kaacka Napisano 8 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 witam interesuje mnie jak to jest z seria x-gen sram'a - kokretnie przerzutka przednia... na ich stronie (sram.com) jest to podzielone na grupy jak do tej pory - 3.0, x.7, x.9, x.0 - ale przerzutka przednia we wszystkich grupach jest ta sama !!! o co to chodzi :?: faktycznie jest to jedna przerzutka czy jednak czyms - poza cena - sie roznia :?: macie juz pewnie wyrobione wlasne opinie nt sram'a do przodu - chetnie sie dowiem czy wogole warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Jest to jedna i ta sama przezutka, dobiero teraz sram zapowiada wypuszczenie na rynek nowej X0. W tej chwili więc dostępne są tylko 2 przednie przerzuty ze stajni SRAM - 3.0 i właśnie x-gen. Odnośnie opinii o x-genie to jest bardzo precyzyjna i pancerna ale dosyć ciężko ją wyregulować (ma węższy wodzik niż np. XT). Ja miałem troche problemów z tym, chociaż być może przez to, że mam kiepścianą korbę sountura pod 8-ke. Niedługo zapodam korbe LX'05 i zobaczymy czy nastąpi jakaś poprawa :roll: [ Dodano: 2005-11-09, 10:27 ] chetnie sie dowiem czy wogole warto... moim zdaniem warto ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 X-Gen jest dobry do gripshiftów. Przy triggerach albo shimanowskich manetkach, cholernie ciężko byłoby ją wyregulować... A jeśli chodzi o działanie, to faktycznie chodzi bardzo precyzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 9 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 a ta jest ktora ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70925844 pytam bo jest tez kartka w tle :idea: ;-) Lobster - czyli do manetek shimano'skich odpuscic sobie ta przerzutke ? noi z drugiej strony ona jest dosc ciezka porownujac np do stx'a wazacego neicale 140g - sram powyzej 190 zdaje sie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 kartka w tle to jest instrukcja - jest jedna dla obu przerzutek SRAMa. X-Gen jest dobry do gripshiftów. Przy triggerach albo shimanowskich manetkach, cholernie ciężko byłoby ją wyregulować... U mnie to chodziło na klamkomanetkach Acera, teraz jest na triggerach X-7 i jest spoko. Różnica będzie na gripshiftach z mikroindeksacją (czy jakoś tak ) ale to inna zabawa. Mnie osobiście gripy jakos nie pasują :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 9 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 no ok. poki co ja tez mam klamkomanetki acery i sa ok - jedyne to po dwoch sezonach nalezy im sie wymiana linek-pancerzy - ale dla mnie dzialaja ok :!: powtorze pytanie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70925844 to jest 3.0 czy x-gen?? noi po czym to widac ?? bo ja nie wiem... :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Przecież na X-Gen'ie jest napisane X-Gen :idea: Tu masz obydwie na fotkach: http://www.harfa-harryson.com.pl/sram-przerz-przod.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 U mnie to chodziło na klamkomanetkach Acera, teraz jest na triggerach X-7 i jest spoko. I nigdy łańcuch nie ociera o przegnią przerzutke ? Jak nie, to spoko :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawek Napisano 9 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Tu masz obydwie na fotkach:http://www.harfa-harryson.com.pl/sram-przerz-przod.htm A ta tańsza X-3.0 to jakiej shimano odpowiada, za 39 zł to altus, acera ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 10 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 skrzynia - poogladaj strone sram'a.... dla wszystkich grup od 3.0 do x.0 przod wyglada identycznie na zdjeciach - stad bylo to pytanie do tej pory uzywalem tylko shimano - sram to dla mnie taka 'ciekawostrka' :roll: :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 10 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 skrzynia - poogladaj strone sram'a.... dla wszystkich grup od 3.0 do x.0 przod wyglada identycznie na zdjeciach - stad bylo to pytanie Zobacz tu: http://www.sram.com/en/sram/mountain/compo...ts/30/index.php - na miniaturce jest poprawne zdjęcie 3.0. Jak klikniesz na nią, pojawia się powiększenie na którym jest... fota x-gen'a :lol: Zobacz sobie dowolny katalog rowerowy, sklep internetowy (np u Arnika), albo idź do sklepu rowerowego i oglądnij - 3.0 jest wizualnie inna niż x-gen. X-gen: 3.0: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 10 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 pojawia się powiększenie na którym jest... fota x-gen'a Laughing wlasnie :-D Zobacz sobie dowolny katalog rowerowy, sklep internetowy (np u Arnika), albo idź do sklepu rowerowego i oglądnij no - trzeba mi bylo od razu isc do sklepu i popatrzec.... a co myslisz o stx'ie rc - w porownaniu do x-gen'a :?: na pierwszy rzut oka stx jest lzejszy, jak idzie o trwalosc to obie sa niemal pancerne, dzialanie super-dobre... tylko ktora bys wybral dla siebie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 10 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 I nigdy łańcuch nie ociera o przegnią przerzutke ? Jak nie, to spoko Cool Nie ma szans żeby nigdy nie ocierał, przy ustawieniu 3 z przodu i 1 z tyłu można przepiłować łańcuchem wodzik tej przerzutki :wink: Lipa jest tylko z tym, że jak mam na blacie, to bez obcierania chodzi tylko z 3 zębatkami z tyłu - 7,8,9 - ale myślę, że problem powinien zniknąć po zmianie korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 10 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Tzn. Ja mam X-gen'a(obecnie na sprzedaż, zareklamuje się, a co tam) i powiem tak: => Z gripami 7.0 chodził naprawdę pięknie. Ogromna precyzjna, trwałość i masywność. Dlatego waga aż tak wysoka. => Jak zresztą, to nie wiem, ale przypiłowany X-gen z Triggerami X-9 chodził także super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRochee Napisano 13 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 a jeśli ktoś może zapodać: jaka jest odległość (szerokość) w mm prowadnicy łańcucha Sram X-gen'a w porównaniu do Sram 3.0 down swing :?: ponieważ mam 3.0 z korbą alivio na suporcie 110mm i na ustawienie 3.0 na blacie ociera mi o ramię korby :eek: czy może X-gen jest węższy, chociażby prowadnica łańcucha :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 14 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Szerokośc zewnętrzna prowadnicy to 20mm, dopiero sprawdzałem :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 16 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 witam ponownie kupilem x-gen'a - i mam do was takie pytanie.... czy ktos z was ma to razem z manetkami shimanowskimi :?: a moze jeszcze na ramie merida :?: :?: bo jakos tak dziwnie to u mnie wyglada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 16 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Ja mam x-gena z manetkami shimano (altusy) i co by nie mowic dziala, niedlugo szykuje sie zmiana manetek na gripy (x-0 ) wiec zobaczymy jaka bedzie roznica w dzialaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoss Napisano 16 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Ja mam x-gena z manetkami shimano (altusy) jaka bedzie roznica w dzialaniu ogromna :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 16 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 To mało powiedziane knoss, to mało powiedziane :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 16 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 chlopaki jak chodzi wam o to ze roznica bedzie bo sie me.wa przesiadzie z altusa na x.0 to ja pytan nie mam. a jakby sie przesiadac z xt'ka na x.0 to tez taka roznica bedzie ?? bo ja bym wolal zostac przy swoich manetkach i nei zmieniac ich tylko dlatego ze przerzutka z przodu jest sram'owa :-? i tak z mety - jakbym chcial tez przerzutke z tylu zmienic na sram'a to juz chyba manetek shimano nie da rady zostawic ?? czy da ?? a wracajac do x-gen'a.... u mnie ona idzie z gornym ciagiem a przelotka na linke wspawana jest dosc nisko w rame i linka jest przekoszona pod dosc duzym katem...bylo by idealnie gdyby albo byla odwrotna sprezyna albo zapiac sie pod ramie od dolnego ciagu :roll: Marc1n - jak to u ciebie wygladalo ?? po twoim bike'u widac ze linka nie szla w pionie, dales tam cos w rodzaju fajki (jak do hamulcow) czy tak na brutala prosto z pancerza zapiales?? jak ci to chodzilo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 17 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Heh, no ja nie wiem, ale ja miałem tak przelotki od pancerzy i normalnie mi ta linka szła, wydawało mi się że to normalne jest, że ona tak idzie. Szła ciutke pod skosem, bo przelotka jest na środku, a ta dzwignia w przerzutce jest trochę z boku, ale to w niczym nie przeszkadzoło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaacka Napisano 17 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 no wlasnie o to idzie - ramie pod ktore sie zapinamy jest 'dosc sporo' z boku :wink: no ale jak ci dobrze chodzilo to ok..... a jak to bedzie z przerzutka do tylu - na manetkach shimano da rade czy juz nei ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 17 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Raczej nie przejdzie taki numer. Sram robi jakieś manetki pod shimano, ale w drugą stronę chyba lipa - Shimano stara się za wszelką cenę wypromować swoje DC i ma w dupie kompatybilność z komponentami innych firm. :evil: Możesz co najwyżej zapodać sramowską przerzutkę działającą w systemie shimano - SRAM MRX - ale to raczej nie ma najmniejszego sensu (chociaż możesz próbować - koszt to jedyne 38 zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoss Napisano 17 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 chociaż możesz próbować - koszt to jedyne 38 zł I działa od 6 do 8 biegów wow! :wink: Shimano stara się za wszelką cenę wypromować swoje DC Prawda! Sram ma przynajmniej manetki na 2:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.