damian1310 Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam. Chciałbym zapytać się czy warto dla zmniejszenia wagi roweru zainwestować w pojedyńczą korbę 36-38 zębów. Osobiście cały czas jezdzę na 2 biegu więc mi to bez róznicy. Czy to dobry czy raczej kiepski pomysł,proszę o radę. A co do napinacza, to czy zawsze jest potrzebny? Tu przykład korby ,która najbardziej przypadła mi do gustu: http://allegro.pl/korba-1-rzedowa-truvativ-isoflow-38-czarna-tanio-i1429026955.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Może zostaw sobie tylko środkową zębatkę w korbie, którą masz teraz? Za darmo, operacja całkowicie odwracalna, a przekonasz się jak będzie i wtedy podejmiesz decyzję. Bo to jednak inaczej nawet psychicznie - "mam jeszcze dwa inne blaty, najwyżej zmienię bieg", a jak już odkręcisz, będzie inaczej. Teoretycznie tylna przerzutka powinna napinać wystarczająco łańcuch. Ale dla pewności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian1310 Napisano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Chętnie bym tak zrobił ale mam korbę z zębatkami zespolonymi ze sobą na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Bez przerzutki będzie spadał łańcuch. Wiem coś o tym. Na twoim miejscu kupiłbym korbę Deore 2010, model FC-M590 . Trzeba dozbierać, ale warto. Ew. Używany LX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Do testów wystarczy zablokować przerzutkę na środkowej tarczy skoro nie możesz rozkręcić korby Mi w XC jakoś nie pasowałaby jedna tarcza, dwa blaty to faktycznie niezłe rozwiązanie, sam na młynku jeżdzę tyle co kot napłakał. Ale duża na płaskim czasem się jednak przydaje. Także odchudzanie jak najbardziej, ale nie kosztem komfortu. O FR się nie wypowiadam, nie znam się na tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeflo Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Co do Fr , zawsze jeździłem tylko na jednej zebatce. Więcej(przynajmniej mi) nie było potrzebne. A co do XC , to nie wyobrażam sobie jazdy bez największej zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 W ktorym momencie uzywasz na xc najwiekszej tarczy ? Jak tam co chwile jest pod gore albo w dol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 8 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Tu przykład korby ,która najbardziej przypadła mi do gustu: http://allegro.pl/korba-1-rzedowa-truvativ-isoflow-38-czarna-tanio-i1429026955.html Tyle że razem z suportem to ponad kilogram... Taka masa stoi w sprzeczności z pojęciem odchudzania roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian1310 Napisano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 To prawda ,waga jest dosc spora ,a jednak przydało by się zmniejszyc trochę wagę roweru. Myślę ,że pozbywając się manetki,przezutki i korby 3 rzędowej o wiele zmniejszę wagę. A korba 2 rzędowa to też ciekawy pomysł chociaż przy moim budżecie to będzie cięzko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenjisan Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Poprzedni sezon przejeździłem bez przedniej przerzutki, nie liczyłem dokładnie ale ok 15-20 razy spadł mi łańcuch w tym czasie. W nowym składaku też planuję tylko 1 zębatkę z przodu ale mam do niej tourneya którego zblokuje w jednym położeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian1310 Napisano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ja chyba zainwestuje w jakis tani napinacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ew. jest też rozwiązanie takie, że masz korbę z 2 blatami, przednią przerzutkę i napinacz (np. Dartmoor Simple). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Może autora tematu zainteresuje ten wątek, ponieważ sam jestem również na etapie napędu 1x8 http://www.emtb.pl/forumo/thread-4118.html , jeżeli podczas tego sezonu się sprawdzi, w przyszłosći plany na 1x10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 ja myślę nad napędem 1X8, ale to do roweru miejskiego, Niestety nie mam kasy na piastę planetarną, a trochę innych części mi zalega. Myślicie że też łańcuch będzie spadał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.