Marcin13 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Witam. Przejeździłem na nowym rowerze niecały rok, myślę, że maks 1000 km, głównie na asfalcie. Problem: jak kręcę tylnym kołem i razem z nim kręci się kaseta to jest cichutko, ale jak zatrzymam palcem kasetę, lub ją skontruję w przeciwnym kierunku [łańcuch mam zdjęty] to oprócz takiego głośnego odgłosu przypominającego tykanie[który chyba jest normalny] , słyszę też chrobotanie, lekkie trzaski, jakby piasek. Czyściłem już kasetę z wierzchu, nigdy jej nie rozkręcałem. Czy mam ją rozkręcić? A może to problem z piastą? Tylna kaseta to: SHIMANO DEORE HG50 / 11-32T Piasta: SHIMANO DEORE M590 / 32H Poza tym skorzystam z okazji i zapytam o inny problem. Jedno z tych małych kółeczek przy przerzutce wydaje dosyć głośny odgłos gdy pedałuję [jest jakby luźniejsze od drugiego gdy kręcę palcem], podczas gdy to drugie kręci się cicho podczas pedałowania [gdy kręcę palcem to kręci się ciężej].
bender999 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 kaseta to to nie jest Możesz szukać w w tzw. bębenku - najpewniej trzeba go przesmarować a przedtem wyczyścić
Tomek10 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Mysle ze czyszczenie bebenka i przerzutki oraz podokrecanie zalatwi sprawe.(piasta by trzeszczala caly czas) Tylko musisz miec bat i klucz do odkrecania kasety. mozna takie narzedzia kupic w sklepach rowerowych za male pienidze na kilka razy wystarcza bo serwisowe troche kosztuja wiec jak nie zamierzasz przebudowywac roweru to kup sobie jakies tanie "jednorazowki" ps jak nigdy nie odkrecales kasety to podpytaj. Proste tylko trzeba dobrze bacikiem przytrzymac.
P3NNY Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 A tu masz fajny artykuł, jeśli jeszcze nie miałeś okazji zapoznać się z takową tematyką: http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m58
Hanzo Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 Jeżeli chodzi o serwis piasty to tu masz dobrze wszystko opisane. Jak chcesz się dobrać do bębenka to możesz przeczytać ten temat. Odnośnie kółka przerzutki to może warto je wykręcić i sprawdzić czy nie potrzebuje smarowania lub wymiany.
Marcin13 Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Witam. Założyłem nową linkę tylnej przerzutki, tylko nie odciąłem od razu końcówki linki (tylko zwinąłem ją i zahaczyłem o bagażnik, taki jestem bystry...) i podczas próbnej jazdy, gdy regulowałem przerzutkę, końcówka linki wkręciła mi się za największą zębatką kasety. Uszkodziłem plastikową osłonę (którą usunąłem), linkę też udało mi się usunąć, ale teraz gdy jadę na dwóch najwyższych i dwóch najniższych biegach to słyszę i czuję lekkie chrobotanie. Czy mogło się coś uszkodzić (piasta, kaseta), naruszyć? Dodam, że tuż przed tym, nie odczuwałem tego chrobotania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.