Skocz do zawartości

[rower] wymiana kilku części

Szogun123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W grudniu wymieniłem w moim Hexagonie jakieś 2/3 części - zrobił się więc z niego Level A2.

Zaraz będzie marzec i w związku z tym planuję kolejne zakupy. Do kupienia pozostały mi: amortyzator, przedni hamulec, przednie koło, (mostek i kierownica - w późniejszym etapie).

Mam kilka opcji:

1. Kupić Raidona + koło pod tarczę + tarczówkę

2. Kupić tarczówkę + koło pod tarczę.

3. Kupić inny amortyzator + tarczówkę + koło

4. Kupić inny amortyzator + V-kę

5. Przepleść obecne koło pod piastę pod tarczę i kupić tarczówkę

6. Przepleść obecne koło pod piastę pod tarczę, kupić tarczówkę i amortyzator

Mój obecny Zoom ma niby mocowanie pod tarczę ale taki hamulec go raczej zabije. Nie mam określonej kwoty do wydania. W najdroższym wydaniu wyjdzie to około 750 zł. Nie wydam na 100% więcej niż ta kwota więc nie proponujcie mi amortyzatorów za 500-600 zł, prędzej używki - a ze znalezieniem cennej ofery sam sobie nie poradzę. Więc proszę o pomoc.

Zapomniałbym.. amortyzator ma mieć 100mm, ważę 73kg ale dążę do skutecznego schudnięcia bo troszkę brzuszka zalega ;)

Pozdrawiam!

Napisano

Chcesz wydac na to wszystko 750zł a zakupy robisz na początek sezonu kiedy wszystko bedzie najdrozsze?Trzeba było myslec w listopadzie i w grudniu a teraz to jakbys sie nie głowił to ciezko bedzie sie zmiescic w tej kasie...Moja propozycja- kup inny amor i dobra v-ke, bo tarcza ciagnie za soba inne koszty a jezeli nie masz bardzo trudnego terenu to ci tarcza nie potrzebna.Pozdrowionka.

Napisano

Ja na twoim miejscu zrobiłbym 1 lub 3 :icon_wink:

Hamulec jaką np. Deorkę, widły Raidona (nówkę) albo jakąś torę (używkę :icon_wink: ), a o koła (piasty) to już innych pytaj ;)

Napisano
hcesz wydac na to wszystko 750zł a zakupy robisz na początek sezonu kiedy wszystko bedzie najdrozsze?

Wydałem w grudniu 1200 zł na remont roweru. Zajrzyj do garażu i poczytaj. Nie miałem więcej kasy i koniec. Obecny amortyzator jest do d*** a jeździć w sezonie bez przedniego hamulca mi się nie widzi. Po prostu nie mogłem wydać więcej pieniędzy wtedy kiedy było taniej bo ich nie miałem.

a jezeli nie masz bardzo trudnego terenu to ci tarcza nie potrzebna.

"Na szczęście" mam trudny teren i Vki po prostu zginą w błocie.

Moja propozycja- kup inny amor

Znajdź mi powietrzniaka z pivotami do tych 450 zł.. Bo ja nigdzie nie widzę

a o koła (piasty) to już innych pytaj

Tu właśnie najbardziej przydałaby mi się pomoc ;)

Napisano

A ja sądzę, że dużym przeskokiem z tego Zomma byłby XCR.

A co do tych tarcz...

Sam babram się w błocie porządnie "dość" i w zupełności wystarczają mi v-ki. Mam Avid Single 5

Minusem jest to że jak jeżdzisz w górach to po maratonie nie masz klocków(zjazdy) :whistling:

A piasty to najlepiej Novatec na maszynach :icon_wink:

I tak ogólnie wygląda moje zdanie.

Pozdrawiam :)

Napisano
A ja sądzę, że dużym przeskokiem z tego Zomma byłby XCR.

Zastanawiam się nad nim jednak opinie są bardzo skrajne, boje się, że wystarczy mi na rok a później.. bida. Roczny przebieg może oscylować w granicach 8000km co może być dla XCR'a zabójcze, poza tym podatność na luzy może być przy tarczy dodatkowym zabójstwem. W górach "jeszcze" nie jeżdzę także nie ma mowy o jakichś bardzo ciężkich zjazdach gdzie cały czas trzymam rękę na wciśniętej klamce.

A piasty to najlepiej Novatec na maszynach

Nie wiem, może słabo szukałem ale nie znalazłem Novateca w sensownej cenie pod tarczę. Z tyłu mam Novateca i raczej niemaszynówki nie wchodzą w grę :) I jaka obręcz? Najlepiej dość szeroka bo mam wrażenie większej stabilności koła (z tyłu mam bodajże 23mm)

Napisano

To może uzbieraj więcej i kup używaną Torę 302? No wiesz, nie znajdziesz chyba nic tańszego z nówek od Novateka pod tarcze na tył na maszynach. Zostaje ci kupno używanej piasty, ale to i tak się trochę nie opłaca, łożyska już będą troszkę zużyte. Obręcz bierz jakiegoś Mavika.

Napisano

Zawsze też można kupić używaną piastę i wymienić w niej lożyska. Nie są one przecież aż tak drogie, a na pewno wytrzymają podobną jazdę jak te orginalne z piasty ;)

Napisano

Witam!

W grudniu wymieniłem w moim Hexagonie jakieś 2/3 części - zrobił się więc z niego Level A2.

Zaraz będzie marzec i w związku z tym planuję kolejne zakupy. Do kupienia pozostały mi: amortyzator, przedni hamulec, przednie koło, (mostek i kierownica - w późniejszym etapie).

Mam kilka opcji:

1. Kupić Raidona + koło pod tarczę + tarczówkę

2. Kupić tarczówkę + koło pod tarczę.

3. Kupić inny amortyzator + tarczówkę + koło

4. Kupić inny amortyzator + V-kę

5. Przepleść obecne koło pod piastę pod tarczę i kupić tarczówkę

6. Przepleść obecne koło pod piastę pod tarczę, kupić tarczówkę i amortyzator

Mój obecny Zoom ma niby mocowanie pod tarczę ale taki hamulec go raczej zabije. Nie mam określonej kwoty do wydania. W najdroższym wydaniu wyjdzie to około 750 zł. Nie wydam na 100% więcej niż ta kwota więc nie proponujcie mi amortyzatorów za 500-600 zł, prędzej używki - a ze znalezieniem cennej ofery sam sobie nie poradzę. Więc proszę o pomoc.

Zapomniałbym.. amortyzator ma mieć 100mm, ważę 73kg ale dążę do skutecznego schudnięcia bo troszkę brzuszka zalega ;)

Pozdrawiam!

Szogun123 ja osobiście w tej kwocie skupił bym się na amortyzatorze na V-B, i kupił V-B Deore lub XT (można policytować), możesz dostać Rock Shoc Tora na V-B i spokojnie starczy Ci na Deore. To moje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...