Skocz do zawartości

[problem]W czasie jazdy ściąga rower na jedną stronę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mnie w lewo "zawiewało" też i u mnie było przyczyną uszkodzenie tylnej piasty przez co łańcuch strasznie szybko się niszczył(2 dni?) i jak się okazało że minimalnie tylne koło nie trafiał w ślad koła przedniego. Jeździłem tak 2dni bo ani tylne koło nie miało luzu ani nic.

Pozdrawiam, Janisz!

Napisano

sprawdź przejeżdzając przez np wodę czy zostawiasz jeden ślad, staraj sie utrzymać kierunek jazdy, jak są dwie linie to koła nie są w osi i dlatego sciąga, innej przyczyny ja nie widzę, przecież to jednoślad:)

• Mod Team
Napisano

Problem znaleziony. Krzywa rura sterowa, RS Tora idzie do serwisu na wymianę rury sterowej.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem :)

• Mod Team
Napisano

Nie znana jest mi historia roweru.

Rama prosta - bez obić

Amortyzator również. Jedyne co jest podejrzane to wymienione przednie koło.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pomysł z linkami brzmi nieźle. Jeszcze dziś sprawdzę. Ale to chyba za małe siły są. U mnie też ściąga w lewo, a koła (zaplecenie, opony) mogę śmiało wyeliminować, bo są świeżo przełożone z innej ramy, gdzie takiego problemu nie było. Zostaje krzywy widelec i to jest możliwe, bo mam mocno śmieciowy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Na początek sprawdź, czy po jednej i po drugiej stronie nie ma zainstalowanych jakiś cięższych elementów (lampka, dzwonki, dynama, etc.). Potem proponuje sprawdzić stery. Optymalnym rozwiązaniem mogłoby być lekkie przechylenie kierownicy w drugą stronę (bardzo lekko i kilka mm żeby zmienić punkt ciężkości). Czasem pomaga również lekkie przekrzywienie siodełka. Oczywiście to raczej "półśrodki" (jeśli nie masz ochoty wykręcać całej rury sterowej i sprawdzać każdej ze szprych), ale czasem pomaga!

Pozdrawiam, M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...