Oczko Napisano 7 Marca 2006 Napisano 7 Marca 2006 Na zbiorniczku wyrównawyczym Marty jest napasane "use only magura mineral oil", a w manualu serwisowym wspominają, że używanie części i olejów innych firm powoduje utratę gwarancji. Wszędzie tak piszą ale tak naprawdę nie mogą nie uznać reklamacj, za zastosowanie oleju o identycznych lub takich samych parametrach. No ale przepisy przepismi, a życie życiem Z tym, że dobrze dobrany zamiennik może uszkodzić hamulec zdecydowanie się nie zgadzam Ja również Nalezy jedynie przetrzegać tego, co było napisane wczesniej ~20 razy: - jeśli był DOT, lać DOT - jeśli mineralny, to mineralny żadnych kombinacji w stylu zalewania DOTem hamulca shimano i będzie OK. Dokładnie to samo napisałem w ostnim zdniu mojej wypowiedzi (no może prawie dokładnie) A jakiej lepkości jest ten używany przez Cibie l-hl i jaki ma kolor? POZDRO Oczko A jakiej lepkości jest ten używany przez Cibie l-hl i jaki ma kolor? Przepraszam oczywiście chodi mi o L-HM. POZDRO Oczko
skrzynia Napisano 7 Marca 2006 Napisano 7 Marca 2006 No ale przepisy przepismi, a życie życiem Dokładnie Tu jest opis LHM'a : http://xoops.citroen.triger.com.pl/
Oczko Napisano 7 Marca 2006 Napisano 7 Marca 2006 No to jest taki polski olej o bardzo zblizonych parametrach. Rózni się tylko praktycznie jednym istotnym parametrem a mianowicie lepkością w LHM jest ok. 300 a ten ma ok. 250. Jednak ma to wpływ tylko i wyłącznie jezeli jest stosowany w b. obciążonych układach (chodzi o zachowanie stabilności w różnym przedziale temperaturowym) no a hamulce rowerowe aż tak bardzo obciązone nie są, jak powiedzmy w samochodzie. Acha i jeszcze jednym a mianowicie wskaźnik zaniku piany. W LHM jest określona w czasie 2min natomiast w Amortyzolu określa się po 10min ale zapytam jak sie zachowuje po 2min, osobiście myślę, że nie będzie znaczącej róznicy. Tak, że jeżeli ktoś nie chce wydawać za dużo pieniędzy to z powodzeniem może stosować olej, który nazywa się Amortyzol 15WL-250. To tylko taka mała wzmianka na temat niedrogich dobrych substytutów POZDRO Oczko
MX Napisano 7 Marca 2006 Napisano 7 Marca 2006 hejka, tu ~Gosc, czyli MX, nie bylem zalogowany poprostu juz wyjasniam: olej mineralny zalany oryginalnie byl p r z e z r o c z y s t y. Ja zalalem inny olej, to jest do automatycznej skrzyni biegow m.in. citroena, wlasciwosci ma te same, jedynie kolo c z e r w o n a w y! P**ebani sa ci shimanowcy, ten kit wcisneli mojemu staremu, ale ja postaram sie sprawe naglosnic. Nie wiem skad wpadli na to ze jest to ZŁY olej, skoro jest on mineralny, delikatny, i na pewno niczego nie przezarł!!! Ale debile pewnie zobaczyli kolor inny, i odrazu stwierdzili ze zalany "nie shimano" wiec "nie ma gwary". eh.... szkoda gadac, co mi polecacie? jak mam zmusic sheetmano zeby mi go naprawili? zgory dzieki za odpowiedz!pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.