Skocz do zawartości

[korba] shimano czy Truvativ Fived

mihav

Rekomendowane odpowiedzi

Przy zimowym przegladzie roweru dopatrzylem sie pewnych znieksztalcen na mojej korbie i dochodze do wniosku ze najwyzsza pora ja wymienic, jako suport mam kwadrat i z takim mocowaniem chce kupic korbe, tak obserwuje na allegro oferty i mam dylemat:

shimano FC-M191 a TRUVATIV FIVED

i szczerze nie wiem co wybrac ..

a jaka dlugosc wskazana jest dla TRUVATIV FIVED , pytalem co do suportu i jest na kwadrat , wiec bedzie pasowal

ta alivio to jest samo ramie z zebatka brak drugiego ramienia ..

natomiast co do wielkosci znakow , hehe to moze faktycznie przesadzilem :D:D no coz ;) na moim monitorze 32" ladnie wyglada :P kwestia urzaden

a moze sr Suntour http://allegro.pl/nowa-korba-suntour-xct-48-36-26-os-kwadrat-2011-i1446694253.html ??

pisac nie pisze ale pytalem sprzedawcy, widze ze musze wymiezyc dlugosc i dopiero wybierac, ale gdzies czytalem ze co do mocowania na kwadrat to jest to w miare uniwersalne, i sa jakies male roznice, a np. w tym sr sontour mowa jest ze nadaje sie na kazdy ..

• Mod Team

No to nie w porządku jest sprzedawca że nic o tym fakcie nie wspomniał w opisie aukcji.

Na peno nie może być taka sytuacja że nadaje się każdy do danej korby, za krótki suport i ramiona korby i/lub mała zębarka mogą ocierać o tylny trójkąt ramy, za długi suport, nic nie ędzie ocierać, ale będzie zła linia łańcucha, co doprowadzi do szybszego zużycia się napędu. Korby Suntoura odradzam, mają opinię strasznych badziewi.

hehe, obecna korba to jakis totalny no-name .. i suport pewnie takze , ale na razie musi taki zostac

Ale suport na łozyskach maszynowych czy na kulkach ? Bo jesli na kulkach proponowałbym od razu zmienic, koszt niewielki a zrobiłbys od razu tak jak sie należy :thumbsup:

W sumie nie musisz rozkręcać suportu żeby zobaczyć na jakich jest łożyskach.

Wygladaja one mniej więcej tak :Suport na maszynach (do niego potrzebny jest specialny klucz, do wkręcania i wykręcania)

Suport na kulkach , tu na zdjęciu brakuje tylko oski (i taki suport mozesz odkręcić normalnymi kluczami)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...