Skocz do zawartości

[Hamulce Hydrauliczne] Jakie wybrać?

wsad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciał bym kupić hamulce hydrauliczne na przód za ok. 400 zł. Ważę 90 kg i Mam wzrost 190 cm. Tarczę na przód chciał bym 160/180. I tutaj pytanie odnośnie mocowania tarczy do piasty lepiej na śrubki imbusowe czy center lock no i przy okazji jaką piastę wybrać właśnie tą na śrubki imbusowe czy z center lockiem? Ta na śrubki imbusowe ma większy kołnierz i chyba trzeba by było dodatkowo wymienić szprychy? Dobrze by było żeby hamulec był na płyn DOT (głównie ze względu na dostępność tego płynu) no chyba, że był by dobry hamulec na olej mineralny to też będzie dobrze.

Pozdrawiam...

• Mod Team

Jak na przód to hamulec :). Co do piasty myślę że lepsza jest z mocowaniem na 6 śrubek (to torxy najczęściej, nie imbusy), większy wybór tarcz i podobno te na centerlock mogą łapać luzy. Co do hamulca, podaj kwotę jaką masz na ten cel bo rozpiętość jest ogromna. Wstępnie zaproponuję Juicy 5 (DOT) lub Shimano SLX (mineralny).

Fakt jeden hamulec na przód nie dopatrzyłem chyba podczas pisania. :) Więc tak chciał bym aby wszystko kosztowało ok. 500 zł. W te 500 zł wliczam już piastę, tarczę no i cały hamulec (zacisk, klamka itd.). Jeżeli kupił bym piastę z montowaniem tarczy na śrubki to chyba będę musiał wymieniać szprychy. Kołnierz piasty jest wyraźniej wyższy od kołnierza zwykłej piasty i piasty którą Mam teraz. Po za tym, że DOT jest tańszy i łatwiej dostępny to jakie ma jeszcze zalety i czy jest duża różnica między DOT a olejem mineralnym?

Nie wiem jak jest z dotem na mrozie, ale hamulce na mineralnym są zmulone. A litr LHM mineralnego można kupić za 30 zł, także z mineralnym też nie ma problemu z dostępnością a i cena też nie jest wygórowana. Czy DOT jest wiele tańszy?

DOT na mrozie nie zmienia charakterystyki pracy w porównaniu do oleju mineralnego. Ja polecam Avid Elixir R bądż 5. Do tego piaste na maszynach. np. novateca ----> http://allegro.pl/mocna-piasta-przod-novatec-nt-d041-pod-tarcze-32h-i1442298843.html

Można też szukać formula k18 albo avid juicy 7 (trzeba szukać okazji).

Na allegro są same komplety od razu na przód i tył ale znalazłem jeszcze te http://allegro.pl/avid-elixir-5-2010-160mm-przod-lub-tyl-i1425324742.html te same co podałem w poprzednim linku tylko tutaj jest już do wyboru tarcza 185 więc chyba dobre? :) A no i pewnie potrzebny będzie adapter? Tylko ciekawe w worku pokazana jest klamka na prawą stronę a na samym dole na lewą stronę ^^ Ale jak mówi, że na przód to pewnie na sprzedaż ta na lewą stronę.

Witam. Chciał bym kupić hamulce hydrauliczne na przód za ok. 400 zł. Ważę 90 kg i Mam wzrost 190 cm. Tarczę na przód chciał bym 160/180. I tutaj pytanie odnośnie mocowania tarczy do piasty lepiej na śrubki imbusowe czy center lock no i przy okazji jaką piastę wybrać właśnie tą na śrubki imbusowe czy z center lockiem? Ta na śrubki imbusowe ma większy kołnierz i chyba trzeba by było dodatkowo wymienić szprychy? Dobrze by było żeby hamulec był na płyn DOT (głównie ze względu na dostępność tego płynu) no chyba, że był by dobry hamulec na olej mineralny to też będzie dobrze.

Pozdrawiam...

Pamiętaj, że DOT jest żrący, a olej mineralny nie.

Co sądzicie o tych avidach? http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-avid-elixir-5-okazja-fv-2l-gw-i1440232760.html Tarcza 160 lub 203. Czy Tarcza 160 wystarczy? 203 to już za duża ale może 180? Amortyzator bardziej się zużywa gdy tarcza jest duża czy mała (z tego co pamiętam to gdy jest większa)?

Ja kupiłem taki zestaw przód + tył z tarczami 185 w tą sobotę składam rower do kupy więc w niedzielę bedą testy ( bez względu na aure :P ), ważę 101,5 wiec sądzę że moja opnia po niedzieli może ci się przydać :)

mnich80, pamiętaj że muszą się dotrzeć żeby uzyskać pełnię siły, a to może trochę potrwać...

Fakt, Pamiętam jak docierałem pierwsze mechaniki :( zadziałały w 100 % w najbardziej nieodpowiednim momencie - troche bolał nadgarstek ale RTG nic nie wykazało :)

W każdym razie coś bedę mógł już napisać

Powiem wam tak że ważę około 95kg mam 192 cm wzrostu mam rower kross sam składałem trochę części deore i bop :thumbsup: jeżdżę w xc czasami lekkie fr i mam juz rok Avid BB5 przód 203mm i moim zdaniem są lepsze od tanich hydraulicznych do 250zł Polecam tarcza avid 203 daje rade z duro Dj 130mm :icon_lol:

Powiem wam tak że ważę około 95kg mam 192 cm wzrostu mam rower kross sam składałem trochę części deore i bop :thumbsup: jeżdżę w xc czasami lekkie fr i mam juz rok Avid BB5 przód 203mm i moim zdaniem są lepsze od tanich hydraulicznych do 250zł Polecam tarcza avid 203 daje rade z duro Dj 130mm :icon_lol:

Mam ten sam amor co ty :) Jakie ustawienie w nim najbardziej preferujesz?

Ps. Sorry za off top.

• 7 miesięcy temu...

Witam!

Podepnę się pod temat ponieważ poszukuję hamulców (przód i tył) do wagi >=90kg.

Aktualnie posiadam mechaniczne hayes'y więc raczej na tył wrzuciłbym jakiegoś zwykłego w miare dobrego hydraulika od shimano (tacza 160 z tyłu wystarczy) ew Avid Juicy 3 (pójdzie z tarczą 160?).

Problem mam z przodem. Amor to Epicon 2011. Zastanawiam się co kupić do przodu. Czy SLX, czy XT, czy Elixir R czy coś z Avida 5. Avidy są droższe, pytanie czy lepsze? A może Formula?

Może kombinacja XT przód SLX/Deore tył będzie okej?

Cena......tego nie wiem, idzie zima to $$$ będą ale za 2 lata chce składać nowy rower (fulla do AM) więc ew przedni bym przełożył na tył do nowego roweru. Przebiegi na poziomie 2,5 tys km na sezon.

Śmigam głownie po Trójmiejskim Parku Krajobrazowym, są tutaj odcinki gdzie i 60km/h w lesie można polecieć a wtedy przydadzą się dobre hamulce :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...