archereg Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Witam po raz pierwszy forowiczów, Zima dobre ceny no i się napaliłem na zmianę poczciwego authora na coś nowszego aby już sezon rowerowy rozpocząć. Ogólnie jestem zdecydowany na zukup Kross Crime 1 2008,ale nie wiem czy błędu nie popełniam. Czemu akurat go wybrałem cena ciekawe co do osprzętu i wyglądu (podoba mi się i tyle ) trochę czytając wiem że za taką cenę nie można mieć full'a, ale mniejsza o to Zastosowanie: rower po bułki, po pracy średnio ~15 do 20 km trasy po Kabatach (czyli lasy, szosy czasem trochę agresywniej po lesie) no i zwykle paro km miejskie zawijasy o mnie: 178 cm, waga to 70 KG bo i tu również pytanie jaką ramę/rozmiar roweru do mnie najlepiej dobrać? i wreszcie najważniejsze pytanie czy ten rower nada się do takiej jazdy rekreacyjnej, amatorskiej? czy lepiej się czymś innym zainteresować... Przyznam że Crime przyciągnął mnie szczególnie przez amortyzator tylni czasem mam problemy z kręgosłupem (męczą mnie sztywne konstrukcje) dla tego sądzę że będzie to dla mnie na + Zaintersował mnie również: -rockrider-6.3, -KROSS Sign DS Na koniec info: cena maks 2 tyś, lepiej mnie i głupota totalna, ale wygląd jest ważna kwestią musi się podobać (dodam jeszcze że słabość do koloru białego). Rower będę brać na raty więc tylko ze sklepu. Z góry dziękuję za każdą sugestię
MatiK Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 DS do bardziej dirt/street chociaz nawet do tego sie nie nadaje. A te fulle to raczej bym odrzucił. W tej cenie lepiej Kupić Krossa level A4. http://allegro.pl/super-kross-level-a4-i1413805168.html
Fenthin Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Czyli krótko mówiąc, potrzebujesz prostego ścieżkowca. Nic w kierunku sportu, czysta rekreacja, ma to być full i waga takiego fulla Cię nie przeraża? W takim razie zarówno Crime jak i 6.3 będzie ok. Ważą podobnie, więc raczej kierowałbym się w kierunku Krossa. Odrobinę lepszy widelec, a SRAM będzie trochę mniej rzucał łańcuchem. Ogólnie ramę radzę 18, max 19". Signa odpuść, to nie rower do jazdy na codzień.
archereg Napisano 13 Lutego 2011 Autor Napisano 13 Lutego 2011 Dzięki, dzięki Fenthin zrozumienie prawidłowe. Waga nie przeszkadza bo i tak na przejażdżki często biorę lustrzankę i pare szkiełek hymmm czyli Crime prowadzi no ewentualnie też myślałbym o poleconym level A4 (dobre opinie zbiera) chodź (mogę byś w błędzie) tylni amortyzator u Crime będzie dobry dla komfortu kręgosłupa i dla tego ten model szczególnie mnie przyciąga
CarNeezA Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Ból kręgosłupa może być od niewygodnego siodełka, albo od zlej geometrii, lub rozmiaru ramy. Za 2000 zł kupisz Krossa levela a6 2009 v-brake. Sztywniak, ale jakbyś kupił np. takie siodełko to myśle, że byłbyś zadowolony. Level a6 to najlepszy rower do 2000 zł, sam go mam(właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki 10-15km). Polecam ten rower, jest super. Jest jeszcze możliwość zamontowania sztycy amortyzowanej. Niewielkim kosztem, będzie Ci się jeździło wygodniej.
Rulez Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Generalnie do takich przejażdżek full nadał by się bardzo dobrze, Crime ma jednak 2 wady , słaby awaryjny damper, i zbyt niski amortyzator (powinien być 120 mm) Sign DS nie jest do tego stylu jazdy. Natomiast Rockrider 6.3 ma słabe wyposażenie Zarówno pseudoamortyzator jak i damper, gdybyś dozbierał do Rockridera 6.4 był by to rozsądniejszy zakup.
archereg Napisano 13 Lutego 2011 Autor Napisano 13 Lutego 2011 Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Jutro trochę po warszawie pojeżdżę licząc że uda mi się przymierzyć do Crime'a i Levala z pewnością pomoże to w wyborze
HkwadratC Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Level a6 to najlepszy rower do 2000 zł, sam go mam(właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki 10-15km). Polecam ten rower, jest super. Jest jeszcze możliwość zamontowania sztycy amortyzowanej. Niewielkim kosztem, będzie Ci się jeździło wygodniej. Ej no takie opinie to w podstawówce(polecam rower jest super ),a porównywałeś go z innymi w tej cenie czy tylko specyfikacja i teoria? No słyszałem że levele dają radę ale jakoś większość bez konkretów te opinie a wiadomo jak ktoś z "market" się przerzuci na pierwszy "markowy" to zauroczony i świata nie widzi, weź no zachęć chłopaka skoro naprawdę najlepszy
CarNeezA Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 O levelu jest sporo napisane, ale coś spróbuje napisać. Kross level a6 2009 v-brake: + bardzo dobre v-braki z wymiennymi okładzinami, + dobry napęd; manetki, przerzutki SLX, korba Truvativ Firex 3.3 ze zintegrowaną osią suportu, + uniwersalne opony; małe opory toczenia, dają rade w terenie, + waga; 12,5 kg za taką cenę to bardzo dobry wynik, + blokada amorka na kierownicy; drobiazg a cieszy;p + rama; nie jest klockowata, ładnie wygląda, ma zeszlifowane spawy, dość sztywna, + koła; nie są jakieś leciutkie, ale za to sztywne i wytrzymałe + cena -/+ amor; dla niektórych może to być - a dla niektórych +; Dużo waży i jest stworzony dla bikerów o większej masie ciała -/+ siodełko; dla niektórych może być za twarde na długie podróże, test a6 2009 disc Jeżeli coś jeszcze wymyśle to napisze.
HkwadratC Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 CarNeezA - dziękuje, a jaki masz przebieg w swoim? Kurde mnie to kręci kolorystycznie ten błękit w nowej a2 hehehe
CarNeezA Napisano 14 Lutego 2011 Napisano 14 Lutego 2011 Wiesz ja niedawno go kupiłem. Będzie pewnie z 50km, w zimie nie lubię za bardzo jeździć(jestem ciepłolubny ). Jak będzie cieplej to będę codziennie jeździł.
HkwadratC Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 Wiesz ja niedawno go kupiłem. Będzie pewnie z 50km, w zimie nie lubię za bardzo jeździć(jestem ciepłolubny ). Jak będzie cieplej to będę codziennie jeździł. Zdrowia życzę w takim razie i radości z jazdy!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.