Earl Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Shimano jest strasznie drogi.. Jeśli już chcesz zalewać hamulce to oddaj je do kogoś innego, wyjdzie z max 20 zł za 1 hamulec. Ale nadal jestem zdania, że warto kupić LHM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Moim zdaniem oszczędzanie na płynie hamulcowym to jest bardzo kiepski pomysł. Testowałem LHM i uważam, że to jest badziew ratunkowy czyli coś co wlewa się do systemy wtedy, i tylko wtedy, kiedy nie ma innego płynu pod ręką. Hamulec nie pracuje na tym dobrze, robi sie gumowy i traci na sile. Lepiej kupić shimano. W chainreactioncycles sa duże bańki - idealne do zakupu na kilka osób. Posiadanie hydraulików wymaga odpowiedniego zaplecza serwisowego więc jeżeli ktoś pisze że olej shimano, który wymienia sie raz na 2 lata albo i nie jest bardzo drogi to powinnien pomysleć o przejściu na system mechaniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nie zgodzę się. Jeździłem na Shimano (miałem 2 modele) zalanych oryginałem Shimano (czerwonym) potem zalałem LHM Valeo. Nie odczułem ŻADNEJ różnicy w pracy klamki, czy jest gumowa, hamulec NIE traci na sile, nie odczułem ŻADNEJ różnicy. Jeśli ktoś ma dużo pieniędzy to niech bierze shimano, albo na spółkę duży baniak. Moim zdaniem warto kupić LHM. A jakiej firmy miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 LHM+ był firmowany przez Citroena i bez względu na firmę nadal będą twierdził że to jest badziew który nie umywa się do oleju shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Spróbuj zalać hamulce LHM firmy Valeo. Naprawdę godny polecenia zamiennik do Shimano. I nawet śmiem powiedzieć, że jest taki sam jak Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Zeby plyn mógł nazywac się LHM to musi spełniać normy czyli zawsze musi być taki sam zatem nie ma sensu kupowania kolejnej butli. Szkoda mi czasu a kasę wolę dołożyć do oleju shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nie ma problemu. Moim zdaniem nie ma sensu dopłacać do Shimano, a ty miałeś widocznie jakiś zły ten LHM. Jeśli chcesz sprawdzić hamulce na LHM Valeo, zapraszam do Bielska na jazdę próbną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 LHM nie może być zły, to po prostu jest LHM i tyle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 LHM nie może być zły, to po prostu jest LHM i tyle:) Mam butle LHM+ firmy delphi, zastanawiam się czy nie zalać jest jeszcze taka ciekawa oferta http://allegro.pl/shimano-olej-plyn-mineralny-hamulcowy-50ml-org-i1451717808.html tylko czy to jest pewnie ze jest w 100% oryginalny ? edit: Ze sklepu co kupiłem hamulce otrzymałem odpowiedz "Witam, to jest olej mineralny shimano." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Zostaw sobie tego Delphi LHM +. Dobry będzie, zalej sobie nim hamulce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 @easy4x, zdjecie na aukcji pochodzi ze sklepu chainreactioncycles.com i zapewne jest to własnie rozlanie takiej bańki. Jeżeli nie masz nic innego to lhm moze być, ale ja swoje zdanie na ten temat już wyraziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 @easy4x, zdjecie na aukcji pochodzi ze sklepu chainreactioncycles.com i zapewne jest to własnie rozlanie takiej bańki. Jeżeli nie masz nic innego to lhm moze być, ale ja swoje zdanie na ten temat już wyraziłem. Po czym kolega poznał że to jest zdjęcie ze sklepu chainreactioncycles.com ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta90 Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 oba oleje (shimano, lhm) są olejami hydraulicznymi mineralnymi (co się z tym wiąże mają podobny skład chemiczny), oba mają podobną gęstość i lepkość niech mi ktos teraz w sensowny sposób wyjaśni dlaczego jeden ma być lepszy od drugiego? to tak jak by porównywać dwie próbki wody, z tej samej rzeki porównanie cen: lhm~ 20zł/l shimano~600zł/l (30zł*50ml*20) -cena absurdalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Nawet jeśli oryginał jest trochę lepszy to cena rzeczywiście jest mocno przesadzona. Dwa, trzy razy drożej można by zrozumieć, ale aż tyle? Podobnie uszczelki do amorów, oryginały ok. 150pln, a prawie identyczne zamienniki można dostać za 7pln. Tu już nie chodzi o kupowanie tańszych zamienników dla oszczędności, ale skoro firmy każą sobie płacić kilkanaście razy więcej za prawie to samo to nie korzystanie z zamienników raczej mądre nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ludzie dlaczego nie kupicie finish lina ?? śmiem twierdzić że jest on lepszy od Siemano, do autora tematu jeszcze raz mówię niech uda się do Andrew'a na odpowietrzanie i zalanie olejem Finish Line... tyle ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 oba oleje (shimano, lhm) są olejami hydraulicznymi mineralnymi (co się z tym wiąże mają podobny skład chemiczny), oba mają podobną gęstość i lepkośćniech mi ktos teraz w sensowny sposób wyjaśni dlaczego jeden ma być lepszy od drugiego? to tak jak by porównywać dwie próbki wody, z tej samej rzekiporównanie cen:lhm~ 20zł/lshimano~600zł/l (30zł*50ml*20) -cena absurdalna To teraz poproszę źródło informacji, które pokazuje że olej shimano i LHM mają podobny skład chemiczny oraz gęstość i lepkość. Pisałem o tym wcześniej i powtórze po raz kolejny: kolor płynu nie jest kwestią estetyczną i wywodzi sie z jego przeznaczenia. Jak dla mnie są to płyny jednej kategorii czyli mineralnej ale dające zupełnie inne efekty w działaniu. Przekonałem sie o tym boleśnie w górach i od tego czasu nie uznaję LHM'a jako pełnowartoścowego płynu hamulcowego. 6 lat temu można było jęczeć nad ceną minerala, ale teraz to już jest tylko podcieranie tyłka szkłem tym bardziej, że na zalanie układu idzie go bardzo mało a sam olej się praktycznie nie starzeje. Cały ten wątek to nic innego jak usilna próba wmówienia sobie, że LHm jest dobry bo jest TANI i jest go DUŻOOOO. Naprawdę jeżeli kogoś nie stać na jedną porcję minerala shimano to niech kupi sobie mechaniki i za 4 zeta zmieni linkę co jakiś czas. Dosyć regularnie przerabiam tę dyskusję na różnych forach i zawsze jest to samo: święte oburzenie, że ktoś śmiał wytknać że LHM nie jest taki cudowny jak powszechnie sie wszystkim wydaje. Jestem otwarty na temat zamienników, ale takich które nie są grosze niż produkty sygnowane logiem producenta i nie podnieca mnie fakt, że za 20 zeta mogę mieć litr badziewia, którego jedyną zaleta jest to, że nie zniszczy uszczelek w układzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Dlaczego mechaniki? Czy Shimano KAŻE zalewać swoje hamulce oryginałem? Moim zdaniem LHM jest ŚWIETNYM zamiennikiem. Jeśli ktoś ma kasy jak lodu to niech bierze oryginał, ja nie mam i korzystam ze świetnego zamiennika, a mechaników nigdy bym nie kupił, dlatego, że nie stać mnie na Oryginał Shimano, który jest nieziemsko drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 50 ml starczy na komplet hampli. Jak ktoś ma delirke i rozlewa na prawo i lewo to rzeczywiście lhm jest rozwiązaniem tego problemu. Dla osób które są w stanie utrzymać strzykawkę ilośc jaką daje shimano jest wystarczającą nawet do zalania suchego układu. Jeżeli nie stać Cię na olej shimano to zastanawiam sie czy stać Cię na klocki hamulcowe poniewaz kwota jest podobna. Poza tym jest możliwośc kupnia bańki minerala i wychodzi dużo taniej niż detal no ale to wymaga odrobiny wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Stać mnie na klocki hamulcowe, metaliczne i spokój mam na długo. Klocki nie mają tu nic do rzeczy. Poprostu wg mnie sprawa ma się tak, jeśli ktoś ma dużo kasy i chce to bierze oryginał, jeśli ktoś nie będzie płacił fortuny za oryginał bierze LHM. Czy warto dopłacać do oryginału? Moim zdaniem NIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ja uważam, ze jeżeli decyduje się na jakiś produkt to biorę taki gdzie moge kupić dedykowane środki chemiczne i nie rozpaczać nad tym faktem. Jak znajdę odpowiedni zamiennik to tym lepiej, a jeżeli nie to kupuje oryginał i mam spokój. Jeżeli stać Cie na klocki które można zarżnąc w tydzień to kupno oleju który zmieniasz raz na dwa lata to jest wydatek nie do przejścia? Wolne żarty. W tej chwili 50ml kosztuje na alleprowizji 15 PIĘTNAŚCIE ZŁOTYCH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Powiem Ci, że lepiej wydać na klocki niż na oryginał Shimano. Cena tego oleju (15 zł + wysyłka kosztuje już 29) także w tej cenie jest LHM. Klocków nie zetrę w tydzień, a poza tym czy kupujesz wszystko oryginalne co jest dedykowane do produktu? Np. Olej Rock Shox do komory kupujesz tylko taki? Kupujesz oryginalny odtłuszczacz do łańcucha Shimano? Może tak, ja nie, bo to poprostu nie ma sensu, są takie same zamienniki. Tak samo jest z LHM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ja z kolei powiem, że nie warto oszczędzać na płynie hamulcowym a już na pewno nie takim który nie chłonie wody i nie trzeba go często zmieniać. Naprawdę staram się nie być złośliwy, ale skoro wydatek rzędu 30 zeta jest problemem to po prostu ROTFL a już mega rotfl jeżeli weźmiemy pod uwagę długowieczność tego płynu oraz fakt, że wcale nie potrzeba tak dużej ilości jak jeden litr. Tak jak pisałem wczesniej, jestem otwarty na zamienniki ale te odpowiedniej jakości. Uważam, że lhm nie jest tej samej jakości co olej shimano i to jest ostatni raz w tej dyskusji kiedy to piszę bo nie lubie się powtarzać. Nie udało mi się znaleźć OGÓLNIE DOSTĘPNEGO odpowiedniego zamiennika który byłby tej samej jakości do : Oil of rohloff Redrum płyn mineralny shimano Z resztą sobie poradziłem i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Widzę. Lecz jednak jestem nadal przekonany, że nie warto dopłacać, ale świętą prawdą jest to, że w kwestii hamulców nie ma co oszczędzać, jednak sprawdziłem LHM, jestem do niego przekonany i już nie kupię Oryginału (nigdy nie kupiłem ). Dla mnie LHM to to samo co Shimano, będę dalej się trzymał tego. Jeśli chcesz, możesz kupować oryginał. Poprostu moje zdanie jest takie, że nie ma sensu. Np. na klockach nie warto oszczędzać, i większość pieniędzy przeznaczyć na nie, a zostawić sobie mniej na olej np. (jak się ma mineralne) i kupić LHM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easy4x Napisano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Spuściłem cały płyn z układu i teraz mam dylemat czym zalać oryg. Shimano / LHM+ / FinishLine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ja kiedyś kupiłem butlę 1 litr minerala shimano w cykloturze za 60 zł. Oni już nie mają, ale może w jakimś innym sklepie jeszcze się jakaś ostała. Myślę, że warto poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.