Uziek Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam Bikerzy! Potrzebuje Waszej pomocy i rady bo oto jestem na etapie instalowania nowego napędu i pojawił się taki problem... Wymieniłem : 1) kasetę 9s (CS-M580) na 9s (CS-M770) 2) przerzutkę tylną z 9s (RD-M760) na 10s (RD-M773). Manetki nie wymieniałem, została 9s (ST-M765). Przerzutka tylna 9s miała sprężynę odwrotną, 10s ma normalny ciąg (dla mnie lepiej bo przy hamowaniu będę redukował biegi). Problem mam z regulacją 10s, bo jak jestem na 7 koronce kasety przerzucenie na 8 koronkę szwankuje, wraca mi po chwili na 7 koronke. Tak jakby brakowało mi biegu w manetce, nie słyszę już tyknięcia przy zmianie z 7 na 8 koronkę. Manetkę mam 9s, może jest problem z kompatybilnością z przerzutką 10s? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Manety 9 nie są kompatybilne z 10 moim zdaniem jak przychodzisz na dyna sys to trzeba było wymienić cały napęd, trochę bez sensu zmieniać sama tylną przerzutkę 10 ma mniejszy "skok" więc może być problem z regulacją, jeśli w ogole da się to wyregulować ( mogę się mylić ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Za skok przerzutki odpowiedzialny jest mechanizm manetki. Tylko, że pomimo tego sama przerzutka ma płynny zakres ruchu to jej konstrukcja jest przystosowana do pracy z pozostałymi elementami z jej grupy. Także musisz się zastanowić nad wymianą reszty napędu na 3x10 albo wymianą przerzutki na 9 rzędową. Jakby posiedzieć, to pewnie uda się wyregulować to, żeby chodziło jakoś w miarę sensownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uziek Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Myślę, że to manetka dyktuje skok przerzutce... :-) może to wina zamiany ciągu sprężyny z odwrotnej na normalny (przedni?...)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Rodzaj sprężyny nie ma tutaj nic do rzeczy. Bo manetka i tak niezależnie od niej pozostaje ta sama. Tyle różnicy, że sprężyna zluzowana jest albo na największej, albo na najmniejszej koronce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Myślę, że to manetka dyktuje skok przerzutce... Niestety w tym przypadku jest to czesciowa prawda. Dyna-sys przerzutki wychylaja sie o inna wartosc w porownaniu z poprzednimi modelami, przy takiej samej dlugosci ciagnietej linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Żeby jak tako to chodziło wymień manetki, przydało by się wymienić kasetę na 10 by wszystko ładnie chodziło, łańcuch do tego wymienić na węższy, a to wszystko niestety kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 W Sramie tylna 10, może działać z manetką od 9 W Shimano nie może. Tylna 10 z manetką od 10 tylko. Konstrukcja przerzutki nie pozwala na poprawne działanie z 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 W Sramie tylna 10, może działać z manetką od 9 xx-a nie obsluzysz zadna inna manetka jak tylko xx, nie wliczam do tego manetek tuned Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 xx-a nie obsluzysz zadna inna manetka jak tylko xx, nie wliczam do tego manetek tuned no tak tak zapomniałem o XX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uziek Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Sytuacja się wyjaśniła! @1415Chris miał racje, przerzutka 10s (RD-M773) dyna-sys nie działa poprawnie z manetkami 9s (ST-M765). Sprawdzałem przerzutkę na drugim rowerze z manetkami 9s i również źle zmieniała. Zainstalowałem zatem przerzutke 9s (RD-M771) do moich manetek 9s (ST-M765) - wszystko teraz działa jak w szwajcarskim zegarku WNIOSEK: nie można mieć pojedynczego elementu z Dyna-sys - trzeba za jednym razem kupić cały napęd... Dziękuje wszystkim za pomoc! Temat uważam za zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 WNIOSEK: nie można mieć pojedynczego elementu z Dyna-sys - trzeba za jednym razem kupić cały napęd... Dziękuje wszystkim za pomoc! cały nie, ale manetka + przerzutka tylna. Dotyczy to Dyna Sys SLX, XT, XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 cały nie, ale manetka + przerzutka tylna. Dotyczy to Dyna Sys SLX, XT, XTR Skoro uważasz, że 9 rzędowa kaseta i łańcuch, będzie działać z 10 rzędową przerzutką i manetką, to pewnie tak musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Temat uważam za zamknięty. Zostawimy bo przypuszczam ze w najblizszej przyszlosci takich zapytan pojawi sie nieco wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Skoro uważasz, że 9 rzędowa kaseta i łańcuch, będzie działać z 10 rzędową przerzutką i manetką, to pewnie tak musi być nie do końca zrozumiałeś mnie. Nic takiego nie pisałem. Spójrz wyżej.... Tylna przerzutka DynaSys będzie działać z manetka DynaSys (10 spd), a więc na kasecie 10. Manetka DynaSys 10 spd nie może działać na kasecie 9, bo to już inny system, inna konstrukcja. W wypadku Srama tylna przerzutka 10 spd zadziała z manetkami 9spd. Oni nie zmienili do końca działania. Pytanie tylko po jaką cholerę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ech, nawet nie czytasz ze zrozumieniem tego co sam napisałeś. Z tego co napisałeś, trzeba zmienić nie cały napęd, ale manetkę i przerzutkę. Kiedy wymienić trzeba wszystko. Wprowadzasz w błąd innych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ech, nawet nie czytasz ze zrozumieniem tego co sam napisałeś. Z tego co napisałeś, trzeba zmienić nie cały napęd, ale manetkę i przerzutkę. Kiedy wymienić trzeba wszystko. Wprowadzasz w błąd innych... Co do Twojej sugestii sam sobie odpowiedziałeś. W wypadku DynaSys musisz zmieniać wszystko aby mieć 10 poza prawdopodobnie korbą. Oczywiście zalecana jest nowa korba. Ma trochę inne nacięcia z boku na koronkach (dla korby 3x10). Opisuję tylko moje doświadczenia z nowym systemem, ale tylko dla 3x10. Dalej, niestety nie da się kupić nowej przerzutki bo model jest na rok 2011 i założyć jej do starych manetek. Trzeba mieć komplet i stąd to nieporozumienie wyszło. Oczywiście wszystko będzie działać tylko na kasecie i łańcuchu od dziesiątki. W wypadku Srama też, tylko że niektóre komponenty będą działać dobrze na 9 przełożeniach jak przerzutka tylna. Tylko po co kupować przerzutkę tylną od 10 speed do napędu 9 rzędowego. W shimano ten zabieg się nie uda. Nie pisze tego z teorii, tylko od tygodnia mam 10 speed i przechodziłem na niego powoli. Na początku kupiłem przerzutkę Sram X.7 10 SGS i założyłem ja do manetek 9. Potem założyłem łańcuch 1050. Działał bardzo dobrze na przerzutce przedniej od 9. Potem zmieniłem przerzutkę na nową X.7 przód 10spd i manetki X.7 10 spd 3x10 i kasetę 11-36T ale Shimano SLX na raz. I teraz mam wszystko na 10 poza korbą. Tu nie wiem jaką kupię. Albo Sram 3x10 albo SLX DynaSys. Czas pokaże. Albo zostawię korbę od 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Wybacz rakers, ale ani słowem nie wspominasz o wymianie kasety ani o łańcuchu, i w tym kontekście Fludi ma rację. cały nie, ale manetka + przerzutka tylna. Dotyczy to Dyna Sys SLX, XT, XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Wybacz rakers, ale ani słowem nie wspominasz o wymianie kasety ani o łańcuchu, i w tym kontekście Fludi ma rację. ok, wydawało mi się to oczywiste, wnioskując z całej dyskusji od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 No i widzisz temat dotyczy Shimano, a Ty mówisz o SRAM'ie. Shimano jest 3x10, a SRAM 2x10. Shimano ma tylko manetki Rapid, a SRAM ma Trigger'y i Twister'y. Może i Trigger'y muszą być dopasowane do konkretnego typu przerzutki, ale Twister'y nie, bo w nich się płynnie reguluje skok przerzutki, dzięki mikro-indeksacji. Dlatego też powinno nie być różnicy jaka będzie kaseta 9 czy 10 rzędowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 No i widzisz temat dotyczy Shimano, a Ty mówisz o SRAM'ie. Shimano jest 3x10, a SRAM 2x10. Sram ma 2x10 grupy X.7, X.9, X.0, XX i 3x10 grupy X.7, X.9, X.0 Shimano 2x10 tylko XTR i 3x10 SLX, XT, XTR info www.shimano.pl www.sram.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Fludi ale Twister'y nie, bo w nich się płynnie reguluje skok przerzutki, dzięki mikro-indeksacji. Dlatego też powinno nie być różnicy jaka będzie kaseta 9 czy 10 rzędowa. W prawym Twisterze nie ma żadnej mikroindeksacji, każde kliknięcie to przesunięcie linki o jeden skok, w dodatku są tylko w wersji 8/9 rzędowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2011 Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 do Fludi jak u Ciebie jest z regulacją 10 tek w stosunku do 9? Bo ja mam odczucia, że dużo częściej muszę regulować przerzutkę tylną. Napęd jest dużo bardziej czuły na rozregulowanie. Nie ma pewnej granicy błędu. Tu by się bardzo microindeksacja przydała. Może Sram obrotowe wyda do 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 24 Marca 2011 Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ja nie mam 10. Na 9 jeżdżę i reguluję... Nic nie reguluję. Jak ustawiłem tak jeżdżę, tylko kilka dni po założeniu nowej linki jak już się uleżała lekko baryłką przy manetce ją podciągnąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sibonan Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Panowie, przecież temat zaczął się od tego czy da radę pożenić manetkę tylną Shimano 9tkę z przerzutką tylną 10tką. Otóż nie da rady. Przerzutka 10tka ma zwiekszony skok linki a to znaczy, zę i manetka Dyna-Sys przy zmianie przełozenia ciągnie więcej linki. Nie da rady obsłuzyć RD-M773 za pomocą SL-M770 9tki. Musi byc wszystko Dyna-Sys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.