Skocz do zawartości

[przerzutka przód] sram x-gen

kaacka

Rekomendowane odpowiedzi

witam

interesuje mnie jak to jest z seria x-gen sram'a - kokretnie przerzutka przednia...

na ich stronie (sram.com) jest to podzielone na grupy jak do tej pory - 3.0, x.7, x.9, x.0 - ale przerzutka przednia we wszystkich grupach jest ta sama !!! o co to chodzi :?: faktycznie jest to jedna przerzutka czy jednak czyms - poza cena - sie roznia :?:

macie juz pewnie wyrobione wlasne opinie nt sram'a do przodu - chetnie sie dowiem czy wogole warto...

Jest to jedna i ta sama przezutka, dobiero teraz sram zapowiada wypuszczenie na rynek nowej X0. W tej chwili więc dostępne są tylko 2 przednie przerzuty ze stajni SRAM - 3.0 i właśnie x-gen.

Odnośnie opinii o x-genie to jest bardzo precyzyjna i pancerna ale dosyć ciężko ją wyregulować (ma węższy wodzik niż np. XT). Ja miałem troche problemów z tym, chociaż być może przez to, że mam kiepścianą korbę sountura pod 8-ke. Niedługo zapodam korbe LX'05 i zobaczymy czy nastąpi jakaś poprawa :roll:

[ Dodano: 2005-11-09, 10:27 ]

chetnie sie dowiem czy wogole warto...

moim zdaniem warto ;-)

a ta jest ktora ??

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70925844

pytam bo jest tez kartka w tle :idea: ;-)

Lobster - czyli do manetek shimano'skich odpuscic sobie ta przerzutke ? noi z drugiej strony ona jest dosc ciezka porownujac np do stx'a wazacego neicale 140g - sram powyzej 190 zdaje sie...

kartka w tle to jest instrukcja - jest jedna dla obu przerzutek SRAMa.

X-Gen jest dobry do gripshiftów. Przy triggerach albo shimanowskich manetkach, cholernie ciężko byłoby ją wyregulować...

U mnie to chodziło na klamkomanetkach Acera, teraz jest na triggerach X-7 i jest spoko.

Różnica będzie na gripshiftach z mikroindeksacją (czy jakoś tak :P ) ale to inna zabawa. Mnie osobiście gripy jakos nie pasują :roll:

skrzynia - poogladaj strone sram'a.... dla wszystkich grup od 3.0 do x.0 przod wyglada identycznie na zdjeciach - stad bylo to pytanie

Zobacz tu: http://www.sram.com/en/sram/mountain/compo...ts/30/index.php - na miniaturce jest poprawne zdjęcie 3.0. Jak klikniesz na nią, pojawia się powiększenie na którym jest... fota x-gen'a :lol:

Zobacz sobie dowolny katalog rowerowy, sklep internetowy (np u Arnika), albo idź do sklepu rowerowego i oglądnij - 3.0 jest wizualnie inna niż x-gen.

X-gen:

gen-x-silver-front.jpg

3.0:

3-0.JPG

pojawia się powiększenie na którym jest... fota x-gen'a Laughing

wlasnie :-D

Zobacz sobie dowolny katalog rowerowy, sklep internetowy (np u Arnika), albo idź do sklepu rowerowego i oglądnij

no - trzeba mi bylo od razu isc do sklepu i popatrzec....

a co myslisz o stx'ie rc - w porownaniu do x-gen'a :?: na pierwszy rzut oka stx jest lzejszy, jak idzie o trwalosc to obie sa niemal pancerne, dzialanie super-dobre... tylko ktora bys wybral dla siebie :?:

I nigdy łańcuch nie ociera o przegnią przerzutke ? Jak nie, to spoko Cool

Nie ma szans żeby nigdy nie ocierał, przy ustawieniu 3 z przodu i 1 z tyłu można przepiłować łańcuchem wodzik tej przerzutki :wink:

Lipa jest tylko z tym, że jak mam na blacie, to bez obcierania chodzi tylko z 3 zębatkami z tyłu - 7,8,9 - ale myślę, że problem powinien zniknąć po zmianie korby.

Tzn. Ja mam X-gen'a(obecnie na sprzedaż, zareklamuje się, a co tam) i powiem tak:

=> Z gripami 7.0 chodził naprawdę pięknie. Ogromna precyzjna, trwałość i masywność. Dlatego waga aż tak wysoka.

=> Jak zresztą, to nie wiem, ale przypiłowany X-gen z Triggerami X-9 chodził także super :)

a jeśli ktoś może zapodać: jaka jest odległość (szerokość) w mm prowadnicy łańcucha Sram X-gen'a w porównaniu do Sram 3.0 down swing :?:

ponieważ mam 3.0 z korbą alivio na suporcie 110mm i na ustawienie 3.0 na blacie ociera mi o ramię korby :eek:

czy może X-gen jest węższy, chociażby prowadnica łańcucha :?:

chlopaki jak chodzi wam o to ze roznica bedzie bo sie me.wa przesiadzie z altusa na x.0 to ja pytan nie mam. a jakby sie przesiadac z xt'ka na x.0 to tez taka roznica bedzie ?? bo ja bym wolal zostac przy swoich manetkach i nei zmieniac ich tylko dlatego ze przerzutka z przodu jest sram'owa :-? i tak z mety - jakbym chcial tez przerzutke z tylu zmienic na sram'a to juz chyba manetek shimano nie da rady zostawic ?? czy da ??

a wracajac do x-gen'a.... u mnie ona idzie z gornym ciagiem a przelotka na linke wspawana jest dosc nisko w rame i linka jest przekoszona pod dosc duzym katem...bylo by idealnie gdyby albo byla odwrotna sprezyna albo zapiac sie pod ramie od dolnego ciagu :roll: Marc1n - jak to u ciebie wygladalo ?? po twoim bike'u widac ze linka nie szla w pionie, dales tam cos w rodzaju fajki (jak do hamulcow) czy tak na brutala prosto z pancerza zapiales?? jak ci to chodzilo??

Heh, no ja nie wiem, ale ja miałem tak przelotki od pancerzy i normalnie mi ta linka szła, wydawało mi się że to normalne jest, że ona tak idzie. Szła ciutke pod skosem, bo przelotka jest na środku, a ta dzwignia w przerzutce jest trochę z boku, ale to w niczym nie przeszkadzoło ;)

Raczej nie przejdzie taki numer. Sram robi jakieś manetki pod shimano, ale w drugą stronę chyba lipa - Shimano stara się za wszelką cenę wypromować swoje DC i ma w dupie kompatybilność z komponentami innych firm. :evil:

Możesz co najwyżej zapodać sramowską przerzutkę działającą w systemie shimano - SRAM MRX - ale to raczej nie ma najmniejszego sensu (chociaż możesz próbować - koszt to jedyne 38 zł):D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...