Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Długość rury sterowej

gbk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem Suntoura Duro 2010, którego rura sterowa ma miare 255mm. Nie wiedziałem,że w moim obecnym amortyzatorze (RST Gila sl) rura sterowa ma ok.205mm. Zauważyłem to dopiero teraz, gdy już miałem montować nowy amortyzator. Mam tą rure skrócić , żeby to wszystko działało , czy jest może jakiś inny sposób ?

Napisano

Uciąłem. Teraz nie mogę poskładać w odpowiedniej kolejności uszczelek. Mam ich z 6 nie pamiętam jak były. Większość umiem (tzn. domyślam się jak) , ale jest jedna , taka niebieska. miał ktoś podobne problemy ? . dodam, że rower to Kellys Salamander z 2005 albo 2004 roku ;d

Napisano

Uszczelki? Chodzi chyba o stery. Poszukaj w googlach pod tym hasłem obrazków jak wyglądają poprawnie ułożone stery, które wyglądają podobnie do Twoich.

Napisano

Dobra udało mi się . W sumie przez przepadek , ale udało się ;d . złożyłem 'na cepa', żeby się trzymało i miałem jutro pójść do rowerowego, jakimś cudem złożyłem to dobrze;d . dziękuje , temat do zamknięcia .

Napisano

dsc01386im.jpg

dsc013861.jpg

A i jeszcze mam pytanie, do czego służą pokrętła zaznaczone na zdjęciu ? Wiem że jedne to twardość, drugi tłumienie powrotu, ale które to które ? ;D

Napisano

Celuje ze gorne to regulacja naprezenia czyli jak mowisz twardosci a dolne to regulacja tlumienia. Wszystko fajnie, tylko mam nadzieje ze ci glowka nie peknie jesli zamierzasz na tym rowerze skakac.

Napisano

Raczej wszystko dobrze. Dziś dalem rower do serwisu na regulacje, odcentrowywanie , to jak coś będzie nie tak z duraczem to raczej mi powiedzą.

Dlaczego nie mam skakac ? Skacze, nie tak ostro ale skacze. Podstawowe tricki znam, z nie których skoczni lecę na prawie 4m. Wiem że rower nie jest do tego stworzony, ale mi wystarcza.

Napisano

Zakup sobie porządny kask i ochraniacz na szczękę bo ta rama nie jest przystosowana do skakania więc prędzej czy później pęknie i módl się żeby to się nie stało przy lądowaniu bo spotkasz matkę ziemię twarzą.

• Mod Team
Napisano

gbk chłopcze, to jest rower do xc a nie grawitacji! Na allegro chodzą za małe pieniądze ramy signa fr 1 z damperem. W okolicach 1 kzł możesz już kupić kompletne pędzidło do latania. Lepiej wydać tego tysiaka na zęby i drutowanie szczęki czy na rower przystosowany do skoków? Odpowiednia rama to nie snobizm - to bezpieczeństwo!

Napisano

Spoko nikt nie chce cie tu bić :) Jako brać rowerowa po prostu dbamy o jeden o drugiego i zamiast powiedzieć ci skacz to piszemy żebyś lepiej zakupił coś innego do skakania bo to się nie nadaje. Nie jest to jakiś makrokesz ale ta rama została zbudowana z myślą o xc a nie skokach. Geometria nie jest przystosowana do wysokiego amorka i siłą rzeczy główka może ci strzelić a ty spotkasz ziemię facjatą. Lepiej wymień ramkę na coś zaprojektowanego z myślą o skakaniu zamiast potem wydawać na renowację oblicza i nową ramę.

Napisano

Zaczynam się bać;> . Tylko teraz trzeba kupić ramę pod skrócona rurę sterowa duracza? ;> .

• Mod Team
Napisano

poszukaj ramy o podobnej lub trochę krótszej główce(dokupisz sobie podkładki) i przełóż do niej bebechy jeśli chwilowo masz pusty sejf.

Ramki drogo nie chodzą na allegro. Co do wypowiedzi shoguna na temat cen zębów - akurat w Świdniku mam koleżankę to mogłaby taniej policzyć :icon_wink:

Napisano

A złote zęby ile kosztują?:DD

Podajcie jakiś przykład ramy, którą mógłbym sobie sprawić ;>

• Mod Team
Napisano

A tu już musisz nam swoje wymiary podać, do jakiej dokładnie dyscypliny będzie potrzebna, oraz zmierzyć długość główki ramy by amorek pasował.

A złote zęby to na Ukrainie, bo Białoruś mimo że taniej, to nie polecam - chwilowo tam władze Polaków nie lubią i trzeba będzie więcej zębów wstawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...