SilverXC Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Sprawdź czy masz prostą rurę sterową w amorze, na 90% to jest przyczyna.
JaniszMTB Napisano 12 Lutego 2011 Napisano 12 Lutego 2011 Mnie w lewo "zawiewało" też i u mnie było przyczyną uszkodzenie tylnej piasty przez co łańcuch strasznie szybko się niszczył(2 dni?) i jak się okazało że minimalnie tylne koło nie trafiał w ślad koła przedniego. Jeździłem tak 2dni bo ani tylne koło nie miało luzu ani nic. Pozdrawiam, Janisz!
rainier Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 sprawdź przejeżdzając przez np wodę czy zostawiasz jeden ślad, staraj sie utrzymać kierunek jazdy, jak są dwie linie to koła nie są w osi i dlatego sciąga, innej przyczyny ja nie widzę, przecież to jednoślad:)
Mod Team Pixon Napisano 15 Lutego 2011 Autor Mod Team Napisano 15 Lutego 2011 Problem znaleziony. Krzywa rura sterowa, RS Tora idzie do serwisu na wymianę rury sterowej. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem
Dale Napisano 15 Lutego 2011 Napisano 15 Lutego 2011 Jak miałem luzy na sterach to rower jechał bardzo delikatnym wężykiem ale jednak, nie szło tego opanować
Mod Team Pixon Napisano 16 Lutego 2011 Autor Mod Team Napisano 16 Lutego 2011 Nie znana jest mi historia roweru. Rama prosta - bez obić Amortyzator również. Jedyne co jest podejrzane to wymienione przednie koło.
koster62 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Pomysł z linkami brzmi nieźle. Jeszcze dziś sprawdzę. Ale to chyba za małe siły są. U mnie też ściąga w lewo, a koła (zaplecenie, opony) mogę śmiało wyeliminować, bo są świeżo przełożone z innej ramy, gdzie takiego problemu nie było. Zostaje krzywy widelec i to jest możliwe, bo mam mocno śmieciowy.
Mod Team Pixon Napisano 13 Maja 2011 Autor Mod Team Napisano 13 Maja 2011 U nas problem został zażegnany po wymianie rury sterowej
terrago Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Na początek sprawdź, czy po jednej i po drugiej stronie nie ma zainstalowanych jakiś cięższych elementów (lampka, dzwonki, dynama, etc.). Potem proponuje sprawdzić stery. Optymalnym rozwiązaniem mogłoby być lekkie przechylenie kierownicy w drugą stronę (bardzo lekko i kilka mm żeby zmienić punkt ciężkości). Czasem pomaga również lekkie przekrzywienie siodełka. Oczywiście to raczej "półśrodki" (jeśli nie masz ochoty wykręcać całej rury sterowej i sprawdzać każdej ze szprych), ale czasem pomaga! Pozdrawiam, M.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.