Jachu33 Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Proszę o pomoc w wyborze kasety z oferty shimano, a mianowicie jej stopniowania. Jeździć będę po Wyżynie Krakowsko- Częstochowskiej. Mam korbę 53/39 i zastanawiam się jakie stopniowanie będzie najodpowiedniejsze do pagórkowatej charakterystyki tego rejonu. Nie wiem czy stopniowanie jest różne w zależności od grupy ale jeżeli tak to zaznaczę iż interesuje mnie shimanowska 105. Doświadczenie z osprzętem szosowym mam raczej małe dlatego proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Znawcą tematu szosówek nie jestem, ale chyba 12-27T powinna się nadać... Albo 11-25T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jachu33 Napisano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja podpowiem, że interesująca dla Ciebie lektura znajduje się TUTAJ. A co do samej kasety, to myślę, że 13-25 byłoby całkiem OK, ew 12-23, jak jeździsz bardziej siłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jachu33 Napisano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Dzięki za linka. Myślicie że lepiej jest mieć "zapas" biegów pod górę, czy może większy zakres do kombinowania na płaskim? Dodam jeszcze że w obecnym sezonie mam zamiar pojeździć trochę w peletonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 To zależy od tego jaki styl jazdy preferujesz, czy siłowy, czy kadencyjny. Jeśli siłowy to możesz się pokusić o kasetę 11-23T. Jak często masz jakieś podjazdy bo masz sporą różnicę przewyższeń, to jednak czasami się przydaje większa koronka z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Przod 53/39 nie jest miekki, wiec przy dluzszych i bardziej stromych podjazdach na kasecie 25t nie bedzie latwo. A wybierajac pomiedzy 11-25t a 12-27t odpowiedz sobie co bardziej preferujesz, ewentualna wieksza kadencje na plaskim, czy "spore" pedalowanie pod gore na 39/25? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jachu33 Napisano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Myślę że zainwestuję w większą rozpiętość. Czy na 39/27 pojeździ się np. w Kotlinie Kłodzkiej albo w Beskidach przy nazwijmy to średnim zaawansowaniu? Jeżeli chodzi o styl to zdecydowanie preferuję kadencje, może z czasem wyrobię więcej siły i z tyłu wrzucę coś dla "mutantów" z łydkami z betonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Jak nie zamierzasz zmieniac zebatek korby, to 27t bedzie ok. A jak poczujesz moc, to zawsze mozesz zmienic na cos mniejszego/lzejszego.... kaseta zuzyje sie po jakims czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Hmm, przypuszczam ze i w Kotlinie Klodzkiej i w Beskidach da sie znalezc podjazdy ciezkie do podjechania na 39-25, ale to raczej kompletna mniejszosc. Ja mam korbe kompaktowa, 50-34 i kasete 12-23 i na tej konfiguracji dalem rade objechac Tatry, choc w okolicach 150km byl solidny podjazd ~5km deptany w sporej czesci na stojaco. Ale w Kotlinie Klodzkiej nie ma takich podjazdow, o ile sie orientuje po moich jazdach samochodowych. Przykladowy podjazd z Wisly pod Kubalonke w Beskidach na 34-23 da sie zrobic na luzie. 39-25 powinno dac rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jachu33 Napisano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, po zakupie podzielę się wrażeniami z jazdy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.