Skocz do zawartości

[Hamulec] Problem z tylnym

Bniu

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się wiosna więc postanowiłem doprowadzić mój rower do stanu w którym da się go użytkować . Mój rower ma już prawie 9 lat więc występują z nim pewne problemy techniczne które trzeba poprawić . Przy wymianie klocków hamulcowych dokręciłem za mocno i gwintu nie ma w części której nie znam nazwy wiem tylko że służy do docisku klocków aby się w ogóle trzymały i tu chcę się dowiedzieć jak ta część się nazywa poniżej dodaję bezpośrednie linki do fotografii dla ułatwienia :

http://img827.imageshack.us/i/dsc00041cp.jpg/

http://img88.imageshack.us/i/dsc00042of.jpg/

nie są może zbyt ostre ale mam nadzieje że to nic nie przeszkadza . Prosiłbym o informacje gdzie można nabyć taką część o ile to możliwe ponieważ w moim mieście nie ma takiej .

• Mod Team

Bodajże V-brake , musiałbym dokładniej sprawdzić . A dokręca się na klucz 10 bodajże .

takim kluczem dokręcało się nakrętkę i w canti i w starych v-kach zobacz sobie w sieci jak wygląda canti to będziesz wiedział. Jeśli są to v-ki to nie baw się w szukanie, bo za niewielkie pieniądze możesz nowe kupić, a jeśli canti to raczej do kolekcjonera zabytków :whistling:

Jeśli nie znajdziesz to pogrzebię w garażu bo jakieś przyzwoite canti to miałem nawet na chodzie.

Nie no aż tak zabytkowy to ten rower nie jest . Nawet chyba na dźwigni hamulca pisze V-Brake przynajmniej z tego co pamiętam . Dobra to nie będę się męczył z szukaniem tej części , wymieni się całość i po kłopocie , zresztą przyda się jakieś odświeżenie dla tego roweru :] . Z góry dziękuję za pomoc .

• Mod Team

Nie no aż tak zabytkowy to ten rower nie jest . Nawet chyba na dźwigni hamulca pisze V-Brake przynajmniej z tego co pamiętam . Dobra to nie będę się męczył z szukaniem tej części , wymieni się całość i po kłopocie , zresztą przyda się jakieś odświeżenie dla tego roweru :] . Z góry dziękuję za pomoc .

Dokładnie, za niewielkie pieniądze kupisz nowe hamulce gdzie klocek regulujesz/dokręcasz za pomocą jednego imbusa. Pamiętam gdy miałem podobne rozwiązanie w starszych hamulcach V i trochę trzeba było pobawić się przy ustawianiu, plus konieczność wożenia dodatkowego klucza na każdą wyprawę(przód był na imbus).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...