Vermon Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam Czym różnią się wymienione w temacie modele? Na stronie producenta znalazłem informacje iż są one kolejno: stalowa oś i stalowe skrzydełka - najlżejsze nierdzewna oś i stalowe skrzydełka - cięższe nierdzewna oś i nierdzewne skrzydełka - najcięższe Dodatkowo trójki mają igłowe łożyska Nie do końca rozumiem jaki ma to wpływ na jazdę. Czy warto dopłacać do wyższych modeli? Cena oscyluje sie kolejno w okolicach 200, 300 i 400zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 1 i 2 zupełnie bez sensu kupować, jest to ta sama konstrukcja co odpowiednio stare C/SL, czyli łożysko maszynowe od zewnątrz i slizg od wewnątrz. Dopiero trójki mają tą nową konstrukcję z łożyskiem maszynowym od zewnątrz i igiełkowym od wewnątrz co powinno znacznie poprawić wytrzymałość w porównaniu do wcześniejszych wersji. Więc jeśli kupować, to tylko trójki z nowych lub SL ze starej serii (C mają felerne mocowanie skrzydełek - u mnie urwało się po 5tys, u kumpla po 3tys km) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 W modelu 11 oraz 3 tuleje ślizgowe od strony korby zostały zastąpione łożyskami igiełkowymi co w nieznacznym stopniu zwiększyło ich wagę. W nowej serii została zastosowana dwu częściowa, skręcana obudowa uniemożliwia dostawanie się do środka wody i piasku. Ośki zostały przeprojektowane i nie mają już ostrych krawędzi ani miejsc wyprofilowanych pod łożysko. Dodatkowo ich wytrzymałość została zwiększona; stalowych o 150% a w tytanowych limit wagowy został podniesiony do 90kg. Wersja 3 jest w całości wykonana ze stali nierdzewnej, ma nowy typ łożysk i nową ośkę, jest dobrze uszczelniona i ma 5 lat gwarancji. Wersja 2 od strony korby ma starą poczciwą tuleję ślizgową i jedną część obudowy ze stali tłocznej/tłoczonej przy czym jest uszczelniona tak jak wersja 3, również ma 5 lat gwarancji i nową ośkę. Wersja 1 jest w zasadzie taka jak stare modele z tym że ma nowy typ ośki i 2 lata gwarancji. Nie ma dodatkowego uszczelnienia i jest cała ze stali (węglowej i tłoczonej). Więcej na bikeradar.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro1986 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Mam pytanie dotyczace budowy/dzialania ubijakow. Czy but a w zasadzie podeszwa opiera sie tylko na wystajacych z pedalow drutach, czy moze boczny protektor w bucie opiera sie na osi pedalow?. Przymierzam sie do zakupu ubijakow (nie wiem jeszcze jaki model, to zalezy od funduszow). W butach mam dosc niski protektor przez co w spdach but mial kontakt z pedalem w zasadzie tylko poprzez blok (znaczy blok opieral sie na osi i troche sie gibal przez niski protektor co doprowadzilo do wytarcia podeszwy przez kontakt podeszwy a nie protektora z pedalem). Wiem ze w ubijakach te druty wycieraja podeszwe, ale mozna wsadzic blaszana podkladke i po problemie, ale obawiam sie bardziej czy te prety wytrzymaja jesli ciezar opiera sie tylko na nich, a nie rowniez na osi. Czy moze druty sie odginaja az but sie protektor sie oprze o os. Druga sprawa to jak wysoki jest blok w tym systemie, bo jesli druty sie odginaja az protektor buta oprze sie o os, to jak mam niski protektor to moze blok sie opierac o os co raczej nie bedzie dobre, i but sie bedzie gibac miekki a blok sie pewnie zniszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 18 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 To nie ten temat Jeżeli chodzi o Eggbeatery to but opiera się jedynie na skrzydełkach, gdyby bieżnik opierał się na osi i niebyłby idealnie przystosowany do CB to nie mógłbyś się wpiąć, dlatego z pedałami dostajesz podkładki podwyższające blok, zresztą raczej w każdych pedałach wpinanch tak jest. Skrzydełka wytrzymują, nie wiem czy Eggbeatery nie mają ograniczeń wagowych (C nie mają). Ewentualnie możesz kupić CB Candy, gdzie bieżnik będzie miał jakiś kontakt z platformą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaro1986 Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 To zdjecie http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a16/3301/Crank+Brothers+Eggbeaters+2Ti+/ pokazuje ze jednak sie opiera o os, ddlatego jestem ciekaw czy przy niskim protektorze blok nie dojsdzie do osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubus88 Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam, musze zmienic pedaly ze wzgledu na kolana ale waze 85 kg (na golasa). Na stronie, producent chwali sie ze tytanowe wytrzymuja ridera <90kg. Mam na oku SL'ki ale nic na temat wytrzymalosci pod wage nie moge znalezc. Moze ktos mnie oswieci jak to jest? Jezdze cos pomiedzy xc i enduro i martwie sie ze padna mi szybko ubijaczki... juz znalazlem odpowiedz w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/81511-pedaly-crank-brothers-vs-shimano/ sory ze pisze jeden pod drugim ale rzekomo "nie mam uprawnien" heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.