Patryk9090 Napisano 8 Lutego 2011 Napisano 8 Lutego 2011 potrzebuję się was doradzić podobno forum największe i najlepsze ale mam taki dylemat bo mam piastę joytech tył na 2 maszynach pod wolnobieg. I teraz mam taki mały problem piasta ta zadziwia mnie waże 96kg mam wzrost 192cm jeżdże na tej piaście 2 sezon i 1 łożysko jest od początku a 1 było wymieniane a piasta chodzi jak jakaś hope tylko teraz pojawił się lekki luz ale to pewnie wina tego 2 łożyska od 2 lat niewymianego luz jest niewielki i jak przechyle się na zakręcie to cos tam lekko słychać jakieś chrząkanie ale jak jadę normal to nic skakałem na nej przejechałem może w XC czasem lekkim fr 2000tys km.tylko te wolnobiegi się szybko zużywają wymieniam po 300km i teraz nie wiem czy kupić nową piastę pod fr novatec lub ns czy zostawic ta tylko łożyska i kasetke wymienić dzięki z góry za wypowiedź.A i jeszczę jedno pytanie czy pod moją wage lepiej kulki czy maszyny bo coś piszą że maszyny ciężar źle przyjmują ale moja piasta jest jakaś inna tylko że problem z tym wolnobiegiem.
M333 Napisano 8 Lutego 2011 Napisano 8 Lutego 2011 1. użyj wyszukiwarki; fraza "łożyska kulkowe czy maszynowe" zapewni dobrych kilka godzin lektury, 2. gdybyś w dalszym ciągu miał wątpliwości (po przeczytaniu archiwalnych dyskusji) to jakoś czytelniej i precyzyjniej sformułuj swoje pytania 3. zmień klawiaturę na taką ze sprawnymi przyciskami kropka, przecinek i shift.
Szparek82 Napisano 8 Lutego 2011 Napisano 8 Lutego 2011 Czytam 3 raz i nadal ciężko mi jest ogarnąć twoją wypowiedź. Postaram się odpowiedzieć na pytanie, które jest zawarte w temacie. Nikt nie doradzi ci co jest lepszym rozwiązaniem. Temat był już wałkowany wielokrotnie. Jest tyle samo zwoleników "kulek" co "maszyn". Musisz sam wypróbować różne opcje i sam zdecydować co jest dla ciebie odpowiedniejsze. Tanie "maszyny" szału nie robią, to sie tyczy również tanich "kulek". Przykładowo po przejsciu z Joytech'ów na chociażby piasty deore czy XT, dojdziesz do wniosku, że jednak kulki lepsze. Następnie po przejsciu chociażby na dt240 znowu ci się może zmienić swiatopogląd. Zależnośc zawsze jest taka sama - po przejsciu na sprzęt klase wyżej, wzrasta zadowolenie użytkownika (teoretycznie). Gdy osiągniesz maksimum sprzetowe lub zasobności kieszeni pozostaje kilka kryteriów wyboru pomiedzy tymi typami piast, m.in. co łatwiej serwisować, co wymaga mniej pracy przy nich, co bardziej mi odpowiada, i dla lightersów:P - co mniej waży, itp itd.
Koen Napisano 9 Lutego 2011 Napisano 9 Lutego 2011 Jak po 2000km padły Ci oba łożyska to nie wiem czym tu sie zachwycać. Na byle deore zrobisz kilka razy większy przebieg. A sorry, napisałeś 2000 tys. km. Ale chyba jednak miałeś na myśli 2000.
Patryk9090 Napisano 9 Lutego 2011 Autor Napisano 9 Lutego 2011 To co mam robić czy kupować piastę ns coaster na maszynach czy novatec czy jakąś shimono LX lub typu deore? żebym po 1 sezonie nie miał żadnego problemu z piastą i kasetka bo chce mieć spokój z tym kołem budżet do 200zł razem z kaseta.Dajcie jakieś linki z allegro A i jeszcze mam taką propozycję kupic koło tylne 24' obręcz dartmoor piasta novatec, jeździł ktoś z was na takim geo ? przód 26 tył 24 ?? pod sztywna rame 16' ??
Earl Napisano 9 Lutego 2011 Napisano 9 Lutego 2011 Ja nie pakowałbym się w 24" ale to zależy od tego jaką masz ramę, jak jeździsz itp.
evo07 Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 To co mam robić czy kupować piastę ns coaster na maszynach NS Coaster Pro padł u mnie po jakiś 4tyś - puszczał bębenek, strzeliła sprężynka od zapadek - co prawda byl to model na kulkach ale zdechł . Wymiana sprężyny na nieoryginalną z jakiejś piasty shimano - rozwiązała problem. Póki co koło z coaster'em leży w piwnicy. IMO NS'y ominąłbym szerokim łukiem.
Mod Team Puklus Napisano 19 Lutego 2011 Mod Team Napisano 19 Lutego 2011 Mysle ze odp. jest w pierwszym zdnaiu. Skoro piasta pod wolnobieg mi sie wydaje ze łozyska beda sie sypać. zapewne to od strony zebatek. Jest za bardzo obciązone, pozatym gnące sie ośki w wolnobiegach nie sprzyjają pracy łozyska. Wymien piaste na taka pod kasete i raczej problem zniknie. Nie piaste NS lepsza bedzie dartmoora.
Patryk9090 Napisano 22 Lutego 2011 Autor Napisano 22 Lutego 2011 A właśnie że nie od strony zębatek tylko od strony haku lewego miskę mam w kształcie jajka tak jak by łożysko obrobiło tą część piasty na jajko strasznie trzeszczy i są luzy na kole.A łożyska są ok bo sprawdzali mi w serwisie.tylko ta piasta jakaś miękka czy co ?że ją łożyska wyginają ? to doradźcie mi piastę pod moją wagę 95kg żeby mi się nie robiły luzy na kole....i czy kulkowe czy maszynowe tak do 150zł pod tarczę
Whisth Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Do 150zl to nie poszalejesz raczej, i watpie w to ze kupisz piaste na ktorej luzy sie nie beda robic, no chyba ze spacerowe tepo po ulicy preferujesz. Takie piasty jak Ns, Dartmoor, Octane One itp. do rocznika 2009 to niestety tajwanski katalog , a nie jak zapewnia producent " jego wlasny projekt " a ceny nowszych modeli no coz ... bez komentarza. Nie znaczy to jednak ze sa zle, sam mialem Ns Coaster Pro , ponad rok (dropy, schodki, hopki i ciezsza jazda) przy mojej wadze ok. 90 kg - co do pracy lozysk, wszystko pracowalo wysmienicie bez serwisu, powaznym minusem tego modelu jest bebenek ktory pada dosyc szybko, a lozysk w nim niestety nie wymienisz, koszt nowego to 60zł. Co do dartmoora jak nie zalezy ci na wadze i znajdziesz w okazyjnej cenie tez mozna poszalec. Przy wyborze zwroc uwage czy cos sie da w piascie wymienic i ile taki zabieg kosztuje, jakie lozyskowanie ma bebenek itp. W sumie Shimano Deore Xt 2010, nie jest tez zlym wyborem w tej cenie co prawda kulki, ale tez troche na niej jezdzilem - i po 5tys km wszystko dziala jak nalezy. Latwa w serwisowaniu lozyska dosyc dobrze uszczelnione , czesci zamienne tez latwo dostepne. I cena nie szokuje. Luzy oczywiscie od czasu do czasu sie pojawia ale regulujesz i jedziesz dalej. Ogolnie teraz jest czas wyprzedazy takze z budzetem 150zl trudnego wyboru raczej nie bedziesz mial.
Patryk9090 Napisano 24 Lutego 2011 Autor Napisano 24 Lutego 2011 A coś na temat Novatec 2 maszyny,lub 4 maszyny?? ? Bo ja nie miałem żadnej piasty firmowej pod kasete.... tylko zawsze pod te wolnobiegi no i jakoś rok wytrzymały te piasty a były po 60-70zł To myślę że np: piasty typu( NS,Novatec) za ponad 100 dadzą rade, w średniej jeździe powinny być lepsze od tych wolnobiegów za 60zł.Chyba kupie novatec na 4 maszynach piszą że są lepsze od NS coaster i od tych Novatec na 2 maszynach? prawda ?, czekam na wasze Odp... PozdrO Znalazłem jeszcze tą piastę nic o tym produkcie nie słychać może ktoś miał ?? http://allegro.pl/piasta-rst-tyl-32-36-otw-z-zest-ham-tarczowego-i1469731911.html'>http://allegro.pl/piasta-rst-tyl-32-36-otw-z-zest-ham-tarczowego-i1469731911.html Znalazłem jeszcze tą piastę nic o tym produkcie nie słychać może ktoś miał ?? http://allegro.pl/piasta-rst-tyl-32-36-otw-z-zest-ham-tarczowego-i1469731911.html
Mod Team Odi Napisano 26 Lutego 2011 Mod Team Napisano 26 Lutego 2011 Jesteś w błędzie, Novatec to zło Tylne piasty Novateca po prostu nie kręcą się tak jak powinny. Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale tak niestety jest. 150zł wydane w moim przypadku na NT-D042 było wielkim błędem i najgorszym rowerowym zakupem jaki popełniłem. Gdybym drugi raz miał wybierać to wolałbym najtańsze Shimano na kulkach niż ten wynalazek.
prezi Napisano 26 Lutego 2011 Napisano 26 Lutego 2011 Jesteś w błędzie, Novatec to zło Tylne piasty Novateca po prostu nie kręcą się tak jak powinny. Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale tak niestety jest. 150zł wydane w moim przypadku na NT-D042 było wielkim błędem i najgorszym rowerowym zakupem jaki popełniłem. Gdybym drugi raz miał wybierać to wolałbym najtańsze Shimano na kulkach niż ten wynalazek. A co było nie tak?
Patryk9090 Napisano 26 Lutego 2011 Autor Napisano 26 Lutego 2011 A piasta formula ? lub specialized tył pod tarcze ? miał ktoś z was ?
Patryk9090 Napisano 27 Lutego 2011 Autor Napisano 27 Lutego 2011 Mam jeszcze takie pytanie na jakich piastach szybciej się zrobią luzy ? Na maszynowych czy na kulkowych? mam na myśli piasty formuła (2 maszynki) czy SLX (kulki).Chodzi mi o częstą jazdę po 10km dziennie
Mod Team durnykot Napisano 27 Lutego 2011 Mod Team Napisano 27 Lutego 2011 Nie ma reguły. Teoretycznie w piastach z łożyskami maszynowymi luzy nie powinny się pojawiać ( pomijam tu uszkodzenie łożyska) ,ale w dobrze serwisowanej piaście z łożyskowaniem typu Shimano luzy też nie pownny mieć miejsca , a jeśli już to mogą się pojawić dopiero po zużyciu jednego z współpracujących elementów ( kulki, konusy). Na dobra sprawę wybór piast jest determinowany przez podejście kupującego do serwisowania (i mocowania tarczy hamulcowej, które tutaj pomijamy) - albo lubi się bawić kulkami ( kupuje Shimano) albo nie ( kupuje maszyny i łożyska wymienia w serwisie), lub też producenta piast. Osobiście wolę "maszyny" - w pewnym wieku zabawa w kulki już nie przystoi.
speq Napisano 27 Lutego 2011 Napisano 27 Lutego 2011 10 km dziennie to nie jest dużo. Na emeryturę przeszły właśnie koła na kulkach - shimano LX. Tył nie był rozbierany przez 10 000 km i luzu nie ma. Jak go rozkręciłem nawet smar nie był do końca wypracowany. Problemów z bębenkiem też nie było. Reasumując - dobra piasta na kulkach nie jest zła. I nawet nie potrzebuje jakiegoś specjalnego traktowania.
Patryk9090 Napisano 27 Lutego 2011 Autor Napisano 27 Lutego 2011 To pewnie mało ją katowałeś a ile ważysz? i jak jeździłeś ? Ze wytrzymała 10tys km ?
speq Napisano 27 Lutego 2011 Napisano 27 Lutego 2011 Jeździłem normalnie. Wg mnie 10 tys. km nie jest jakimś magicznym wynikiem. Ważę ok 65-70 kg, nie skaczę, nie hamuję na zjazdach, korzeniach. Wykorzystuję to, co matka natura ma do zaoferowania w wielkopolskich warunkach. Nie były dla mnie też przeszkodą warunki atmosferyczne czy chociażby zima. Ot, bardzo fajne piasty za dobre pieniądze. tylko ja nie mialem najnowszego modelu - 570.
Mod Team durnykot Napisano 28 Lutego 2011 Mod Team Napisano 28 Lutego 2011 To pewnie mało ją katowałeś a ile ważysz? i jak jeździłeś ? Ze wytrzymała 10tys km ? 10 tys to wbrew pozorom żadne wyzwanie dla piasty. Raptem dwa-trzy sezony. Do tej pory mam kola na piastach STX RC które kręcą się już od bodajże 40 tys. Przeszły dwa serwisy.
Patryk9090 Napisano 1 Marca 2011 Autor Napisano 1 Marca 2011 Już zamówiłem koło na piaście Shimano Hone.
Mod Team durnykot Napisano 2 Marca 2011 Mod Team Napisano 2 Marca 2011 Oczywiście wziąłeś pod uwagę,że tylna piasta Hone jest trochę inna niż normalne piasty i ,jeśli się nie mylę, jest kompatybilna tylko z przerzutką Hone?
moojmisiu Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 Oczywiście wziąłeś pod uwagę,że tylna piasta Hone jest trochę inna niż normalne piasty i ,jeśli się nie mylę, jest kompatybilna tylko z przerzutką Hone? Oś pełną można zamienić na standardową, drążoną i problem znika Na allegro można kupić zestaw: piasta + drążona oś, sprzedawca oferuje nawet podmianę osi przed wysyłką. Odpłatnie
Mod Team durnykot Napisano 2 Marca 2011 Mod Team Napisano 2 Marca 2011 Oczywiście ,że wymiana osi to nie problem- zastanawiam się tylko ,czy Autor tematu bral to pod uwage w liczeniu kosztów.
Patryk9090 Napisano 2 Marca 2011 Autor Napisano 2 Marca 2011 ja tam dałem nakrętki skręciłem i wystającą oś odciołem piłką i po sprawie jak na razie piasta jest ok chyba jest wytrzymała;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.