77pawel Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 witam. planuję zmienić zajechaną delikatnie korbę Bontragera. Ujeżdżam Treka 6300 z 2009 r. Zaliczam kilka ... (może zbyt wielkie słowo) maratnów w roku bo do tego służy mi rower. Chciałbym dowiedzieć sie czy w cenie do ok. 400 zł poza n/w przykładami znajdę coś jeszcze i ewentualnie która z wymienionych jest naj... ok. dzieki za wszelkie podpowiedzi i uwagi. http://allegro.pl/korba-truvativ-firex-3-3-gxp-26-36-48-i1421096363.html http://allegro.pl/korba-shimano-slx-2009-mod-fc-m660-175mm-xtrabike-i1445934185.html http://allegro.pl/nowa-korba-fsa-moto-pakiet-nowa-175mm-i1446277497.html ... a może jeszze coś z Race Face ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Wziąłbym SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Temat wałkowany bardzo często, możesz zerknąć do archiwum. Z tych trzech ja wybrałbym slxa, ze względu na najniższa waga spośród wymienionych oraz zębatki o przyzwoitej trwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77pawel Napisano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dzięki za odp. a jak z ewentualnym (cenowym) serwisem w/w korb ? Ostatnio dowiedziałem się od znajomego, że "nerw go bierze" gdyż dał za XTR'a 1300 zł a że śmiga nie mało i czas na serwis, a za zębatkę chcą 500 stówek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Znajomy ma jak rozumiem FC-M970? Cóż, nowości kosztują. W przypadku SLX oryginalna tarcza 22T około 50zł, 32T 70-80zł, 44T 90-100zł. Przynajmniej na dzień dzisiejszy, jak będzie za pół roku nikt nie wie, bo ceny u Shimano wzrosły. Oczywiście zawsze można szukać tańszych, ale waga wzrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 7 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Tarcze do SLX'a. Myślę, że nie są jakieś super-drogie http://centrumrowerowe.pl/Pages/Wyszukanie.aspx?keyword=FCM660&producer= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Znajomy ma jak rozumiem FC-M970? Cóż, nowości kosztują. 970 ma już bite 4 lata na rynku rowerowym, więc pierwszej świeżości z pewnością nie jest Tarcze do XTR i XT zawsze były wycenione na chorą cenę, w niektórych przypadkach taniej było kupić nową korbę niż komplet blatów. Komplet owych zębatek do SLX to około 170-180zł, z powodzeniem można jednak kupić odpowiedniki z niższych grup - chociażby z Deore, waga bardzo zbliżona a cena o 1/3 niższa. Rozstaw jest standardowy 104/64, więc nawet od Alivio będą pasować. Aha, odnośnie wyboru, mój SLX ma na karku jakieś 2 lata, nic się z nim nie dzieje - od siebie mogę w 100% go polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77pawel Napisano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 no i pomalutku kształtuje się kierunek patrzenia w dalsze inwestycje... dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 No tak, myślałem o Dyna-Sys i głupoty piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 W przypadku SLX oryginalna tarcza 22T około 50zł, 32T 70-80zł, 44T 90-100zł. Przynajmniej na dzień dzisiejszy, jak będzie za pół roku nikt nie wie, bo ceny u Shimano wzrosły. Oczywiście zawsze można szukać tańszych, ale waga wzrośnie. Akurat zębatki shimanowskie nigdy nie były specjalnie lekkie, więc nawet wśród tańszych jest spora szansa na upolowanie czegoś lżejszego (np. Truvativ 42 zęby, 60g, 35zł). Zębatki do SLXa można dostać taniej - małą za ~20zł, średnią za ~60zł. Duża tak jak piszesz, okolice stu złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Między danymi modelami samego tylko Shimano są czasem jaja z kompatybilnością. Można przerobić i będzie działało, ale jeśli ktoś ma dwie lewe ręce... cóż Wiadomo, kwestia odnalezienia sklepu czy okazji na allegro. Ale tak czy siak, trzeba się spodziewać podwyżek. Swoją drogą, jeśli kolega jeszcze szuka tej tarczy do XTR, w Bikestacji 44T jest za 332zł. I w podobnej cenie była chyba u Formickiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.