redrabbit Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Witam, od dłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł kupna centrownicy... w zasadzie to od czasu gdy zaplotłem sobie nowe "super" koła na obręczach sun'a equalizer 21, niestety w komplecie z obręczami nie dali centrownicy chociaż powinni... taką podręczną, co by w trasie można było je doprowadzić do kołowatości. Wracając do tematu, przeglądałem oferty tańszych centrownic takich do 200zł i normalnie za tę cenę to to z nóg nie zwalało, jakieś takie tandetne wszystko ze zdjęć się wydawało. Jedna mi się spodobała park toola ale to 1000zł kosztowało więc tylko klawiature ze śliny oczyściłem i zacząłem myśleć nad budową własnej maszyny. Generalnie założeniem było zbudowanie konstrukcji którą można postawić zarówno na zwykłym stole jak i wsadzić w imadło w razie gdyby podstawa nie wyszła równo co przy spawaniu jest jak najbardziej prawdopodobne (zwłaszcza jak się nie umie zabardzo spawać ). Centrownica ma być jednoramienna, bo taką łatwiej zrobić, znika problem z regulacją rozsuwania się ramion przy wkładaniu koła o różnej długości piasty (przednie, tylne) oraz nie ma problemu z tym, że ramiona mogą nie wyjść równo względem siebie. Pojawia się za to problem ze sztywnością ramienia (mogą pojawić się drgania koła gdy ramie nie jest dostatecznie sztywne, co uniemożliwia poprawny przebieg procesu centrowania), oraz przy centrownicy jednoramiennej musimy zadbać o to, by ramie na którym znajdują się widełki poruszało się po osi prostopadłej do ramienia trzymającego koło lub by ramie trzymające koło poruszało się względem ramienia z widełkami do centrowania. Ja jednak zdecydowałem się przebrnąć przez problemy występujące w jednoramiennej konstrukcji. Do zrobienia takiej centrownicy potrzebny jest dobry pomysł, sporo wolnego czasu, jakieś tam narzędzia (wiertarka, piła ręczna, spawarka, szlifierka itp.), pieniądze koszt jaki poniosłem na zrobienie centrownicy oraz przymiaru to ok. 140zł. Troche opisze co sklepałem. Podstawa z 3 profili o przekroju prostokątnym zespawane ze sobą jak na zdjęciach, ramie trzymające koło udało mi się wygrzebać w castoramie. Dlaczego nie spawałem sam z profilu? Bo bałem sie że nie wyjdzie prostopadle do podstawy, a to zakupione miało od razu małą podstawkę przez co uniknąłem problemu. Wystarczyło je usztywnić i wyciąć coś na kształt widełek na szczycie. Ramie z widełkami do centrowania porusza się po pręcie gwintowanym który jest podparty na łożyskach kulkowych dospawanych do podstawy. To zapewnia ruch po osi prostopadłej do ramienia trzymającego koło. Teraz spory problem miałem z wymyśleniem płynnego ruchu ramienia góra dół. W wersji alfa zastosowałem kołowrotek wędkarski i odpowiednio puściłem żyłkę przez oczka z podkładek. To jednak okazało się niewypałem bo żyłka jest zbyt rozciągliwa to raz. Po drugie oczka przecinały żyłkę. Rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie żyłki metalowej, ale cienkiej żeby była nawijalna na kołowrotek, możliwie nierozciągliwa i wytrzymała. Linka hamulcowa i od przerzutek jest za gruba. Nie chciało mi się latać po sklepach w poszukiwaniu czegoś o wymienionych właściwościach więc wybrnąłem z tego inaczej i tak powstała wersja beta, której zdjęcia wstawię jutro. Podnoszenie ramienia odbywa się za pomocą śruby. Nakrętka dospawana do ramienia porusza się wraz z nim, śruba podbiera się o podłoże z płaskowników dospawanych do podstawy (wszystko będzie widoczne na jutrzejszych zdjęciach). na razie załączam to co do tej pory sfotografowałem. Jak ktoś ma własne konstrukcje centrownicy, to super by było jakby się nimi pochwalił w tym temacie, najlepiej ze zdjęciami. Pzdr!
seker1995 Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Kołowrotek z Lidla ??? :D:D A tak btw. to dobre wykonanie
redrabbit Napisano 13 Lutego 2011 Autor Napisano 13 Lutego 2011 Tak wygląda obecna wersja centrownicy i przymiaru, wymaga jeszcze drobnych poprawek, ale generalnie jestem zadowolony . Obleje się to jakąś farbą i będzie jak ze sklepu . Kołowrotek z Lidla ??? :D A tak btw. to dobre wykonanie Kołowrotek nie jest z lidla dawno temu się kija moczyło to jeszcze wędka została, starałem się używać tego co mam. Potrzebne mi było coś co nawija i rozwija linkę, ale jeszcze jest w stanie się zablokować, kołowrotek spełnia wszystkie wymagania, ale i tak zostaje przy obecnej wersji. Czekam na zdjęcia waszych przyrządów, wiem, że kilka osób z forum coś próbowało budować . Pzdr!
MM85 Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Fajna sprawa, trochę drogo cie to wyszło. Konstrukcja wydaje mi się dosyć skomplikowana, ale po za tym świetna robota. Ja dopiero przymierzam się do budowy centrownicy.
FoldingBikes Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Fajna sprawa, masz jeszcze jakieś fajne patenty Sam w miarę możliwości staram się robić wszystko metodą "garażową".
redrabbit Napisano 13 Lutego 2011 Autor Napisano 13 Lutego 2011 Fajna sprawa, trochę drogo cie to wyszło. Konstrukcja wydaje mi się dosyć skomplikowana, ale po za tym świetna robota. Ja dopiero przymierzam się do budowy centrownicy. Dzięki. Myślę że w tej cenie nic lepszego bym nie znalazł, może używaną ale ciężko coś takiego dostać i pozbyłbym się satysfakcji ze zrobienia jej . Co do stopnia skomplikowania nie twierdzę, że nie da się tego zrobić prościej, ale ja miałem akurat taką wizję. Jak zbudujesz to pamiętaj, żeby tu wrzucić foty, chętnie zobaczę . Fajna sprawa, masz jeszcze jakieś fajne patenty Sam w miarę możliwości staram się robić wszystko metodą "garażową". mam jeszcze lampkę, którą robiliśmy z bratem, ale na razie jest w fazie testów i nie spełnia moich oczekiwań, wymaga przeróbek, ale to już nie o tym temat . Pzdr!
MM85 Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Co myślicie o użyciu starego widelca, do budowy centrownicy, do niego przyspawać nakrętki regulacyjne i podstawę.
Artro Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 Byłoby pięknie gdyby nie problem z montażem tylnej piasty
Sonix Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 Witam. Podziwiam takich domowych majsterkowiczów. Jeden Pan z allegro też jest taką "złotą rączką" i robi własnoręcznie centrownice jak i wieszaki serwisowe a Pan nazywa się konradkwasnik.Koszt centrownicy u niego to 115zł. a wieszaka 85zł.
PauL605 Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 eden Pan z allegro też jest taką "złotą rączką" i robi własnoręcznie centrownice jak i wieszaki serwisowe a Pan nazywa się konradkwasnik.Koszt centrownicy u niego to 115zł I nawet fajnie to wyglada, ale co zrobione wlasnymi rekoma zawsze lepsiejsze Sam tez od dluzszego czasu mysle nad wykonaniem centrownicy ze starej ramy od roweru , a dokladniej tylnego trojkata. I jak juz sie zabiore za to chcialbym wyposazyc ja w taki czujnik zegarowy . Tylko dobrze by bylo aby go sprzezyc z jakims lozyskiem tocznym . I wowczas centrownica bedzie full profi Takie czujniki nowe na allegro to koszt 20-30pln pozdr
Sonix Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 I nawet fajnie to wyglada, ale co zrobione wlasnymi rekoma zawsze lepsiejsze Może nie lepsiejsze ale z pewnością daje więcej radości i satysfakcji.
paszczax24 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Ja kończę swoją - wersja jak w Park Toolu - koszty zamknięte - jakieś 10 zł Zdjęcia wkrótce
paszczax24 Napisano 15 Marca 2011 Napisano 15 Marca 2011 Ja w końcu skończyłem swoją. Koszt niezbyt wielki, bo większość żelastwa uzbierało się przez lata, część przyniósł ojciec z roboty. Kasę właściwie wydałem na nowy pręt m12, nakrętki i śrubki. Lekka ona nie jest, ale kto powiedział, że ma być? https://picasaweb.google.com/paszczax/Centrownica?feat=directlink kolor może zmienię na jakiś niebieski w przyszłości
PauL605 Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 W końcu miałem chwilę aby zrobić kilka zdjęć mojej centrownicy, która powstała ładnych parę tygodni temu. Trochę czasu pochłonęła , a to brakowało tego a to tego, była niestabilna , trzeba było dorobić śrubę itp itd. Na spawy proszę nie patrzeć cały czas się uczę, i jeśli kiedyś powstanie następna to będzie lepiej wykończona... Do domowych zastosowań jak znalazł. Może ramiona profilu powinny być trochę dłuższe kosztem krótszych blach z otworem na ośkę - byłaby jeszcze bardziej stabilna . Kilka zdjęć pozdrawiam
swimfan Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Juz nie gadaj porzadna robota,jest szansa zebys zwymiarowal elementy lub ktos kto wykonal centrownice . Swego czasu zastanawialem sie nad budowa centrownicy z wykorzystaniem disto,lub jakegokolwiek lasera do pomiaru odleglosci z pomiarem ciaglym ale nie do konca jest to chyba rozsadne rozwiazanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.