Skocz do zawartości

[napęd] kaseta i łańcuch

JaniszMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam w planach kupno nowej korby Shimano DEORE FC-M590 i kieruje do was pytanie jaką do niej kasetę(8 rzędów) i łańcuch, bo przecież nowej korby nie zajeżdżę starym łańcuchem i kasetą.

Budżet: max 150-200 zł

ucieszył bym się jak by udało się coś taniej zdobyć.

Pozdrawiam!

Ps. Tylko nowe części!

Osobiście do nowego napędu wybrałem Shimano Alivio HG-50 11-32T + łańcuch Wippermann Connex 804 (model 800 nie był dostępnym), gdybym kupował w sklepie stacjonarnym taki zestaw wyniósłby 105zł (55zł kaseta + 50zł łańcuch), w xtrabike.pl dorwałem kasete za 43zł.

Jw. Connex:

http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-804-niklowanyl-i1420285707.html

kaseta Deore LX:

http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore-lx-cs-hg61-9-rz-11-34-i1459799337.html

to już wydatek około 130 zł nie licząc przesyłek, z przesyłkami około 150

Ew. Łańcuch LX i kaseta SLX :

http://allegro.pl/zestaw-shimano-kaseta-slx-11-34-hg80-lancuch-slx-i1448867044.html

Nie wiem, czy lepiej brać set Connex + LX czy LX + SLX. Poczekaj jeszcze na inne wypowiedzi.

Użytkownik sobie kupił set LX + SLX http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/4441-kolejne-czesci-do-lawinki-%3B/ . Jeśli już zamontował, to może spytaj jak się to sprawuje.

Jedno pytanie: czemu proponujesz kasetę i zestaw do napędu 9 rzędowego ?

Jak już kiedyś wspominałem, odnoszę wrażenie, że duża część użytkowników nie czyta nic poza tytułem tematu a jeśli nawet to ma poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Nie będę zbyt oryginalny. Proponuję sklep:

http://www.xtrabike.pl/

kasetę HG50 i łańcuch HG70 lub IG70.

Pamiętaj, żeby od razu kupić spinkę. Sporo ułatwi.

• 2 tygodnie później...

Kurde kusi mnie ten zestaw srama (wyniósł by mnie 143 zł z przesyłką czyli idealnie w budżecie)... Nie musiał bym dokładać i jeden sezon bym prześmigał, może nawet nie cały będę jeździł ponieważ czeka mnie wyjazd do szpitala... Duzo pytań tyle samo odpowiedzi, zero konkretów... Każdy biker inna opina HELP!

Szczerze mówiąc to zakończył bym ten temat już na drugim poście alivio + connex, teraz każdy wtrącił 3 grosze i dalej nie wiadomo co lepiej. Czy ta ten LX będzie lepszy ? hmm może minimalnie, tutaj ważniejszą rolę odgrywać będzie łańcuch. Srama bym odrzucił z miejsca, choć stare łańcuchy PC58 i 68 dobrze wspominam.

A na co takie ciężkie, drogie i stare "coś" brać? Ta kaseta to sto lat za murzynami w porównaniu do obecnego Alivio.

JaniszMTB jaką kasetę na 8 nie wybierzesz będzie dobrze. Najsensowniej chyba wziąć kasetę Shimano HG-50 i do tego jakiś łańcuch od Shimano (od HG-50 w górę), Connexa lub KMC (od Z-82 w górę) - każdy będzie dobry.

Pomyśl nad nowym alivio, hg50, kaseta tania, stosunkowo lekka (nawiercana), stosunkowo wytrzymała. Dodatkowy atut taki, że masz do wyboru trzy stopniowania 11-28, 11-30, 11-32, łatwo dobrać coś pod siebie. Lx (hg70) cięższy, moim zdaniem gorzej wyglądający, wytrzymałość na podobnym poziome, dwa razy droższy od alivio. Xt (cs-m737) jest trudno dostępny, drogi (2-3x tyle co hg50), niewiele lżejszy (jakieś 30-40g przy kasecie 11-28). Jakość zmiany biegów oraz "sztywność" moim zdaniem podobna. Nie ma sensu kombinować, wybierz hg50.

Do tego dobry łańcuch, co najmniej hg50, bądź wippermana i masz spokój na długo.

nie dziw sie ze kazdy ma inna opinie, to normalne.

ja uzywam kasete sram pg-850 i pc-58 lancuch i jestem zadowolony. odpowiada mi cena i waga czesci. ja jezdze spokojnie i kaseta starcza mi na dwa sezony. jedni powiedza ze jest ok a inni powiedza ze jest miekka. nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi jesli sam nie przetestujesz.

tak samo jak kaseta alivio tak i sram maja dobre opinie, pc-58 i connex 808 tez mozna porownac.

kup i przetestuj. na pewno nie kupisz rzeczy ktora jest do bani i sie zaraz rozleci.

Kiedyś długo, długo jeździłem na kasecie LX 8sp HG70 aż ukradli mi rower. Potem w kilku rowerach używałem kilka Alivio i Sram 5.0. To nie są złe kasety, ale zużywają się dużo szybciej. Waga jest dla mnie w zupełności akceptowalna - nie jest to mój najwyższy priorytet.

Zresztą, jak dla mnie to super ;) Nie bierzcie, a ja za kilka dni, po wypłacie, wezmę "na zaś" i tyle.

Konkrety, podaj konkrety.

Jaka konkretnie kaseta, jaki łańcuch, ile łańcuchów, w jakim terenie używana, w jakim okresie roku oraz oczywiście przebieg. No i co znaczy, że się "zużyła". Czy łańcuch skakał, czy źle przerzucało, czy wyglądała na zużytą itp.

Bez tych danych stwierdzenie "zużywają się _dużo_ szybciej" absolutnie mnie nie satysfakcjonuje.

Bez tych informacji ta wypowiedź to dla mnie opinia osoby podpisującej się pod stwierdzeniem "lepsze bo droższe".

Z kasety hg50 i hg70 korzystałem/korzystam, ze srama nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...