Skocz do zawartości

[rower stacjonarny] na co zwrócić uwagę?

Kriss

Rekomendowane odpowiedzi

Duże możliwości regulacji siodła (wysokośc odległość) oraz kierownicy, również polecał bym jakiś stacjonarny z oporem magnetycznym ni epasowym albo innych mechanicznym, jak jest nowy to spox, ale jak się zestarzeją to robią niesamowity hałas aż się jeździć nie chce. No i duży i płynny zakres regulacji oporu by się przydał. BTW nie lepiej trenażer - wyjdzie ci nawet taniej a na swoim bike-u można jechać.

Ja wypisze w punktach coby czytelniej było :wink:

1.Regulacja wysokości siodla w dużym zakresie

2.Możliwość zmiany siodła (rzadka ale dla mnie ma znaczenie bo te siodła za szerokie są po prostu ;-) )

3. Duże możliwości regulacji kierownicy

4. NOSKI !!! Bez nich jeździ się fatalnie zwłaszcza przy prawie gładkich plastikowych pedałach

5. duzy zakres regulacji oporu

To tyle, rowerek wyjdzie taniej od trenazera ale ja jednak sklaniałbym się w stronę trenażera no chyba że jakiś taniutki rowerek.

• 3 lata później...

Odświeżę temat - moja mama rozgląda się za rowerem stacjonarnym. Chodzi jej przede wszystkim o zrzucenie wagi - więc żadne opcje treningowe w stylu pulsometr czy licznik kadencji nie są jej potrzebne. Czy ktoś się orientuje, na jakie firmy zwracać uwagę i ile kosztują najtańsze z sensownych tego typu rowerów (czyli na jakie kwoty trzeba być w ogóle przygotowanym)? Podkreślam, że cena ma tu duże znaczenie, a rowerek ma być jak najprostszy - ale zarazem sprawny i bezawaryjny. Na co zwracać uwagę przy zakupie (poza wspomnianymi wyżej)?

--- 17.03.09.:

Nikt nic nie wie?

To może ktoś mógłby coś powiedzieć o rowerach stacjonarnych z Decathlonu - czy warto się nimi interesować: http://www.decathlon.com.pl/PL/rower-treningowy-10516399/? Chodzi oczywiście o te tańsze, najlepiej w ogóle ten najtańszy...

A może można gdzieś dostać jeszcze tańsze, a co najmniej równie dobre bądź lepsze?

Co do pedałów to ja sobi enawet ni ewyobrażam płaskich lub nosków - przecież gwinty sa standardowe - no problem SPD'ki założyć i potrenować naprawdę.

Okazuje się jednak, że nie. Ja np. mam rowerek hanseatic, do którego próbowałem na zimę przekręcić spdy i nie dało się. Były inne rozmiary.

@Ecia

Myślę, że Twojej mamie wystarczy rowerek za 450 zł (taki jak te w Decathlonie). Ale najpierw powinna odwiedzić sklep i przymierzyć się do sprzętu - czy można go ustawić tak, żeby było wygodnie.

Rowery używane tej klasy kupisz za 250-350 zł więc warto przeszukać allegro.

Ten pierwszy z decathlonowskich (Domyos WM 160) wygląda mi najsensowniej spośród tych najtańszych.

Tylko pytanie: o co chodzi z tym treningiem do 5h/tydzień? Te najdroższe modele mają ograniczenie znacznie mniej restrykcyjne, do 3h treningu dziennie... Czy to znaczy, że jeśli na tym WM 160 będzie się chciało ćwiczyć dłużej, niż te 40 minut dziennie (bo tyle - po zaokrągleniu w dół do pełnej liczby - wychodzi), coś się ze sprzętem stanie złego?

Ja bym jeszcze zwrócił uwagę czy jest stabilny i czy nie wpada w jakieś wibracje :)

Oraz czy koło zamachowe jest duże i jaki rodzaj oporu jest stosowany :)

(odradzam wszelkie polegające na sile tarcia ze względu na hałas)

I jeżeli rowerek ma być przestawiany w domu to czy posiada kółka do transportu (taki gadżet a czasem bardzo pomaga)

kółeczka posiada :) /pomocne nie tylko przy transporcie ale i np sprzątaniu/ jest stabilny i w ogóle wałkowałem temat rowerków jakiś czas temu i wypadło na olprana

z racji miejsca zamieszkania mogłem podjechać i wypróbować w ciemno bym nigdy nie kupił

pozdrr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...