Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli nie ma takiego wątku to ja może zacznę. Takie coś mnie urzekło:

http://www.pinkbike.com/photo/5890957/

Jest piękny. Rama z widelcem wyznaczają podstawową kolorystykę, do której dopasowane są kierownica, siodełko, a także szprychy. Od tego odcina się czerń kół i srebro hamulców i korb. Linki puszczone w ramie (i chyba wewnątrz widelca) nie narzucają się optycznie. Zauważyliście, że tu jest mostek wpuszczany, na którym zaciskana jest korona widelca?

Napisano
Jest piękny. Rama z widelcem wyznaczają podstawową kolorystykę, do której dopasowane są kierownica, siodełko, a także szprychy. Od tego odcina się czerń kół i srebro hamulców i korb. Linki puszczone w ramie (i chyba wewnątrz widelca) nie narzucają się optycznie.

Twój? :PB)

Napisano

Twój? :PB)

Jakby był mój to bym w innym wątku napisał :) Na razie pozostaję cichym pasjonatem, czekającym na możliwość zbudowania swojej ramy 29" z kompozytu szklanego :)

Napisano

szklanego?!

Po moich doświadczeniach z włóknem szklanym - podeszwa butów adidas marathon, nie zdecydowałbym się na użycie tego materiału w rowerze... Niemiłosiernie sztywny, więc zero pochłaniania drgań, a do tego kruchy...

Napisano

fajnie, że są sztywne, ale nie mają tendencji do pochłaniania wibracji, jak to w zwyczaju ma carbon :) podobnie będzie z ramą, będziesz czuł każde ziarenko piasku czuł na tyłku :P a do tego raczej nie wróżę super wytrzymałości takiego produktu :P oczywiście życzę powodzenia, może się mylę, patrząc przez pryzmat moich doświadczeń, jeśli jednak wszystkie kompozyty szklane mają takie właściwości, ramy bym z nich nie robił... Jeśli byłoby to dobre rozwiązanie, takie ramy by powstawały, szczególnie, że włókno szklane jest tańsze od węglowego...

Napisano

Ramę będę robił nie z podeszew butów a z kompozytu. Co do komfortu to mam już dwa fulle (aluminiowe), ten trzeci może być troszkę twardszy:) I tak zamierzam założyć kapcie o rozmiarze 2.1, albo trochę mniejsze np. Conti RK 2.2 :)

A tak na serio to myślę o jakimś zawieszeniu Softail. Poza tym, powstało parę konstrukcji ram ze szkła, np. ramy firmy Insgraff, ale były to ramy bardziej elastyczne niż aluminiowe i się nie przyjęły.

Napisano (edytowane)

fajnie, że są sztywne, ale nie mają tendencji do pochłaniania wibracji, jak to w zwyczaju ma carbon

Skończmy już ten mit o pochłanialności drgań przez carbon. Owszem pochłania on drgania ale o tak niskiej/wysokiej( raczej wysokiej, ale już nie pamiętam :P) częstotliwości, że są niewyczuwalne przez człowieka. Więcej w HT zamortyzują opony nabite do 10 bar niż carbon. Także nie "filozujmy" już :) Jak ktoś chce amortyzacji drgań to kupuje Fulla/Soft Taila, skrajnie jeśli tylny trójkąt w HT jest specjalnie zaprojektowany aby "pracował" i na tym koniec tematu.

Co do włókna szklanego:

Myślę, że jeśli chodzi o ten materiał szkopuł tkwi w tym, że jest bardzo sztywny a tym samym kruchy. A im coś jest mniej plastyczne a bardziej sztywne tym bardziej kruche się staje. Pod wpływem takich sił jakie działają na ramę rowerową może po prostu pękać. Przynajmniej tak jest w przypadku metali.

O matko! Zrobił się mega OT, więc czas nawrócić temat na pożądany tor:

http://weightweenies...hp?f=10&t=81404

Swoją drogą "słitaśny" jestblush.gif Wart każdej wydanej złotówkirolleyes.gif

Edytowane przez Artro
Napisano

No ale to przecież nie jest mit, czego doświadczam własnymi rękoma i tyłkiem. Jeżeli już mówić o micie to o ramie, która jest jednocześnie sztywna i pochłania drgania, chociaż tu też zdarzają się zdania odrębne.

Co do meritum, estetyczny sprzęt ale bardziej do lansu niż tyrania.

Więcej dreszczyku wywołują u mnie fotki Tallboya. A ponieważ są powszechnie dostępne, nie będę was nimi zamęczał ;).

No chyba, że ktoś wrzuci jakąś autorską przeróbkę na pinkbike, ale nie stwierdziłem póki co.

Napisano

No o tym mówię - nie da się generalizować w sprawie kompozytów, bo przecież właściwości ramy zależą od tego co sobie aktualnie wymyślił producent. Nie można więc z góry zakładać, że nie pochłania drgań lub że je pochłania.

BTW o sobie mówię na przykładzie kiery i sztycy ;).

Koniec offtopa.

Napisano

Zajrzałem do źródła, tutaj jest więcej o tym rowerku (a zwłaszcza więcej fotek). Enjoy!

Coś się link nie wkleił, a Wy nie krzyczycie: adres

mnie ciekawi w jaki sposób zamontowano pasek, bo nie widać nigdzie miejsca "rozcięcia" ramy :)

Cytując to co na stronie, "custom split dropout" :)

• 2 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...