nieborak Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Chodzi o korbę Hone/LX. Pająk i ramię są jako osobne elementy. Wydają się być skręcone nakrętką z wypustkami (zdjęcie). I teraz pytanie, da się ją odkręcić, ktoś juz robił coś takiego?
cichy66 Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 W mechanizmach korbowych Hollowtech II zarówno XTR,XT jak i w pozostałych grupach oś główna jest wprasowywana w pająk i nie ma możliwości jej odkręcenia.
nieborak Napisano 14 Lutego 2011 Autor Napisano 14 Lutego 2011 Ten wielowupust wygląda jak nakrętka. Jesteś pewien na 100%, że nie da się odkręcić?
rzymo Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 To i ja napiszę - osie są wciskane, nie wkręcane.
nieborak Napisano 14 Lutego 2011 Autor Napisano 14 Lutego 2011 To że osię są wciskane to wiem. Chodzi o te wypustki na zdjęciu. Połączenie pająk-ramię korby, czy da się oddzielić.
Timon92 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Można ją oddzielic tak samo jak rurę sterową od amortyzatora... Pomyśl.
nieborak Napisano 14 Lutego 2011 Autor Napisano 14 Lutego 2011 Na 100%? Myślałem i nic specjalnego nie wymyśliłem, dlatego pytam. Bo te wypusty to chyba nie dla ozdoby?
Czajnik Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Wpusty służą jako punkty zaparcia podczas obrotu ponieważ działają duże siły (przenoszą moment obrotowy z lewego ramienia na tarcze pośrednio przez ośkę) gdyby ich nie była wprasowana ośka mogła by zacząć z czasem się obracać. Oddzielić się nie da jest to jak wprasowana zębatka w otwór o jej kształcie. Chyba już wszystko jasne
cichy66 Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Na 100%? Myślałem i nic specjalnego nie wymyśliłem, dlatego pytam. Bo te wypusty to chyba nie dla ozdoby? Generalnie na siłę można wszystko,tylko pytanie po co komplikować sobie życie. Jak coś występuje jako jeden element(oś i pająk)nie widzę potrzeby ingerencji na siłę. Ta koronka dodatkowo zgrzewana jest wzmocnieniem łączenia tych dwóch części ze sobą. Jak uparcie będziesz próbował to rozdzielić może za chwilę okazać się że pająk względem osi zacznie się obracać i wtedy znowu będziesz miał problem lecz już większego kalibru,korba będzie do wywalenia lub do spawania o ile się ktoś tego podejmie. Zrobisz jak uważasz - Twoja decyzja,Twoja korba,Twoja kasa.
nieborak Napisano 14 Lutego 2011 Autor Napisano 14 Lutego 2011 Ok, dzięki za odpowiedzi. Chciałem zrobić ja na lustro a zdjęcie tego pająka ułatwiłoby sprawę. Ale jak się nie da to zostawiam tak jak jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.