Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Avid Elixir 5 2010 vs 2011

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

czy orientuje się ktoś czy i jakie są różnice pomiędzy wersją 2010 a 2011 Elixirów 5?

Z tego co się zorientowałem zmienił się tylko kolor. I cena... komplet 2010 mogę mieć za 600zł, a 2011 kosztują 500zł za jeden hamulec. Skąd ta różnica w cenie? Płaci się tylko za fakt, że to hamulec z tego roku, mimo że niczym się nie różni?

Napisano

Jasne, możliwe jeszcze że ten za 500zł to wersja box, a te za 600 komplet 2010 to demontaż.

Jak już próbujesz pomóc koledze to byś chociaż sprawdził a nie nabijasz posty.... http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-avid-elixir-5-p-185-t185-tarcze-i1441083485.html te raczej nie są z demontażu.

Osobiście nie zauważyłem różnicy. Zacisk nadal jest dwu-częściowy. Jak masz tyle kasy to lepiej weź Elixir CR 2009 :thumbsup:

Napisano

W bikestacji i bikecenter mają komplet Elixirów 5 po 600zł i nie są z demontażu. Za mniej więcej taką kwotę mogę kupić "nowe" 2011 na ebayu ale to za dużo zachodu (ściągać z Chin czy USA) i raczej brak w tym sensu skoro nie tylko ja nie widzę różnicy między 2010/2011.

Co do wyboru hamulca, od długiego czasu ciągle się waham czy i co kupić. Zaczynam tracić cierpliwość do moich BB5, ale to zupełnie inny temat :)

Tak czy siak, dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Z demontażu czy nie, ważne żeby były w dobrym stanie i żeby dobrze hamowały :)

Znalazłem nowe, czarne Elixiry 5 w niemieckim sklepie, razem z przesyłką wychodzi nieco ponad 600zł, czyli opłaca się ściągać jeśli komuś (tak jak mi) nie pasują białe zaciski i klamki :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

jeśli są bez pudełka i są z Niemiec to na 99% są z demontażu. Avid nie sprzedaje hamulców bez pudełek.

z demontażu to nie hamulce?

tyle, że gwarancje sklepu masz a nie Polską.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...