Skocz do zawartości

[amortyzator] Suntour Raidon RL Air problem z blokadą widelca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem się poradzić odnośnie obsługi widelca Suntour Raidon RL Air. Amortyzator był eksploatowany max 15 h. Podczas eksploatacji go w chłodne dni zauważyłem następującą rzecz. Mianowicie widelec działa płynnie, spóściłem z niego trochę powietrza do skalibrowania pod swoją wagę. Blokada działa również dobrze z tym że zauważyłem że po oparciu całej masy ciała na amortyzator górne golenie wchodzą w dolne (tak jak przy odblokowanym widelcu) ale już nie wychodzą. Zastanawia mnie to czy czasem nie ma zbyt małego ciśnienia powietrza. Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam.

Tu masz test Raidona LO air. Różnica między Twoim jest taka, że ty masz manetkę.

http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/najtansze-powietrze-na-rynku-suntour-raidon-lo-air.html

Może coś Ci to pomoże.

To, że zablokowany amortyzator troszkę się ugina jest OK. Zapobiega to wywrotce czy zniszczeniu tłumika w przypadku wjechania w niezauważoną dziurę czy duży kamień.

Rozumiem, że to niewychodzenie ma miejsce przy włączonej blokadzie. Czy kiedy jest odblokowany to działa płynnie?

mam taką samą wersję i amortyzator zachowuje się identycznie, jezeli chcesz to zniwelować możesz mocniej naciągnąć linke przymocowaną do amortyzatora bo mogly pokazać się niedociągnięcia, ale nie pozbędziesz się całkowicie uginania na blokadzie

Przeczytałeś to, co ugupu zalinkował? Zacytuję:

Jeśli ugniemy amortyzator i następnie zablokujemy go pozostanie w tej pozycji - prawie jak ETA od Marzocchi.
Blokada hydrauliczna działa na takiej zasadzie, że przymyka otwory, przez które przedostaje się olej. Naciskając całym ciałem, powoli, ale jednak ten olej ma szanse się przedostać. Wrócić już niekoniecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...