Skocz do zawartości

[Pedały] Egg Beater 1 vs 2 vs 3

Vermon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czym różnią się wymienione w temacie modele?

Na stronie producenta znalazłem informacje iż są one kolejno:

stalowa oś i stalowe skrzydełka - najlżejsze

nierdzewna oś i stalowe skrzydełka - cięższe

nierdzewna oś i nierdzewne skrzydełka - najcięższe

Dodatkowo trójki mają igłowe łożyska

Nie do końca rozumiem jaki ma to wpływ na jazdę.

Czy warto dopłacać do wyższych modeli?

Cena oscyluje sie kolejno w okolicach 200, 300 i 400zł.

1 i 2 zupełnie bez sensu kupować, jest to ta sama konstrukcja co odpowiednio stare C/SL, czyli łożysko maszynowe od zewnątrz i slizg od wewnątrz.

Dopiero trójki mają tą nową konstrukcję z łożyskiem maszynowym od zewnątrz i igiełkowym od wewnątrz co powinno znacznie poprawić wytrzymałość w porównaniu do wcześniejszych wersji.

Więc jeśli kupować, to tylko trójki z nowych lub SL ze starej serii (C mają felerne mocowanie skrzydełek - u mnie urwało się po 5tys, u kumpla po 3tys km)

• 1 miesiąc temu...

• W modelu 11 oraz 3 tuleje ślizgowe od strony korby zostały zastąpione łożyskami igiełkowymi co w nieznacznym stopniu zwiększyło ich wagę.
  • W nowej serii została zastosowana dwu częściowa, skręcana obudowa uniemożliwia dostawanie się do środka wody i piasku.
  • Ośki zostały przeprojektowane i nie mają już ostrych krawędzi ani miejsc wyprofilowanych pod łożysko. Dodatkowo ich wytrzymałość została zwiększona; stalowych o 150% a w tytanowych limit wagowy został podniesiony do 90kg.
  • Wersja 3 jest w całości wykonana ze stali nierdzewnej, ma nowy typ łożysk i nową ośkę, jest dobrze uszczelniona i ma 5 lat gwarancji.
  • Wersja 2 od strony korby ma starą poczciwą tuleję ślizgową i jedną część obudowy ze stali tłocznej/tłoczonej przy czym jest uszczelniona tak jak wersja 3, również ma 5 lat gwarancji i nową ośkę.
  • Wersja 1 jest w zasadzie taka jak stare modele z tym że ma nowy typ ośki i 2 lata gwarancji. Nie ma dodatkowego uszczelnienia i jest cała ze stali (węglowej i tłoczonej).
  • Więcej na bikeradar.com

• 5 tygodni później...

Mam pytanie dotyczace budowy/dzialania ubijakow. Czy but a w zasadzie podeszwa opiera sie tylko na wystajacych z pedalow drutach, czy moze boczny protektor w bucie opiera sie na osi pedalow?. Przymierzam sie do zakupu ubijakow (nie wiem jeszcze jaki model, to zalezy od funduszow). W butach mam dosc niski protektor przez co w spdach but mial kontakt z pedalem w zasadzie tylko poprzez blok (znaczy blok opieral sie na osi i troche sie gibal przez niski protektor co doprowadzilo do wytarcia podeszwy przez kontakt podeszwy a nie protektora z pedalem). Wiem ze w ubijakach te druty wycieraja podeszwe, ale mozna wsadzic blaszana podkladke i po problemie, ale obawiam sie bardziej czy te prety wytrzymaja jesli ciezar opiera sie tylko na nich, a nie rowniez na osi. Czy moze druty sie odginaja az but sie protektor sie oprze o os. Druga sprawa to jak wysoki jest blok w tym systemie, bo jesli druty sie odginaja az protektor buta oprze sie o os, to jak mam niski protektor to moze blok sie opierac o os co raczej nie bedzie dobre, i but sie bedzie gibac miekki a blok sie pewnie zniszczy.

• Mod Team

To nie ten temat :)

Jeżeli chodzi o Eggbeatery to but opiera się jedynie na skrzydełkach, gdyby bieżnik opierał się na osi i niebyłby idealnie przystosowany do CB to nie mógłbyś się wpiąć, dlatego z pedałami dostajesz podkładki podwyższające blok, zresztą raczej w każdych pedałach wpinanch tak jest.

Skrzydełka wytrzymują, nie wiem czy Eggbeatery nie mają ograniczeń wagowych (C nie mają).

Ewentualnie możesz kupić CB Candy, gdzie bieżnik będzie miał jakiś kontakt z platformą.

Witam, musze zmienic pedaly ze wzgledu na kolana ale waze 85 kg (na golasa). Na stronie, producent chwali sie ze tytanowe wytrzymuja ridera <90kg. Mam na oku SL'ki ale nic na temat wytrzymalosci pod wage nie moge znalezc. Moze ktos mnie oswieci jak to jest? Jezdze cos pomiedzy xc i enduro i martwie sie ze padna mi szybko ubijaczki...

juz znalazlem odpowiedz w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/81511-pedaly-crank-brothers-vs-shimano/ sory ze pisze jeden pod drugim ale rzekomo "nie mam uprawnien" heh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...