djwiocha Napisano 8 Lutego 2011 Napisano 8 Lutego 2011 Witam. Niedawno kupiłem używaną Torę 302 ze sprężyną U-turn, przyszła kilka dni temu. I jak ja założyłem to bardzo fany amor. Tylko nie wiem czy ta czerwona sprężyna nie będzie dla mnie za twarda, bo jak siadam na rowerku to mam tylko 12% sagu, a w manualu Tory jest napisane że powinno być od 15% do 25%, szczerze to zdziwiłem się że aż tyle, ale to pewnie wynik przyzwyczajenia do makrokeszowych amorków kolegów i XCT kolegi który nie miał sagu wcale bo były takie opory na ślizgach. Sprężyna jest na pewno czerwona bo sprawdzałem, jednak ja ważę tylko 53 kg, a ta sprężyna jest przeznaczona dla użytkowników o masie od 63 do 70 kg, wiec mam o 10 kg za mało, jak na tą sprężynę. Czy zmiana sprężyny na żółtą przyniesie jakiś wymierny efekt? Dodam że planuje jeździć na rowerku w takim Enduro, głównie na skoku 130. I jeszcze: czy do wyjęcia sprężyny w tym amorze trzeba go całego rozbierać bo jak sprawdzałem jaka jest sprężyna to nie dało jej się wyjąć górą. Dodam tez że jak na razie nie mogę się na rowerku przejechać, a chętnie bym to zrobił, bo jeszcze go składam, i nie mam wszystkich części, wiec jak na razie nie sprawdzę jak pracuje w terenie.
adii22 Napisano 8 Lutego 2011 Napisano 8 Lutego 2011 Do 'enduro' w jakim piszesz, powinno się teoretycznie poświęcać na SAG ok. 25-30% skoku. Lepiej będzie jak zmienisz sprężynę na miększą, ale jeszcze lepiej, jak się za to zabierzesz po przejażdżce na tej sprężynie co masz. Czy da efekty zmiana? Tak, będzie miększy, ale na razie nie masz raczej punktu odniesienia do tego co masz teraz. Najpierw test terenowy polecam
Sonix Napisano 9 Lutego 2011 Napisano 9 Lutego 2011 Witam. Tak jak kolega napisał zrób pierw sobie test nowe amortyzatory zawsze działają troszkę bardziej otępiale. Pojeździj troszeczkę "dotrzyj" go golenie zakonserwuj brunoxem deo on też poprawi jego pracę i wtedy ocenisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.