czaja188 Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 Chciałbym wymienić plyn hamulcowy w hamulcu Shimano M535 (deore na 2006 rok), w tym problem, że nie wiem czym mogę go zalać! Orginalnie zalany byl olejem mineralnym Shimano ale z powodu, że one jest drogi i jest do w butelce bardzo mało (50 mililitrów) chciałbym zalać do plynem hamulcowym DOT-4 (stosowanym w samochodach). Czy mogę tak zrobić? Hamulec będzie dalej działał sprawnie?
Gavron Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 Nie wiem czy to dobry pomysł bo DOT jest strasznie żrący i higroskopijny :? Może spróbój go zalać olejem mineralnym z apteki, bo jest tańszy, a ponoć efekt jest ten sam
Lobster Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 Jak hebel jest na mineralny, to trzeba go zalać mineralnym. Jak wlejesz dota to może badziewne sh*tmanowskie uszczelki poprzegryzać lub coś podobnego zbadziewić
czaja188 Napisano 8 Listopada 2005 Autor Napisano 8 Listopada 2005 mam takie pytanie do gavrona: z kąd ty takie sposoby znasz?? :grin: [ Dodano: 2005-11-08, 18:29 ] a taki do silników może być? :twisted:
Gavron Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 Wiem, że ktoś z forum przeprowadzał taki zabieg i mu się udało Sam raz uzupełniałem olej w hamplach kolegi - on też kupił olej w aptece :arrow: Po prostu popytaj w aptekach o olej mineralny Co do samochodowego to nie próbowałem :wink:
czaja188 Napisano 8 Listopada 2005 Autor Napisano 8 Listopada 2005 Ja z olejem do samochodu nie próbowałem ale mam zamiar w przyszlości sprubować!! Jak będzie działal to zamelduje!!
l2sti Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 kiedys slyszalem o patencie zeby zalewac hamulce woda destylowana, ale z tego co wiem to nie zdaje ezgaminu
czaja188 Napisano 8 Listopada 2005 Autor Napisano 8 Listopada 2005 Nie muj qumpel prubowal. Jak haumulec blokował koło na piasku tak nie mógl zatrzymać!! Poprostu zaleje olejem mineralnym z apteki tak jak mówił GAWRON a wprzyszłości sprubuje olejem silnikowym!!
Gavron Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 kiedys slyszalem o patencie zeby zalewac hamulce woda destylowana, ale z tego co wiem to nie zdaje ezgaminu to nie jest dobra rada - właśnie dlatego stosuje się DOT - który zbiera wodę,gdyż ona przy dużym ciśnieniu ma bardzo wysoką temperaturę (grzeje się od ciepła tarczy oraz klocków) i niszczy uszczelki. Widziałęm raz przewód hamulcowy zniszczony działaniem takiej przegrzanej wody - nieciekawy wygląd :?
czaja188 Napisano 8 Listopada 2005 Autor Napisano 8 Listopada 2005 GAVRON a jakie lepsze są kolcki: żywiczne czy półmetalowe?
Gavron Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 Niestety nie wiem za dużo o żywicznych oprócz tego że są tańsze :oops: Sam używam półmetalowych - czasem lekko piszczą - ale nie scierają sie za szybko
Lobster Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 l2sti napisał/a: kiedys slyszalem o patencie zeby zalewac hamulce woda destylowana, ale z tego co wiem to nie zdaje ezgaminu to nie jest dobra rada - właśnie dlatego stosuje się DOT - który zbiera wodę,gdyż ona przy dużym ciśnieniu ma bardzo wysoką temperaturę (grzeje się od ciepła tarczy oraz klocków) i niszczy uszczelki. Widziałęm raz przewód hamulcowy zniszczony działaniem takiej przegrzanej wody - nieciekawy wygląd Confused To że zniszczy przewód to nic, ale przecieź woda mu sie zagotuje w tym heblu, hebel sie zapiecze, i przy odrobinie szczescia na jezdzie sie nie zabije, tylko np. połamie rece i nogi BTW - qrde, Wy to macie pomysły :roll: Olej silnikowy do hebla. WODA. :lol: LOL. Nie mam pytań... :roll:
Gość Anonymous Napisano 8 Listopada 2005 Napisano 8 Listopada 2005 No a jak!! Jak sie bawić to sie bawić heblel rozwalić nowy wstawić :grin:
Gavron Napisano 9 Listopada 2005 Napisano 9 Listopada 2005 To że zniszczy przewód to nic, ale przecieź woda mu sie zagotuje w tym heblu, hebel sie zapiecze, i przy odrobinie szczescia na jezdzie sie nie zabije, tylko np. połamie rece i nogi Właśnie woda się nie gotuje wtedy, tylko ma powiedzmy 300 stopni Celcjusza i nadal jest cieczą - powód podwyższone ciśnienie i coś tam jeszcze z termodynamiki :wink: Szczerze mówiąć to odradzałbym olej silnikowy - ale ten olej mineralny z apteki to dobry zamiennik Rycyna :?: no cóż :lol:
Gość Anonymous Napisano 9 Listopada 2005 Napisano 9 Listopada 2005 nikomu nie polecam nalewania wody do hampla. Po pierwsze woda podczas mocniejszego hamowania bardzo szybko się zagotuje i pojawią się pęcherze pary w tłoczku. Dot4 i olej mineralny mają o wiele wyższą temp wrzenia i nie ma tego problemu. A kolejną wadą zastosowania wody jest to, że niedługo temperatury na dworze spadną poniżej 0 *C. No chyba, że ktoś chce mieć rozsadzony cały hamulec.
domann Napisano 9 Listopada 2005 Napisano 9 Listopada 2005 a olej silnikowy można wlać? silnikowego nie polecam. Ja swoją magurę zalałem olejem hydraulicznym TOTAL LHM plus, ponieważ jeżdzę citroenem - i mam go pod dostatkiem. Hamulec działa bez zarzutu. Z przodu w grimece mam DOT-4 Niestety zamiana dot na minerala i odwrotnie jest bardzo bolesna dla oringów - zostają zeżarte
skrzynia Napisano 9 Listopada 2005 Napisano 9 Listopada 2005 LHM'a+ używa wielu trialowców do HS'ów - to jest praktycznie to samo co Magurowski Blood :lol: Dokładnie - to jest olej mineralny do zawieszeń w Citroenie :] Zalewałem LHM'em+ Louisy i HS'ki i działają super.
skrzynia Napisano 9 Listopada 2005 Napisano 9 Listopada 2005 Około 25zł.... za litr :lol: Zalałem nim sporo magur i jeszcze się nie skończył :]
MX Napisano 27 Grudnia 2005 Napisano 27 Grudnia 2005 to jaki w koncu trzeba zalewac? Ja tez mam deore 535 i niedlugo bede spuszczal caly i zalewal nowy, napiszcie konretnie sama nazwe, cene i miejsce gdzie go mozna kupic.
skrzynia Napisano 27 Grudnia 2005 Napisano 27 Grudnia 2005 to jaki w koncu trzeba zalewac? Tylko takim rodzajem jak producent - jeśli był DOT, to DOTem, jeśli mineralny (shimano, magura) to mineralnym. W magurach sprawdza się LHM+ , w shimano nie próbowałem.
MX Napisano 7 Stycznia 2006 Napisano 7 Stycznia 2006 zalalem u siebie w shimano deore 535 olej mineralny. Powiedzialem w motoryzacyjnym ze chce olej mineralny, delikatny zeby nie zarl uszczelek, i zeby byl.. dobry do hampli hydr. rowerowych. Powiedzial ze odpowiednikiem bedzie taki mineralny, ktory uzywa sie do samochodowych zawieszen hydraulicznych i automatycznych skrzyni biegow. I taki wlasnie kupilem. Nie pamietam jaka nazwa ale Elf Automatic costam mineral. 25zł/litr i hample działają tak samo. Jedna mala roznica. Olej shimano jest przezroczysty, bez zapachu. Olej "25zł/litr" jest czerwonawy i delikatnie zalatuje olejem silnikowym. Dziala tak samo, polecam
czaja188 Napisano 8 Stycznia 2006 Autor Napisano 8 Stycznia 2006 yyyy orginalny olej Shimano jest czerwony!! Ale ja zalalem DOT-3 i dziala na razie bez zażutu, a minelo juz kilka miesiecy.
MX Napisano 8 Stycznia 2006 Napisano 8 Stycznia 2006 to dziwne, bo jak odpowietrzalem, to mialem przezroczysty wezyk, wiec moglem zobaczyc kolor, gdy spuscilem olej zalany oryginalnie, byl bezbarwny, za to gdy wlalem ten kupiony 25zl/l to kolor w wezyku byl czerwonawy. A moze mialem fazy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.