Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Stary Suntour CR 880

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Właśnie nabyłem (właściwie moja dziewczyna, którą przekonałem do tego egzemplarza) używanego trekkinga - Hercules Nepal.

Rower ów posiada amorki Suntour CR 880 i okazało się, że nie są one w najlepszym stanie.

Po naciśnieciu hamulca i napieraniu na kierownice amorki skrzypią i czuć luzy. Właściwie wystarczy usiąść na rower a amortyzatory dość znacznie się chowają.

Czy można coś na to poradzić? W ostateczności mogę go rozkręcić, wyczyścić i przesmarować, ale czy to pomoże?

Czy luzów da radę się pozbyć?

Nie znalazłem w internecie żadnego sklepu z częściami do tego modelu.. Wymiana całego widelca nie wchodzi w grę.

Pomóżcie....

Napisano

Teoretycznie luzów da się pozbyć, ale koszt takiego przedsięwzięcia będzie wyższy niż cena takiego pseudo-amortyzatora.

Radzę jednak wymianę widelca, najlepiej na sztywny.

Napisano

nie doszukałem się opcji "edytuj"...

a czy po rozkreceniu, wyczyszczeniuu i przesmarowaniu amortyzatorw pozbede sie chociaz tego irytujacego skrzypienia ?

troche sie boje tej operacji i nie wiem czy ma to sens.

jesli mozecie to dajcie namiary na jakies sztywne niedrogie widelce do takiego roweru.. koło 28 cali, rua 1 1/8 cala

Napisano

Skrzypienia może się pozbędziesz, pewnie nic tam niczego nie smaruje, dlatego skrzypi. Czy jesteś pewien, że tam jest sterówka 1.1/8 cala? Ja się przypatrzyłem rowerowi w google, i chyba ma sterówkę na 1 cal no ale mogę się mylić.

Napisano

Jesli mostek ma sruby z boku ktore mocuja go do rury sterowej to jest to a-head. jesli nie ma z boku srub, a jest tylko jedna sruba od gory, a sam mostek wchodzi w glowke ramy to sa to stery klasyczne

Jesli mostek ma sruby z boku ktore mocuja go do rury sterowej to jest to a-head. jesli nie ma z boku srub, a jest tylko jedna sruba od gory, a sam mostek wchodzi w glowke ramy to sa to stery klasyczneJesli mostek ma sruby z boku ktore mocuja go do rury sterowej to jest to a-head. jesli nie ma z boku srub, a jest tylko jedna sruba od gory, a sam mostek wchodzi w glowke ramy to sa to stery klasyczne

Napisano

No nie do końca tak. Możesz mieć przecież mostek ahead i adapter na klasyczne. Jeśli masz stery tego typu: Allegro tj. z tą nakrętką na klucz płaski - klasyczne, jeśli jej nie ma - ahead.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...