TomekSz Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam Was drodzy forumowicze i proszę o pomoc! Sezon zbliża się wielkimi krokami, tymczasem w domowym zaciszu mój trekingowy Unibike Viper 2010 (http://www.bikestats.pl/rowery/Unibike-Viper-GTS-2010_7699_5655.html) pomału ewoluuje w stronę czegoś co nazwałbym treko-szosówką z naciskiem na drugi człon jako docelowy. Oczywiście jestem świadom, że osiągi typowego roweru szosowego zostaną poza zasięgiem możliwości sprzętowych mojego Vipera, aczkolwiek jazdę po asfaltowej nawierzchni upodobałem sobie najbardziej i chciałbym nieco zmienić profil mojego roweru. W pierwszym sezonie po zakupie (latem 2010 r) utrzymanie na dystansie ok 100 km prędkości 25-30 km/h z porywami do 35 km/h nie stanowiło większego problemu. Chcę jednak zwiększyć prędkość. W tym celu zakupiłem już kierownicę szosową (KCNC ROAD PRO 440mm 25,4) i owijki (PRO / białe / korkowe) - na dniach będę mocował manetki i klamki (mam nadzieję że uda mi się przecisnąć je metodą bezinwazyjną przez łuki kierownicy). Oceniam, że położenie ciała podczas jazdy choć ważne to stanowić będzie niewielki procent sukcesu jeżeli nadal będę jeździł na oponach Schwalbe Tyrago 700x40C. Tak więc przechodzę do meritum spraw: Muszę wymienić opony na slicki. Wiem, że stuprocentowych slicków w zakresie 28-40 nie znajdę (W tym miejscu przypomnę, że dysponuję obręczami Rodi VR 19/ Alloy 6063/ ETRTO 622 x 19C) jednak chciałbym znaleźć wytrzymałą a jednocześnie niskooporową oponkę. Sprecyzuję, że nie jeżdżę w deszczu, użytkuję mój rower tylko wtedy gdy jest sucho, więc bieżnik ma być jak najbardziej gładki. A i jeszcze dodam, że moja waga waha się w sezonie letnim w granicach do ok 78kg. Tak więc, zastanawiam się nad oponami: 1. Schwalbe Speed Cruiser 30C 2. Kenda Kwest 28C 2. Kenda Kwest 35C 4. Continental CountryRide 35C W ramach usystematyzowania tego zagadnienia mam do Was kilka pytań: 1. Obręcz 19C toleruje opony w zakresie 28-50. W związku z tym, czy wybranie opony o parametrze skrajnym, to jest 28C wiąże się z większym prawdopodobieństwem uszkodzeniem obręczy lub złapaniem kapcia kapcia, aniżeli użycie opony o parametrze 30C? A może najbezpieczniej oscylować wokół 35C? 2. (Te pytanie wynika wprost z pytania pierwszego) Czy mogę ewentualnie dać na tył 30 / 35 a na przód 28 by do minimum zredukować opory toczenia przy jednoczesnym zniwelowaniu zagrożenia przebicia lub wypaczenia obręczy. 3. Która z wyżej wymienionych opon jest trwalsza, daje mniejsze opory toczenia i jest w miarę cicha? I czy znacie może jeszcze inne warte uwagi opony których nie wymieniłem? Tak więc proszę Was o radę. Pozdrawiam i czekam na rozmówców, Tomasz Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarbla Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Na Schwalbe Speed Cruiser przejechałem 7,5kkm. Później musiałem się z nią pożegnać bowiem na boku zaczęła się rozłazić, zaczęła bić a potem w jednym miejscu przetarła się do samego oplotu. Kupowałem ją przez internet i podejrzewam, że głównym powodem problemów był wiek (wyglądała na taką, która przeleżała kilka lat w magazynie). Jej zachowanie na asfalcie wspominam pozytywnie, małe opory i dość dobrze trzymała się nawierzchni. Lepiej od Kendy Kontender 700x26 którą na przedzie mam do tej pory. Jeżeli pilnuje się właściwego ciśnienia to raczej nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia obręczy (no chyba, że przy 30km/h nie podnosząc tyłka z siodełka wjedziesz na krawężnik). Speed Cruiser na tej samej obręczy o której Ty piszesz: http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/4400-zethjpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Podpinając się pod temat to chciałbym się dowiedzieć czy jeździł ktoś na oponce Author Slick 1,5 i jak się ma ona do wymienionych powyżej? Planuje składać drugi komplet kół na szosę i zastanawiam się nad oponkami na taką okoliczność. Cena w sumie fajna i miałbym je dostępne u siebie w mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 W odpowiedzi do pierwszego posta. Możesz jeszcze przemyśleć następujące oponki: 1)Conti SPORT CONTACT 2)Schwalbe Durano 3)Schwalbe Marathon Supreme Rozmiary kręcą się wokół 28-32. Inna sprawa, że przy inwestycji w kiere, klamki etc. to inwestycja w proste koła szosowe pozwoliła by Ci na zakup oponek dokładnie takich jakie chcesz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.