Skocz do zawartości

[Opony] Dobór

Snowy24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów :)

Chcę zmienić opony w moim rowerze…

Wcześniej jeździłem na jakiś oponach od KENDY (26x2.25), spisywały się nawet dobrze ;)

Co sądzicie o takim zestawieniu:

Przód:

Zwijana opona Schwalbe ROCKET RON 26x2.25 Performance (77zł)

Tył:

Zwijana opona Syncros Point'N Chute 2 26x2.35 (55zł)

Czytałem, że Syncros nieźle się toczy, a Schwalbe nieźle trzyma na zakrętach…

Ale nie wiem jak radzą sobie w trenie, dodam, iż zazwyczaj jeżdżę po twardych nawierzchniach, ale często zdarza mi się wskoczyć do lasu czy na jakąś polną drogę, gdzie czasami występuje błoto…

Po asfalcie jeżdżę szybko, nie oszczędzam się ;)

Chodzi mi o to czy ten zestaw sprawdzi się w jeździe po asfalcie i wylocie na więcej wymagający teren…

A i jak mają się z łapaniem kapcia?

Napisano

Ralphy chyba są znacznie droższe, kurcze wszędzie sprzeczne informacje...

Czytałem wcześniej że Rony to najlepsze opony na przód...

A co z tylną oponą?

Dobra będzie?

Napisano

W poprzednim sezonie śmigałem na Rocket Ron'ach i w zakresie trzymania sprawdziły się bardzo dobrze.

Natomiast opona z tyłu zużyła się do ok 60% fabrycznego bieżnika, opona z przodu bez zużycia.

Co do łapania kapcia: jestem ciekawy czy to dotyczy opony czy stylu jazdy/ciśnienia/wagi rowerzysty etc. ja miałem cztery gumy.

Nie oszczędzam się w terenie, ważę do 100kg, pompuje pod górną wartość dopuszczalnego ciśnienia.

w zimie na przodzie zostawiłem Rocketa (faktycznie trzyma dobrze) natomiast na tyle mam Continental Gravity http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=18849. Opona daje super trakcje w terenie i niskie opory toczenia na asfalcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...