Skocz do zawartości

[korba] Pojedyńcza do XC/FR

damian1310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zapytać się czy warto dla zmniejszenia wagi roweru zainwestować w pojedyńczą korbę

36-38 zębów. Osobiście cały czas jezdzę na 2 biegu więc mi to bez róznicy.

Czy to dobry czy raczej kiepski pomysł,proszę o radę.

A co do napinacza, to czy zawsze jest potrzebny?

Tu przykład korby ,która najbardziej przypadła mi do gustu:

http://allegro.pl/korba-1-rzedowa-truvativ-isoflow-38-czarna-tanio-i1429026955.html

Może zostaw sobie tylko środkową zębatkę w korbie, którą masz teraz? Za darmo, operacja całkowicie odwracalna, a przekonasz się jak będzie i wtedy podejmiesz decyzję. Bo to jednak inaczej nawet psychicznie - "mam jeszcze dwa inne blaty, najwyżej zmienię bieg", a jak już odkręcisz, będzie inaczej.

Teoretycznie tylna przerzutka powinna napinać wystarczająco łańcuch. Ale dla pewności...

Do testów wystarczy zablokować przerzutkę na środkowej tarczy skoro nie możesz rozkręcić korby :thumbsup:

Mi w XC jakoś nie pasowałaby jedna tarcza, dwa blaty to faktycznie niezłe rozwiązanie, sam na młynku jeżdzę tyle co kot napłakał. Ale duża na płaskim czasem się jednak przydaje. Także odchudzanie jak najbardziej, ale nie kosztem komfortu.

O FR się nie wypowiadam, nie znam się na tym.

To prawda ,waga jest dosc spora ,a jednak przydało by się zmniejszyc trochę wagę roweru.

Myślę ,że pozbywając się manetki,przezutki i korby 3 rzędowej o wiele zmniejszę wagę.

A korba 2 rzędowa to też ciekawy pomysł chociaż przy moim budżecie to będzie cięzko. <_<

Poprzedni sezon przejeździłem bez przedniej przerzutki, nie liczyłem dokładnie ale ok 15-20 razy spadł mi łańcuch w tym czasie. W nowym składaku też planuję tylko 1 zębatkę z przodu ale mam do niej tourneya którego zblokuje w jednym położeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...