Skocz do zawartości

[demontaż] Co jest nie tak?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja juz nie wiem

Rozkladam sobie rower na czesci pierwsze do wazenia i wyczyszczenia i mam 2 problemy:

1. Korba nie chce zejsc. Probowalem juz troche na niej pojezdzic, ponaciskac na pedaly, nie mam teraz w domu Coli ani WD-40 wiec zalalem cylitem na ok 1.5h i nie drgnela...

2. Drogi problem tyczy sie kasety a mianowicie chcac ja odkrecic krece w lewo i przy pomocy lancucha (bacika) mocno naciskam to sie nie odkreca tylko tak jakby przeskakuje z hukiem cos tam i dalej jestem w punkcie wyjscia...

Pomocy - prosze o rady :-D

Napisano

1. w takich przypadkach pomocny bywa sciagacz do korb (ewentualnie w seerwisie ci to zrobia za 5 złotych)

2. ze sciąganiem kasety tez miewam kłopoty czasem- po prostu zwykle jest cos tam zapieczone/mocno dokręcone. Ja nie uzywam bacika tylko kawałka starego łancucha i imadła a i tak czasem trzeba sie sporo namęczyc zeby zdjąć tą cholerna kasete...

w drastycznym przypadku tez pozostaje pobliski serwis i kolejne 5 złotych...

Napisano

Nie zawsze ściągacz do korb pomaga raz korba tak mi się zapiekła tam że ściągacz nie pomógł....

Tooreck, w jakim celu imadło ??

Napisano

Tooreck, Uzywalem do tego sciagacza i wlasnie nic to nie daje...

Nie zawsze ściągacz do korb pomaga raz korba tak mi się zapiekła tam że ściągacz nie pomógł....

I jak ci sie udalo sciagnac ta korbe?

Napisano

Gdy korba jest zapieczona to ja pryskam np. WD-40 po kwadracie czekam 5 minutek aż wszystko wpłynie tam gdzie trzeba, atępnie biorę młotek i brata. Brat trzyma bika a ja wale młotkiem [3-5kg] w korbę. I na 100% zejdzie 8) 8) 8)

Napisano

witka

wlasnie to samo dzisiaj robilem - kaseta

udalo mi sie odkrecic bez mlotka i imadla. tylko musialem wpierw wykombinowac dluuuga dzwignie. kaseta byla 'trzymana' reka przez szmate. po 3 minutowej walce ulegla :wink:

a zapinka do lancucha to cudo - rozwiazanie. nie mialem.... :roll: :wink:

Napisano

jak nie pomaga ściągacz to do korby można uzyć takiego ściągacza do swożni kulowych http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71563748 (ale i tak trzeba młotka :-) )

ew. drugi sposób (100% skuteczności ale jest ryzyko uszkodzenia sprzętu):

1. dobrze spryskać penetrantem kwadrat

2. wkręcić ramię korby w imadło (drugi człenio musi rame trzymać, żeby nie obciążać korby)

3. walić jakimś pobijakiem w ośke suportu (3 uderzenia i po krzyku)

a co do kasety to odkręcając spróbuj nie ciągnąć za klucz a szarpać (na nakrętce i ostatniej koronce są ząbki, które się klinują ze sobą, ale wcale nie muszą być mocno skręcone)

Napisano

xxxam pytanie - ta nakretka kontrujaca na kasecie na pewno nie musi byc mocno dokrecona ?? mam na niej wycisniete 40Nm - caly czas myslalem ze to sila z jaka trzeba to ustrojstwo dokrecic. a 40 to wcale nie tak malo...

Napisano

wiesz, ja też dokręcałem mocno ale od kiedy używam klucza dynamometrycznego to mam wrażenie, że to wcale nie jest mocno.

W każdym razie wyczucie tak czy inaczej jest wskazane :-) np. bardziej zjechany sprzęt wymaga zarówno większej dokładności przy montarzu jak i mocniejszego dokręcania

Napisano

hehhh. klucz magiczny sie ma :wink: - szczesciarz z ciebie :wink:

wyczucie - wlasnie, bez tego mozna dosc latwo gwinty pozrywac :mrgreen:

pozdrowko

Napisano
xxxam pytanie - ta nakretka kontrujaca na kasecie na pewno nie musi byc mocno dokrecona ?? mam na niej wycisniete 40Nm - caly czas myslalem ze to sila z jaka trzeba to ustrojstwo dokrecic. a 40 to wcale nie tak malo...

Już gdzieś o tym pisałem - jeśli nie wiesz ile to 40 Nm, a nie masz klucza dynamometrycznego, to bieżesz klucz o długości 0,5 m i na jego końcu np. przykładasz wage kuchenną i naciskasz tak, żeby wskazywała 8 kg, albo kładziesz 8 torebek cukru :lol: :) (powiedzmy 7,5 kg, bo klucz też coś wazy...)

Napisano

eee to w takim razie 40 Nm to znacznie mniej niz myslalem :-o , juz nawet mam klucz o takiej - moze troche wiekszej :wink: - dlugosci

Napisano

no klucz nie taki znowu magiczny tylko zwykły za 25 zł, ale dla porównania używałem też takiego wypasionego ze wskaźnikiem zegarowym i powiem wam, że wielkiej różnicy nie ma :-) (więc po co przepłacać) :-)

zresztą rower aż takiej precycji nie wymaga ... no może tylko przy centrowaniu kół ;-)

Napisano

Psiknalem przed chwila WD-40 na korbe i postanowilem zostawic do jutra przejade 50km z odkreconymi tymi srubami po bokach i moze sie poluzuje.

Tylko nie wiem jak mocny jest WD-40. Duzo mam tego psiknac???

Napisano

a jest :mrgreen:

korby zaczna ci sie lekko poluzowywac i juz beda wyrabiac kwadraty suportu - wystarcza na tyle minimalne luzy ze ty ich pod noga nie wyczujesz, suport tak

Napisano
Tylko nie wiem jak mocny jest WD-40. Duzo mam tego psiknac???

z umiarem, ale z obydwu stron korby zmocz ośke suportu

potem przejedź 200-300 m (najlepiej pod góre) i sprawdź czy sie nie poluzowało - w razie potrzeby zabieg powtórzyć.

50 km raczej byś nie przejechał na odkręconych korbach bo by odpadły przy mocniejszym depnieciu (oczywiście w najmniej oczekiwanym momencie :-) )

przy tym sposobie demontarzu kwadrat się na pewno troche wyrobi - w razie czego podłóż żyletki i zakładając korbe obróć ją o 90 stopni do przodu

Napisano

Jeżeli się zapiekły to nawet się nie staraj... ja zużyłem cały wd-40, czekałem kilka minut, godzin, potem całą noc..... i.... NIC!?!?

Możesz walić młotem 10kg i jest jakas szansa że Ci się uda, jezdzenie pod gorke nic nei da.

Kup ściągacz do korb, schodzi jak masełko

Pozdrawiam

Napisano
Uzywalem do tego sciagacza i wlasnie nic to nie daje...  

Jak juz pisalem uzywam sciagacza popsikalem WD-40 ale jakos dalej ciezko - boje sie zerwac gwinty.

Zanim kupilem WD-40 to probowalem sciagnac lewe ramie i troche mi sie gwint zjechal wiec chyba zapytam w serwisie czy jest na to sposob bo wiem ze sciagali mi korbe ok lipca, sierpnia...

Napisano

A może tak podgrzać tak do 100'C np. wrzątkiem. Jak podgrzejesz wałek to spuchnie na zewnątrz ale jak podgrzejesz tuleje to powiększy swoje wymiary na zewnątrz a do wewnątrz prawie nic. Tą metodą można zdjąć pedały czasem. Więc analogicznie jak podgrzejesz korbe (alu lub stal ma dodatni współczynnik rozszerzalności cieplnej ) to powinna zejść jak po maśle. Ale najpierw spróbój ściągacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...