Skocz do zawartości

[sztyca] 27,2mm - wytrzymała, lekka, w dobre cenie

afly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z jakieś 3 dni temu, wyjąłem obecną sztycę Ritchey Logic 400mm, o średnicy 27.2mm z roweru, ku mojemu zdziwieniu po położeniu na równej powierzchni, z rurki prostej zrobił się lekki banan. W poprzednim sezonie ważyłem około 80kg (w tym juz 85kg, ale 90kg raczej nie przekroczę), sztyca wysunięta była na 275mm, przebieg ponad 3k km. Ponieważ składam drugi rower, ze względów finansowych w okresie wakacji myślałem przenieść część rzeczy z obecnego roweru do nowo składanego (projekt zakłada w nowym rowerze wagę ~11,5kg), nowy rower ma większą ramę, a więc wysunięcie sztycy wynosiło by ~230mm.

Pierwsze moje pytanie dotyczy, Czy można wsadzić taką sztycę do nowej ramy? Czy grozi jej to uszkodzeniem?

Drugie pytanie, Jaką sztycę polecicie (chciałbym aby była znacznie sztywniejsza od obecnej)?, myślałem nad aluminium/karbonem w kwocie około 150zł (owszem wiadomo, lekko nagiąć można budżet), myśle że sztyca długości 350mm. Znalazłem kilka propozycji, nie wiem niestety na jaką markę się zdecydować, ponieważ niewiele znalazłem w sieci, na forum tematy które znalazłem zostały już pozamykane, żaden z nich nie udzielił mi wystarczającej odpowiedzi.

Moje propozycje:

AMOEBA BORLA

BOPLIGHT TEAM

Smica Pro

Accent Race

Czy warto zainteresować się używanymi sztycami? Np. Thomson Elite?

Jak na razie boję się o zmęczenie materiału w takich sztycach, ponieważ nie widzę powodu aby wymieniać dobre modele, jedyny dobry powód to zmiana ramy, do której wymagama jest inna srednicy sztycy, czy takie sztyce mogą być "zajechane"?

to fakt :thumbsup: tylko nie wiem czy przy wadze kolegi bezpieczniej nie będzie wybrać podanej przez niego wersji accenta. Smica i Boplight to faktycznie to samo. Co do używek to nie wiem czy łatwo będzie Ci dorawać Thomsona w rozmiarze 27,2, poza tym nigdy nie wiadomo na tym jeździł:confused:

Postawię na tego Accent`a Race, jeżeli jutro zdam egzamin to go zamówię, jeżeli nie to jeszcze przeglądne inne propozycje, ewentualnie bede pytał.

Głównie chce jego nabyć ze względu przyzwoitej ceny i wagi, oraz kusi mnie ten stop aluminium 2014 + powłoka z włókna węglowego, wydaje mi się, ze może to podnieść sztywność sztycy.

Ja dzisiaj zamówiłem Paco Precision, cena 80zł, długość 350mm, rozmiary 27,2 i 31,6 , zbierałą raczej dobre opinie, choć jest mało popularna.

Z powyższych, które napisałeś ja bym wziął Amoebę, chociaż nie trafia wszystkim w gust, ale ten Accent też może być niezły ;)

Używam sztyc amoeby w dwóch rowerach od lat. W rozmiarze 27,1 mam taki model De facto jedyna różnica pomiędzy borlą to średnica śrub mocujących jarzmo. Borla ma 5mm a drugi model 4mm i powiem szczerze, że choć wydaje się to nieistotne, to +1mm robi różnicę. Borla jest absolutnie bezgłośna a sp-101 potrafi się odzywać czasami. Kluczem do wyciszenia jest odpowiednie, nie za mocne, skręcenie śrub. Poza tym jestem z obydwu zadowolony i w tej cenie (~50 PLN) są naprawdę ok.

• Mod Team

Z tym bananem na sztycy to już kiepsko - u mnie się tak działo na sztycy accenta po mocno pagórkowatym maratonie. Po dokładnym obejrzeniu okazało się że te ryski to jednak takie małe pęknięcia. Aluminium po uformowaniu niezbyt dobrze znosi zginanie i inne deformacje. Swoją sztycę usztywniłem nabijając do środka rurkę stalową(jednocześnie sztyca wyprostowała się) i używam obecnie w zimówce oraz gdy jadę w góry i potrzebuję solidniejszej sztycy. Złamałem kiedyś sztycę w górach(ważę ok 95) i teraz tego się panicznie boję. Wadą zabiegu jest to, że zestaw(sztyca z siodełkiem waży ponad 1 kg).

Z używanymi sztycami to już loteria.

• 2 tygodnie później...

hej,

ja tez stoje przerd wyborem sztycy waze 75kg.

mam 2 opcje eko :ceny do wagi

Amoeba Borla 370mm 244g.

http://allegro.pl/no...1483858523.html

Czy Smica Pro Post 350mm 220g.?

http://allegro.pl/ws...1480804746.html

Raczej wolalbym bez setback-u ze wzgledu na dlugosc gornej rury w moje ramie.

Co byscie wybrali w tej cenie i wadze.

Dodam,ze mostek mam smica i wolalbym chyba miec tez taka sztyce warto?

Czy sprobowac z ta amoeba?

doszła jeszcze taka;)

Paco vertex realna waga 27.2 350 ok.223g.

http://allegro.pl/sztyca-paco-vertex-mtb-350mm-i1484776876.html

dodam,ze mam siodelko SLR z tytanowymi pretami 152g.

i w zasadzie wolałbym,zeby styk pomiedzy pretami i jarzemkiem byl mozliwie jak najwiekszy.oczywiscie na dole.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...