Skocz do zawartości

[do 1600zł] rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poradźcie mi proszę którego crossa zakup będzie najlepszy. Cena to tak do około 1600. Podobają mi się rowery białe, o sprzęcie w

nich zamontowanym nie mam pojęcia. Merida chyba najbardziej wpadła mi w oko, ale jeśli chodzi o osprzęt to nie wiem czy warto dopłacić.

Który z tych podanych jest najlepszy, a może macie dla mnie jakieś inne propozycje? Oczywiście inne kolory też biorę pod uwagę :)

Moj wzrost to 177, waga 75kg.

Merida 400 V

Romet RX 500

Univega Terreno 300

Napisano

Osprzęt w tej Meridzie bardzo porównywalny do Univegi. Moim zdaniem warto dopłacić skoro rowerek tak Ci się podoba, poza tym sama rama Crossway TSF wydaje się najlepsza ze wszystkich podanych.

Napisano

Unibike to całkiem fajny rowerek jak za tą kasę. Osprzęt ma niewiele gorszy i często polecamy go tu na forum. Jeśli faktycznie szkoda Ci kasy na tą Meridę, a i ten Unibike Ci się podoba to warto go rozważyć, wierz mi że na pewno nie będziesz żałował:thumbsup:

Napisano

Podpinając się pod temat, mam dylemat, z proponowanych rowerów na forum wybrałem Univega Terreno 300 oraz Unibike VIPER. Bardziej podchodzi mi Univega tylko czy przy moim wzroście 193 cm i wadze 90kg rozmiar ramy 55cm będzie odpowiedni? Z drugiej strony mam dostęp do roweru Unibike w rozmiarze ramy 23" więc tak jakby dla mnie i wydaje mi się, że ma on trochę masywniejsze opony do Univegi (roweru chce używać 80% asfalt no 20% jakieś utwardzone leśne ścieżki). Czy ktoś może mi doradzić?

Napisano

Witam ponownie. Połaziłem trochę po sklepach rowerowych w moim mieście i w jednym znalazłem Rometa RX500 (2010) i Univege Terreno 300 (2010). Oba są po 1550zł i oba mi się podobają. Nie wiedziałem którego wybrać, sprzedawcę zastępowała chyba jego żona i nie bardzo mogła mi je porównać. Do poniedziałku chciałbym się zdecydować i liczę na pomoc, co będzie lepsze jeśli patrzeć na osprzęt, ramę, koła...?

Z meridy z pierwszego postu zrezygnowałem, bo wolę kupić na miejscu, przymierzyć i oszczędzić te 150zł np na licznik i zapięcie.

Linki do sprecyfikacji modeli z 2010:

-Univega

- Romet

Napisano

Napędy w roweruch porównywalne z mały wskazaniem na Univegę. Jeśli chodzi o amortyzator i hamulce to stawiałbym na Rometa, który dodatkowo jest bardziej atrakcyjny wizualnie. Mój typ końcowy Romet :thumbsup:

Napisano

Dzięki, mi też wydaje się że Romet byłby sprzętowo lepszy mimo gorszej przedniej przerzutki, dziwi mnie tylko wyższa cena katalogowa Univegi wyższa o 250zł.

Napisano

Ja chyba też , ten Kross to tak z lekka szkaradny jest. Poza tym hydrauliczne v`ki to już lekki przeżytek, o ile się nie mylę to jeszcze w trialu ich się w miarę używa, a tak to odchodzą już do lamusa :confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...