Skocz do zawartości

[Rower] Kross' y vs Cube

bmw750

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1,5 m-ca temu miałem podobny problem A6-2009-Disc czy A6-2009-V-brake, wybrałem V-ki. O powodach decyzji pisali już poprzednicy.

Widzę, że ceny obecnie poszły sporo w górę. Teraz za mojego Krossa musiałbym zapłacić 300zł więcej. Ciekawe jak będzie na wiosnę ? :icon_confused:

Napisano

Sprzedawcy wiedzą co robią podnosząc cenę i tak modele '09 i '10 z podniesioną ceną są lepszym wyborem niż droższy a z gorszym osprzętem model '11

Napisano

Co do roweru juz jestem zdecydowany,tylko z rozmiarem mam trochę dylemat,nigdzie takiego A6 nie będę w stanie przymierzyć,więc pozostaje mi porównanie do cube'a i wierzyć że będzie oki.

Jak myślicie te ramy są porównywalne? Mówie o cube'ie z pierwszego wpisu.

• Mod Team
Napisano

Co do roweru juz jestem zdecydowany,tylko z rozmiarem mam trochę dylemat,nigdzie takiego A6 nie będę w stanie przymierzyć,więc pozostaje mi porównanie do cube'a i wierzyć że będzie oki.

Jak myślicie te ramy są porównywalne? Mówie o cube'ie z pierwszego wpisu.

Geometria jest inna więc przymiarka nie pomoże.

Napisano

Pisałeś chyba, że rama a6 jest dłuższa od cuba. Jeżeli jest tak naprawdę to nie masz się o co bać moim zdaniem. :) Wysokość siodła sobie można regulować, mostek można wymienić w ostateczności, ale nie będzie to moim zdaniem konieczne.

Napisano

Chodzi mi o wymiary tych ram.

Sprawdzałem w specyfikacjach ram i z nich wynika ze rama kross'a(górna rura)jest o 5cm dluższa(jeśli się nie mylę;)) więc spokojnie mi wystarczy.

• Mod Team
Napisano

Horyzontalnie różnica to 25mm. Ale również kąty ramy są różne.Przymierzałeś się do Cuba to wcale nie znaczy że Kross też będzie ok. Nie widzę sensu kupowania nowego roweru i szukania dobrej pozycji mostkiem albo sztycą z offsetem jeżeli można wybrać taki który pasuje.To są kolejne wydatki.

Napisano

Problem w tym że nie można wybrać takiego który (najprawdopodobniej bo do kross'a nie mam gdzie się przymierzyć) byłby najlepszy bo kross nie oferuje 17" a skoro 18" cube'a była przyduża to kross tym bardziej będzie nieodpowiedni bo jest jeszcze dłuższy;/

Czy naprawdę nie ma tu nikogo kto przy około 170cm używa 16"? Ciekaw jestem opinii.

Napisano

Ale z tego co się orientuje to rozmiar np. 18" to długość rury podsiodłowej ? Wiec rura górna może być w jakiejś 16" krótsza niż w jakiejś innej 16", a chyba dł. górnej rury jest ważniejsza, wysokość można bez problemu zwiększyć sztycą. (jeśli się mylę to poprawcie) Zależy też czy masz długie nogi itp.

• Mod Team
Napisano

Ale z tego co się orientuje to rozmiar np. 18" to długość rury podsiodłowej ? Wiec rura górna może być w jakiejś 16" krótsza niż w jakiejś innej 16", a chyba dł. górnej rury jest ważniejsza, wysokość można bez problemu zwiększyć sztycą. (jeśli się mylę to poprawcie) Zależy też czy masz długie nogi itp.

Wysokość siodełka można korygować ale odległość górnej rury od klejnotów już nie. A idąc Twoim tropem to długość można zmienić mostkiem (patrz kilka postów wyżej).:wallbash: Podtrzymuje swoją opinie że zakup bez przymiarki jest ryzykowny.

Napisano

No i dotarlismy do sedna sprawy bo nogi mniej wiecej 77-78cm i w 18" rure mam dość blisko krocza nie wiem czy uniose przednie koło na 8,może 10cm ale to już muszę rower mocno do siebie podciągnąć,czy to nie jest za mało?

• Mod Team
Napisano

No i dotarlismy do sedna sprawy bo nogi mniej wiecej 77-78cm i w 18" rure mam dość blisko krocza nie wiem czy uniose przednie koło na 8,może 10cm ale to już muszę rower mocno do siebie podciągnąć,czy to nie jest za mało?

Na lajtowy teren może być, ale pewnie 17" byłby lepszy. Jeżeli nie masz parcia na te dwie marki to znajdziesz rower z ramą niską ale długą, może warto poszukać. Ale żeby nie było - znam ludzi jeżdżących na 19" (Twojego wzrostu) i jest im wygodnie.

Napisano

No właśnie patrząc na różne rowerki to kross właśnie ma takie ramki(niskie a długie),gdyby mieli 17" problem miałbym z głowy;/

Teraz sam już nie wiem:(

Napisano

Hej,

ja przy wzroście 178cm do jazdy w terenie używam rowerów 17 - 18 cali, raz nawet ścigałem się na etapówce mtbtrophy na 16" i też było ok. Jeśli ma być to rower w teren,w góry na techniczne ścieżki to możesz spokojnie kupić niższą ramę, bedzie lepiej zwrotna i bezpieczniejsza.

W sytuacji, gdy będziesz wykorzystywał rower turystycznie, rekreacyjnie, na szutrach , asfaltach itp, to możesz kupić moim zdaniem max 18", będzie się stabilniej prowadzić, ale w technicznym terenie już będzie wolna i gorzej z kontrolą.

Napisano

Hej,

ja przy wzroście 178cm do jazdy w terenie używam rowerów 17 - 18 cali, raz nawet ścigałem się na etapówce mtbtrophy na 16" i też było ok. Jeśli ma być to rower w teren,w góry na techniczne ścieżki to możesz spokojnie kupić niższą ramę, bedzie lepiej zwrotna i bezpieczniejsza.

W sytuacji, gdy będziesz wykorzystywał rower turystycznie, rekreacyjnie, na szutrach , asfaltach itp, to możesz kupić moim zdaniem max 18", będzie się stabilniej prowadzić, ale w technicznym terenie już będzie wolna i gorzej z kontrolą.

Czyli spokojnie mogę brać 16",da się normalnie jeździc i nie będę wyglądał jak na rowerze po starszym bracie;)i te parę centymetrów więcej pod kroczem się przyda.

Dziękuję wszystkim za opinie,rowerek zamawiam w poniedziałek:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...