Skocz do zawartości

[Plecak] 40-50 L, na rowerowe i piesze wypady.

Zymelka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie. Szukam dobrego plecaka o pojemności 40-50 litrów na wyprawy piesze i rowerowe.

Wymagania jak dla mnie to:

* siatka na plecach (nie żadne kanały z gąbek czy inne duperele,

* pas biodrowy (piersiowy też mile widziany,

* możliwość przytroczenia do plecaka karimaty/namiotu/śpiwora jeżeli się nie zmieści do środka,

* więcej niż jedna przegroda,

* dobrze gdyby miał od razu pokrowiec przeciwdeszczowy

* cena najlepiej do 200zł ale do 250 też chętnie zobaczę propozycje

* wytrzymałość :)

Wymagań dużo, cena niska ale jestem ograniczony funduszami..

Mile widziane wasze doświadczenia z takimi plecakami :)

• Mod Team
Napisano

Trochę muszę Cię zmartwić, bo w miarę sensowne plecaki to właśnie zaczynają się w okolicach 250 zł. Sensowne nie oznacza, że spełnią wszystkie Twoje wymagania.

Pas biodrowy/piersiowy raczej każdy będzie posiadał.

Jeśli zabraknie Ci zewnętrznych troków to można sobie dokupić specjalne taśmy.

Siatka na plecach - jest dość rzadko stosowana w plecakach o większym litrażu z racji potrzeby odpowiedniego wyprofilowania szkieletu, tak by pas biodrowy odciążał kręgosłup oraz aby ciężar odpowiednio się układał.

Pokrowiec - jeśli nie będzie w zestawie to wcale nie musisz dyskwalifikować plecak - większość producentów ma w ofercie pokrowce na plecak. Jest tego sporo na allegro itd.

Jazda na rowerze - zdecydowanie odradzam Ci wyprawy rowerowe z ciężkim i dużym plecakiem. Bo raz, że wciska Cię w siodło to dwa plecak daje dodatkowe dość spore opory plus mniejsza stabilność. Rozwiązaniem jest bagażnik. Nie zmuszam Cię od razu do przechodzenia na sakwy na górskie wypady. Proponuję lżejszy plecak "prowiantowy" oraz np worek transportowy przytroczony do bagażnika.

Jeśli się uprzesz na plecak to nie rzucę Ci przykładami bo moje przygody z plecakami zaczynały się ze sprzętem przy dwukrotnej Twojej cenie startowej - tylko taki sprzęt dostawałem do testów. Dość bogato wyposażone plecaki(u tańszych producentów) zdarzało się wyprodukować Outhornowi, ale system nośny bywał tam skopany. Dość tani jest Fiord Nansen, może Wolf-Gang lub Milo.

Zajrzyj na ngt.pl tam jest sporo dyskusji i testów plecaków. Ja na Twoim miejscu przy takim budżecie celowałbym w używany sprzęt z wyższej półki.

Napisano

Raz na jakiś czas bywam w Decatholnie/GoSporcie i z tego co zauwazyłem to dużo plecaków posiada siatkę na plecach. Nie chodzi mi o długie rowerowe wypady w góry, tylko np. na zlot fr.org potrzebuje jakiś plecak w który się spakuje i przejadę 20km z nim na plecach (odcinek Nysa-Głuchołazy) ale dodatkowo ma on posłużyć na pieszy wypad w góry (w sierpniu jadę na pieszą wędrówkę w bieszczady na 5 dni). Chyba rozważę zakup jakiegoś tańszego plecaka z Decathlonu etc. bo przy moich niezbyt częstych wypadach w góry powinien mi wystarczyć :) ale będę wdzięczny za każde propsy :)

Napisano

Ostatnio w decathlonie macałem plecak za ok 170PLN, 35L, siatka, stelaż, pas biodrowy z kieszeniami i uważam, że stosunek ceny do jakości była bardzo dobry. Osobiście uważam, że dobór plecaka dokonuje się wyłacznie poprzez ciągłe przymiarki różnych modeli az do chwili kiedy trafisz coś co będzie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...