Skocz do zawartości

[koła] lekkie koła pod V-ki - składanie

Darmatt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

mam 500zł na koła pod V-ki. Ważę 72kg. Czy w tej cenie złożę coś sztywnego o wadze max. 1500g / komplet bez zacisków? Czytałem gdzieś na forum o kołach na piastach szosowych, za 500zł wychodziła waga 1400g. Nie mogę znaleźć tego wątku.

dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano

za 500??

tnac koszty to eqalizer ale to juz ponad 200 wychodzi za komplet obreczy

a gdzie reszta na lakkie piasty szprychy tez kosztuja i zaplecenie (czyli koło 80 za komoplet)...

Napisano

W tej cenie ciężko będzie złożyć coś w tej wadze...

Coś w miarę sensownego i lekkiego to np.:

Obręcz: Mavic XC 717 lub bardziej ekonomicznie XM 317

Piasta: jakiś model Novatec'a, żeby nie robić zbyt dużych kosztów

Szprychy: DT Competition lub Sapim'y

Nyple: DT alu

Za około 750-900 może udałoby Ci się kupić coś naprawdę sensownego albo jakieś gotowe koła.

• Mod Team
Napisano

Dlaczego ma zmniejszyć wymagania i w ostateczności nie być w pełni zadowolonym? - niedorzeczny pomysł.

Lepiej niech się weźmie za robotę i odłoży jeszcze trochę pieniędzy na coś co go na pewno usatysfakcjonuje :)

Napisano

chodziło mi tylko o to ze za te pieniadze musi zmniejszyc wymagania a dokladajac kase mozna kupic nawet lepsze kola. niestety, mowiac o dokladaniu kasy mozna opasc w blede kolo. najlepiej obrac sobie jakies rozsadne granice zalezne od zasobnosci portwela i wtedy kupowac to co odpowiada.

Napisano

panowie, to nie kwestia portfela, składam rower tylko na ten rok. Za rok zakładam tarcze mam nadzieję już do nowego roweru. Ale z drugiej strony, w tym roku też chcę się trochę amatorsko pościgać i .... no właśnie. Już mi wytłumaczyliście, że z gówna bata nie ukręcę, albo płacę, ale jadę w ogonie :P

Napisano

Fludi, teraz mają być vki, za rok tarcze. Nie da się tego pogodzić, ew w przyszłym rowerze z tarczami użyć starych kół(vb). Tylko czy tego chce założyciel tematu? Powiedzenie z gównem i batem jest tutaj bardzo trafne :)

Napisano

Mam na myśli zrobienie kółek pod tarcze, ale z obręczą taką co i pod V-kę się nada. Będzie takie coś cięższe niż typowe koło disc, ale bardziej uniwersalne, a i pieniądze aż tak bardzo w błoto nie pójdą...

Napisano

2xSun Rims Equalizer 21 (180zł) + 32xSapim Laser + nyple(160zł) + piasty Shimano XT centerlock (220zł) = 560zł za kółka pod vki i tarcze :) aha, waga ~1590g

Jeśli ma być lżej to jedynie gdzie możesz urwać to piasty, najtańsza alternatywa to Novatec D711/712 za 400zł/kpl (i koło 90g mniej niż XT).

No chyba, że chcesz tylko pod vki, wtedy może być sporo lżej - piasty Novatec ~320g komplet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...