Skocz do zawartości

[przerzutka tyl] sram x-4 vs shimano alivio

rowerzysta90

Rekomendowane odpowiedzi

jestem w trakcie kompletowania napędu do roweru MTB (kaseta 8 rzędów)

waham się pomiędzy sram x-4, a shimano alivio lub moze cos innego? cena podobna do 80zł, proszę nie pisać o dokładaniu bo można tak w nieskończoność :)

oczywiście zdaję sobie sprawę, że w zależności co wybiorę będę musiał wybrać inne manetki, ich również nie mam więc to nie problem:)

Myślę ,że Alivio na pewno będzie lepsza chociaż przy przezutkach tej klasy nie ma duzej roznicy. A ja za 89zł znalazłem Deore więc moze się skusisz? ;)

http://allegro.pl/deore-rd-m511-nowa-jedyna-na-allegro-lodz-i1452256346.html

A co do manetek to Każde powinny być dobre (3x8) czyli najtaniej Sram X5,Alivio,Deore.

http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-slm-510-okazja-i1445492087.html

Moim zdaniem do tematu podchodzisz od niewłaściwej strony. Przerzutka i jedna i druga przerzuca w porównywalnym stopniu, w zależności od tego jak tą pracę spowodujesz.

Pytanie zatem powinno brzmieć: "jakie manetki- gripy, triggery czy rapidfire czy dual control, co lepsze". Tak postawione pytanie znowu nic nie rozwiązuje, bo nikt nie odpowie co jest lepsze w obsłudze, do subiektywna sprawa.

Moja rada: jeżeli nie masz sam jakichś preferencji to przejdź się do najbliższego sklepu, gdzie poszczególne manetki będą zainstalowane w rowerach. Pooglądaj, dotknij, poklikaj (jak obsługa sklepu nie będzie za bardzo krzyczeć). Wtedy będziesz wiedział co lepiej Tobie odpowiada.

najlepiej by było dołożyć, i tak do wszystkiego :) muszę jeszcze kupic, koło przód pod tarczę, opony, manetki, hamulce tył

jednak jest wybór, albo nie jeżdzę i czekam aż uskładam, albo kupiję tańsze i jeżdzę :)

Niby tak,ale czasem lepiej kupić jedną rzecz lepszą i nową, a inna używaną z allegro i jeździć, a po czasie wymienić używkę. Podam Ci prosty przykład, kupisz wszystkie części nowe z niskiej półki i po pewnym czasie kiedy je zużyjesz to będziesz chciał sprzedać na allegro żeby kupić coś innego. Jako że będą używane to niestety nie dostaniesz za nie wiele. A teraz inaczej kupisz niektóre części porządne, a inne tylko po to żeby rower się kulał i żebyś mógł jeździć. Wymieniając potem części używane na lepsze sprzedajesz je na allegro tak samo jak je kupiłeś, a jako że są i tak już używane to ich cena cena nie ulega dużej zmianie. Proste prawa rynku :icon_wink:

Bez przesady :icon_mrgreen: Najlepiej kupować takie używane komponenty na których się najmniej to odczuje: mostek, kierownica, sztyca, siodełko, przednie koło, manetki to tylko przykłady. Bo przerzutki już bym kupił nowe, tak samo cały napęd (kaseta, korba, łańcuch).

Miałem stycznośc z Alivio i Sram X4 i powiem szczerze ,że Alivio mniej się "zużywa" przez dłuższy okres czasu. Sx 4 natomiast u mojego kolegi po niecałym miesiącu zaczęła szwankować (mam na myśli chaotyczne i strasznie głośne przezucanie biegu).

Ale i tak dalej uważam ,że to co wybierzesz to juz twoja decyzja, bo rożnice między tymi przezutkami są naprawdę znikome.

Polecam Alivio bo jak na razie mnie nie zawiodła czego nie mogę powiedziec o SX 4.

o prawach rynku to co nieco wiem :)

praktycznie wszystkie części które kupiłem są używane jednak w stanie bdb, jestem szczególnie zadowolony z tory 318 :)

koło tył, kaseta, korba i suport ze starego roweru przełoże bo są wporządku jeszcze, jedynie przerzutki, i manetki będą nowe

kupiłem juz nowe przerzutke X-4 i manetki X-4 (3x8) za 164zł z przesyłką

ja ma komplet X-4 (przerzutka i manetki) i chodzi bez zarzutu. Latwiej ja wyregulowac i lepiej chodzi niz Deore. Nie mowiac juz o Alivio. Uwazam, ze kolega zrobil dobry zakup i powinien byc zadowolony. Oczywiscie o wszystko trzeba dbac, jezeli ma posluzyc dluzej.

witam, powiedzcie mi czy nalezy sie bac tego ze wozek jest z mieszanych materialow ( mam tu na mysli stal i kompozyt ) sx-4. czy lepiej dolozyc do sx-5 i miec wozek stalowy, a waga mniejsza ? czy sx-5 jest takie samo jak stare 5.0? lepiej brac stary model 5.0 czy nowy sx-5 ? wiem ze duzo pytan ale moze ktos odpowie.

Powinien być jakiś moderator co zablokuje takie tematy i do search-a odesle. W wyszukiwarce jest o tym duzo. śmietnik jest tu na forum.

sent from my android using Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...