Skocz do zawartości

[korba] Shimano Alivio czy Truvativ Fived

Squd

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. która b?dzie lepsza

• TRUVATIV FIVED 48/38/28z (power spline)
      4
    • SHIMANO ALIVIO FC-M411 48-38-28z (kwadrat)
      6

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanko do znawców : którą z tych korb wybrać,która będzie lepsza do spokojnej typowo miejskiej jazdy,no może czasem lekki teren,jazda typowo rekreacyjna . TRUVATIV FIVED 48/38/28z + WKŁAD SUPORTU w systemie power spline czy SHIMANO ALIVIO FC-M411 48-38-28z WKŁAD SUPORTU na kwadrat, obie w podobnych cenach.Z góry dzięki za porady.

Jak możesz to kup może lepiej LX Shimano, no chyba, że fundusze nie pozwalają to weź Alivio.

O fundusze chodzi najbardziej,nowe LX na Allegro chodzą po 350-400 pln a używek nie chcę, te z tematu latają po 150 już z przesyłką.

Do mojej jazdy zupełnie wystarczą tylko... no właśnie która z nich ?

Masz pewność że nowa korba będzie pasowac do poprzedniego suportu? Jeżeli nie, lub wiesz ze tak nie jest to pomyślałbym na korbami z mocowaniem typu octalink.

wymieniam korbę razem z suportem , więc jeśli znajdę Alivio 48/38/28 na octalink to chyba na nią się zdecyduję,a tak na marginesie co takiego gorszego jest w TRUVATIV FIVED w systemie power spline-mini ISIS ?

Z drugiej strony resztę napędu też mam w Alivio więc będzie to korba raczej najbardziej kompatybilna ;-)

wymieniam korbę razem z suportem , więc jeśli znajdę Alivio 48/38/28 na octalink to chyba na nią się zdecyduję,a tak na marginesie co takiego gorszego jest w TRUVATIV FIVED w systemie power spline-mini ISIS ?

Z drugiej strony resztę napędu też mam w Alivio więc będzie to korba raczej najbardziej kompatybilna ;-)

Sprawdź czy łańcuch jest rozciągnięty, w jakim stanie jest też kaseta/wolnobieg. Może opłaca się zaoszczędzić i wymienić cały napęd? I tak i tak musisz sprawdzić jak bardzo jest rozciągnięty łańcuch (w każdym serwisie ci sprawdzą) .

Sprawdź czy łańcuch jest rozciągnięty, w jakim stanie jest też kaseta/wolnobieg. Może opłaca się zaoszczędzić i wymienić cały napęd? I tak i tak musisz sprawdzić jak bardzo jest rozciągnięty łańcuch (w każdym serwisie ci sprawdzą) .

Przerzutki mam nowe:

PRZERZUTKA PRZEDNIA SHIMANO ALIVIO FDM413 DOWN

PRZERZUTKA TYŁ SHIMANO ALIVIO RD-M410 7/8 BIEGÓW

teraz szukam odpowiedniej korby z suportem , za nowym łańcuchem rozejrzę się jak już kupię korbę ;-)

z powodu ograniczonych funduszy mam do wyboru tylko te dwie :

1. http://allegro.pl/truvativ-fived-wklad-suportu-48-38-28-zobacz-i1447918243.html

2. http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48-38-28t-super-i1444693341.html

wolałbym truvativa ze względu na system power spline (alivio jest na kwadrat) tylko pytanie czy truvativ-fived nie będzie się gryzł z resztą napędu w Alivio ?

zapomniałem dodać że napęd mam 3/8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...