Skocz do zawartości

[zaplot] brak potrzebnej długości szprych do 3x

petrq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam już zakupioną piastę Sram T3 torpedo (planetarna) oraz obręcze Stars Circle 28" o wysokości stożka 2,92cm

Niestety z kalkulatorów długości szprych wychodzi mi dosyć nietypowa długość (ERD = 580mm) jak na zaplot 3x - 276mm. Chciałem zakupić szprychy Sapim Race, ale nigdzie nie ma takiej długości, innych firm też nie znalazłem.

Moje pytanie brzmi: czy przy mojej wadze 65kg zaplot na 2 krzyże (wtedy szprychy miałyby 268mm) da radę? Składam rower szosowo-miejski do w miarę spokojnej jazdy.

Czy zaplot 2x wytrzyma np hamowanie piastą itp?

pozdrawiam, Piotrek.

Napisano

Moim zdaniem dałoby się tą długość zastąpić nieco dłuższymi (2mm), to chyba popularniejszy rozmiar. Skoro to obręcz stożkowa do dodatkowy fragment szprychy miałby się gdzie schować.

Tutaj dla przykładu masz zarówno 276mm i 278mm, dostępność już sobie musisz sprawdzić sam.

Napisano

Moim zdaniem dałoby się tą długość zastąpić nieco dłuższymi (2mm), to chyba popularniejszy rozmiar. Skoro to obręcz stożkowa do dodatkowy fragment szprychy miałby się gdzie schować.

Tutaj dla przykładu masz zarówno 276mm i 278mm, dostępność już sobie musisz sprawdzić sam.

O! Dzięki wielkie, spytam ich ;)

Aha, jeszcze przeszła mi w międzyczasie przez myśl taka (być może głupia, dlatego wolę spytać ;p) ewentualność. Zapleść tak: stronę od zębatki na 4x, a drugą stronę np słoneczkiem. Widziałem kieyś taki patent w ostrym.

Napisano

Witam,

Mam kolo 28 w rowerze trekkingowym zaplecione na 2 krzyze (przod). Ostatnio kupilem nowa piaste Shimano z dynamem. Zastanawiam sie czy potrzebuje kupic nowe szprychy zeby wymienic piaste. Uzywajac kalkulatora Spokeman obliczylem jaka dlugosc ma teoretycznie szprycha w chwili obecnej (288,6mm). Obliczylem jaka szpryche potrzebuje przy nowej piascie przy 2 krzyzach (276,3mm). Przy zapleceniu na 3 krzyze potrzebuje dlugosc 286,8mm. Prawde mowiac nie wiem jaka mam faktycznie dlugosc szprychy bo mierzac od otworu kolnierza wzdluz szprychy do srednicy wew obreczy mam 291/292mm + 3mm (zakladam ze tyle do konca nypla) czyli 294mm... (?). Cos mi sie tu nie zgadza troche. W kazdym badz razie wg obliczen programu moglbym probowac zaplesc to kolo na trzy krzyze z nowa piasta ze starymi szpraychami. Jest szansa ze bedzie dobrze?

[Dane jakie wprowadzalem do SPOKEMANA: D 598+6=604mm, dla starej piasty d=42mm i w=37,5 dla nowej d=74 i w=30.]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...