Skocz do zawartości

[hamulce] wygięta tarcza

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

wygięła mi sie tarcza xt 160 na 6 śrub, nie wiem czy się je prostuje czy nie. Prosze o porady poważne. I chętnie kupię nowa bądź w dobrym stanie do xt, grimeca 160mm bez bicia na boki i w pionie.

• 5 tygodni później...

Każdą tarczę da się wyprostować, sęk w tym że w Polsce jest znikoma ilość serwisów która się tym zajmuje, urzędzenie do prostowania tarcz kosztuje ok. 70zł plus przyrząd do badania jej centryczności ok. 300zł - niby jak na profesjonalny serwis nie dużo no ale dalej pokutuje u nas zjawisko "młotek dobry na wszystko" :evil:

Rafaello

• 2 tygodnie później...

Park Tool robi taka zabawke.

parktooldial3ya.th.jpg

W polsce kupic cos takiego ... ciezko - to calkiem nowa zabawka oferowana od tej zimy- sprawdz sobie strone Pt . A jak bedzie do kupienie to pewnie w cenie bedacej kilkukrotnoscia ceny amerykanskiej :D

Właśnie o tym urządzonku Park Toola mówiłem w poście wyżej. Cena nie jest jednak taka zabójcza i wiem że można to dostać bez problemu u nas w kraju. W końcu jesteśmy w Uni :confused:

Rafaello

• Mod Team

W naszych warunkach posiadanie takiego urządzonka nawet w serwisie wydaje się bezsensowne bo:

- drogie to,

- stosunkowo mało osób ma tarczówki,

- nową tarczę na Allegro można dostać taniutko więc wyprostowanie to byłyby sprawy groszowe.

W naszych warunkach posiadanie takiego urządzonka nawet w serwisie wydaje się bezsensowne bo:

- drogie to,

- stosunkowo mało osób ma tarczówki,

- nową tarczę na Allegro można dostać taniutko więc wyprostowanie to byłyby sprawy groszowe.

Myslę że handel nie kręci się wyłącznie wokół allegro, mało tego jest mnóstwo rowerzystów którzy nawet nie zaglądają do netu a sprzęt kupują w normalnych sklepach i serwisują go nie w swoich garażach tylko oddają do porządnych serwisów. I nie zmieni się to w kierunku tylko i wyłącznie sprzedaży przez allegro oraz sklepy internetowe. Więc twierdzenie że to nie jest opłacalne dla serwisu jest trochę oderwane od rzeczywistości. Poza tym nie każdy komu się wykrzywi tarcza np. z topowych Hayesów nie kupi taniego zamiennika w necie tylko raczej zdecyduje się na naprawę która wyjdzie go trzykrotnie taniej w porówaniu do nowej tarczy. Tak jak zcentrowane obręcze da się zrobić tak również tarcze (których z roku na rok ciągle przybywa) też się da naprawić takim urządzeniem.

Rafaello

• Mod Team

Rafaello masz sporo racji, ale mimo to wydaje mi się, że zakup tego urządzenia byłby nieopłacalny przynajmniej w mało znanych serwisach. Co innego jakiś duży, dobry, renomowany serwis.

PS. W 100% jestem pewien, że w moim mieście żaden serwis tego nie ma bo poziom tych serwisów jest żałosny i nie mają dużo bardziej potrzebnych narzędzi.

Rafaello masz sporo racji, ale mimo to wydaje mi się, że zakup tego urządzenia byłby nieopłacalny przynajmniej w mało znanych serwisach. Co innego jakiś duży, dobry, renomowany serwis.

PS. W 100% jestem pewien, że w moim mieście żaden serwis tego nie ma bo poziom tych serwisów jest żałosny i nie mają dużo bardziej potrzebnych narzędzi.

No tu się zgadza, ale poziom naszych serwisów to już temat na osobny wątek. Sam kiedyś się zraziłem do serwisu w którym pracowałem przez wakacje widząc metody "naprawy" rowerów. Największemu wrogowi bym go nie polecił - a jest (był) to jeden z większych sklepów rowerowych w Katowicach.

Rafaello

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...