Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou R7 cieknie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

po wymianie łąńcucha zostawiłem rower do góry kołami. Po tygodniu zauważyłem plame oleju pod rowerem. Manitou R7 100mm puścił olej. Tak na moje oko jakies 100ml. Ciągle jest amortyzacja, ale dość wiotka. Pytania:

* mieszkam w kraju, gdzie koszt jakiejkolwiek usługi jest skandalem i zastanawiam się, czy go naprawiac. Przebieg max. 1000km. Boję się, że serwis może wyniesc jakies 150Euro.

* jest mozliwosc zakupu Foxa 100mm z lockoutem za 400Euro. Czy QR15 jest kompatybilne z kołami Shimano XT?

Niegdy nie skumałem tych osi i ich kompatybilnosci. Sorry :icon_redface:

Napisano

Amor juz bez gwarancji. Oleju pociekło 10, a nie 100ml...

Shimano ma różne wersje swoich kół jak doczytałem. Jest i 9, 15 i 20mm. Sprawdzę swoje, ale to właśnie chyba 9;(

• Mod Team
Napisano

Olej może pochodzić albo z dolnych goleni amortyzatora ( w każdej jest ok. 15-16 ml oleju) albo z tłumika kompresji ( prawa goleń). Uzupełnienie oleju w Manitou zarówno w dolnych goleniach jak i w tłumiku można wykonać we własnym zakresie w domu. Wtedy serwis będzie kosztował tyle co olej i dwa piwa.

Tu masz krok po kroku co i jak.

http://www.manitoumtb.com/manual_download.php?f=2011%20Fork%20Service%20Manual.pdf&t=Service%20Guides

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam

Podepnę się pod temat.

Mam R7 Elite Absolute 80mm.

Znalazłem wcześniej taka oto instrukcję serwisu Skareb Comp Air 2005r, który jest poprzednikiem mojego amora.

Chciałem się na niej wzorować przy wymianie oleju, ale w związku z tym że znalazłem instrukcje podaną we wcześniejszym poście całkowicie się zamieszałem. Chodzi o oleje , jaki gdzie?; który można zastąpić innym?; ile wlać ?

Poprawcie mnie jeśli źle pisze.

Golenie dolne - po 16ml do każdej - semi bath Motoexa

czy można go zastąpić innym ?

Tlumik Absolute- tutaj trzeba nalać wg tabeli Manitou 90mm poniżej górnej krawędzi -olej 5W Motorexa

Piszą również ze dla cięższych jeźdźców można zastosować gęstszy olej ??????

Komora powietrza - 20ml semi bath... ?

oraz 3ml (heavier-duty Red Line?) , lub 8ml - 40W(w przypadku Comp Air) tylko do czego ?

Jaki olej tutaj zastosować i ile ?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.