Skocz do zawartości

[rama] Full 120mm - jaką wybrać?

grabek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W damperze sprężynowym musisz kupić odpowiednią sprężynę (fabrycznie jest średnia), z czym może być pewien (spory) kłopot.

Wątpię, żeby ciśnienie mieszczące się w normie producenta powodowało przyspieszone zużycie, ponadto akurat w ramach które rozpatrujemy, damper pompuje się niezbyt mocno (patrz test).

PS.

W rozsądnej cenie jest jeszcze RS MC 3.3 (też go miałem), ma system flootgate, (czyli otwiera się po wjechaniu na przeszkodę) próg zadziałania można ustwić, co prawda oceniam go gorzej niż Swinger , jednak zdecydowanie lepiej niż X-Fusion, po włączeniy flootgate zawieszenie działa jednak w mniejszym zakresie, po wyłączeniu jest czuły.

M większą średnicę komory, więc działa na nieco niższym ciśnieniu :

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13152

Napisano

No widzisz. A duzo osob narzeka ze minimalna platforma już uposledza. Tobie natomiast to odowiada.

sent from my android using Tapatalk

Napisano

Moje doświadczenie z monarchem i prostym foxem to rozczarowanie. Moze na plaskim mniej buja ale jadać po chodniku przeszkadza mi mala aktywność. Stosunkowo mala aktywnosc. Ale do xc pewnie super.

Monarch - Fakt jego cena jest dobra. Ps. Bierzesz udzial wszędzie w dyskusjach i wszędzie masz racje?

Napisano

Monarch a MC 3.3 to nie jest to samo, MC 3.3 po wyłączeniu flootgate jest bardzo aktywny, więc nie wiem w czym masz problem.

Mała aktywność jadąc po chodniku ?, po pierwsze po chodniku się nie jeździ, po wtóre jeśli nawet na chodnik się wtryniłeś, nie wiem po co tam jakaś szczególna aktywność :teehee: myślę że właśnie w takich warunkach bujanie zawieszenia nie jest do niczego potrzebne, za to i tak zadziała( w Swinger X3) przy zjechaniu z krawężnika :)

I nie wiem po co Ci blokada, skoro przeszkadza Ci mała aktywność na chodniku, machasz nią dla zabawy w czasie jazdy ?.

PS

grabek

Trudno znaleźć ciekawy damper ze sprężyną o długości 190X50 mm.

Drogo :

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=59795

Do tego trzeb by dokupić sprężynę, jaką dobrać powinni wiedzieć tu :

http://www.manitou.com.pl/

Napisano

Wyjdzie na to że za w sumie prostą ramę "Drössiger" w zestawie z dobrym damperem zapłacisz 2600-2700 zł.

Trzeba przemyśleć taką decyzję ponieważ za taką kwotę można zakupić bardziej markowy sprzęt.

Odesłanie na ewentualną naprawę gwarancyjną też będzie cię więcej kosztować , bo zarówno ramę jak i damper zamierzasz zakupić za granicą.

Napisano

Noo, naganiacz się uaktywnił :down: nawet zawyża wyliczenia żeby wcisnąć swój kit.

Za Drössiger z damperem MC 3.3 zapłaci 2400 zł, a ze Swingerem niecałe 100 zł więcej, i w niczym nie będzie mu się jeździło gorzej niż na przepłaconej ramie którą usiłujesz wcisnąć :teehee:

Za Rockmachine ze Swingerem zapłaci 2100, równiez nie będzie mu się jeździło gorzej niż na tym co usiłujesz wcisnąć, i jest to bardzo dobry wybór na początek :)

PS

rakers

Nie zdaje Ci się , że ten Trance w rozm L to mało dla wzrostu 192 cm. ? :teehee:

Napisano

Trzeba przemyśleć taką decyzję ponieważ za taką kwotę można zakupić bardziej markowy sprzęt.

Damper tak czy tak muszę kupić (580 PLN), rama z wysyłką wyjdzie około 2000 PLN. Na allegro oprócz Marina Quad i GT Sensor nie spotkałem nic interesującego. Może jakieś sklepy internetowe mają coś ciekawego, ale wydaje mi się, że nie bardzo jest w czym wybrać.

Sprawdzałem ceny ram Santa Cruz to chyba najtańsza wchodząca w grę kosztowała około 4k PLN, a to już w ogóle cena poza dyskusją.

Ten RockMachine z ebaya był fajny, ale gdzie kupić np. hak przerzutki do tego?

Napisano

192 jest na granicy. Trzeba mierzyć rame. Dla jednych dobra będzie L dla innych XL (rozne rece nogi). Owszem moze być mala.

Jakby co mam glowny salon gianta na samolotowej w warszawie pod domem.

Napisano

192 jest na granicy. Trzeba mierzyć rame. Dla jednych dobra będzie L dla innych XL (rozne rece nogi).

Teraz mam rame GT Avalanche właśnie 51cm jak ten Trance i sztyca jest wysunięta na maksa, a dwie już wcześniej wygiąłem, także 51cm to raczej za mało.

Jakby co mam glowny salon gianta na samolotowej w warszawie pod domem.

Dzięki za chęć pomocy:)

Napisano

Ja kupiłem w połowie października rower Merida One Twienty 300D. najniższy model. Przecena w sklepie w Jabłonnej z 3699 na 2899 z pedałami Shimano DX.

Ponieważ mam kredyt na mieszkanie, 2 dzieci, to po kradzieży Kony Hoss byłem mega szczęśliwy tym że mam rower i to full.

Wymontowałem z niego wszystko i sprzedałem na serwisie aukcyjnym. Miałem parę części po poprzednim i te też sprzedałem.

Za kwotę ze sprzedaży i dołożeniu jeszcze 699 - amortyzator Marzocchi 44, mam teraz dla mnie fajny rower.

w sumie wyszło 2899 + jakieś 1000 złotych. Jest to niecałe 4000 za fulla 120mm i 3x10.

Są ramy lepsze z dużo lepszym zawieszeniem (chodź dla mnie działa płynnie, miękko) i na pewno ma wady...

o i jest też fajna aukcja http://allegro.pl/fu...1472027995.html

tyle, że 100 znowu

Napisano

"rakers" postanowił się wykazać w tym temacie ;)

zwróciłem Ci uwagę na coś tam już 3 dni temu.

Strasznie się obrażasz skoro 3 dni myślałeś jak mi dociąć, albo i dłużej

Strasznie długo trzymasz urazę czy urażoną dumę, że ktoś śmiał Ci uwagę zwrócić, ale nie to jest przedmiotem tego tematu :)

Paweł głowa do góry :)

Co w niej fajnego? Beznadziejny amor z naklejką Marzocchi, marny zawias i spowalniacze zamiast hampli.

fajna w sensie rozmiar. Przecież wiesz, że amor itp można wymienić. Cena też jest raczej dobra.

Napisano

Fajna w sensie rozmiar to trochę mało, przydał by się jeszcze odpowiedni skok zawieszenia, więc nie wiem po co zaśmiecać temat ;)

Napisano

To ja się niegrzecznie wtrącę, Rulez widzę, że niemieckie stronki i ebaya znasz jak mało kto, masz może jakieś propozycje rozsądnej ramki fs 100mm? 21-22", długa na min. 625mm

edit: Author A-ray jest kuszący, jednak nie mogę odnaleźć najważniejszego - geometrii. Może wiecie gdzie takową odnajdę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...