Skocz do zawartości

[rama] Full 120mm - jaką wybrać?

grabek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli masz możliwość to wsiądź sobie np. na Speca Stumpjumper FSR w rozmiarze XL lub Treka Fuel w rozm 21.5", lub GF Superfly ( koła 29") w rozm. 21" - zobaczysz jakie to ramy.

Dla Ciebie wystarczył by BMC rozm. L

Rockmachine oprócz samej długości rury podsiodłowej, pozostałe wymiary ma zbliżone do BMC rozm. L.

Napisano

Uparłem się może niepotrzebnie na 120mm skoku, bo mam Recona 130mm a nie chciałbym zmienić amortyzatora.

Jeżeli nie planujesz jakichś bardzo ambitnych startów w zawodach, maratonach, itp. to możesz śmiało brać ramę ze 120 mm skoku z tyłu.

Moja rama ma właśnie tyle skoku i uważam że jest to całkiem uniwersalne rozwiązanie. Przy zakupie zastanawiałem się pomiędzy skokiem 100 mm a 120 mm, teraz z chęcią bym się przesiadł na 140 mm.

Napisano

Absolutnie nie ma mowy o wyścigach ani maratonach. Jedynym co ogranicza mnie przy skoku ramy to amor, którego nie chce zmienić.

Napisano

Możesz oczywiście kupić tego BMC w rozm XL , jednak będzie się prowadził jak krążownik, zakręty na 3 razy, gigantyczny rozstaw kół, ma bardzo długą linię łańcucha 455 mm, co daje słabe obciążenie tylnego kółka na podjazdach i zmniejsza zwrotność, nie wiem co to za eksperytmentalna konstrukcja, model TF02 z 2009 r ma normalną długość linii łańcucha 433 mm do tego mniejszy rozstaw kół co sprawia, że będzie się normalnie prowadził.

Wg. mnie kupowanie tej ramy to zły pomysł, ale oczywiście zrobisz jak uważasz :)

Napisano

Rock Machine jest zdecydowanym faworytem:)

Ale chłopina z ebaya nie chce odpisać ile kosztuje wysyłka do Polski:)

Napisano

Zanim dokonasz zakupu zastanów się jeszcze nad ramą Cube AMS 125 ( skok zawieszenia 125 mm ).

Rama posiada główkę sterową pod stery 1,5 cala , co ma bardzo duże znaczenie w przypadku użytkownika o wadze 100 kg +.

Napisano

Akurat główka 1.5 cala jest fajna w tym przypadku, bo można z czasem kupić jakiegoś nowego amora, np: Foxa za grosze w wersji tapered.

Napisano

Noo, naganiactwo się zaczyna, co by tu wcisnąć ze swojego sklepu :down:

Szkoda że nie mogę odpowiedzieć ci w twoim stylu .

Obecnie większość producentów wprowadza główki na 1,5 cala lub system Tapered .

Chodzi o zwiększenie sztywność zarówno na rurze sterowej amortyzatora jak i na łączeniu główki z dolną i górną rurą.

Omawiana ram Rock Machine jest ramą wykonaną z zastosowaniem starszych technologii .

Napisano
Akurat główka 1.5 cala jest fajna w tym przypadku, bo można z czasem kupić jakiegoś nowego amora, np: Foxa za grosze w wersji tapered.

To jest dobry argument.

Napisano

To jest typowy kit marketingowy, w takim rowerze nie potrzebna jest główka 1,5" ,a już na pewno nie ma bardzo dużego znaczenia w przypadku wagi powyżej 100 kg +.

Ale oczywiście wybór należy do kupującego.

Napisano

Jeżeli masz okazję kupić nową ramę Meridy z damperem za 1600 zł to w sumie na pierwszego fulla nawet ciekawa propozycja. Ale jak dla mnie przy tak bogatej ofercie na rynku lepiej dołożyć 400-500 zł i kupić coś z lepszym zawieszeniem. Wiem to z doświadczenia, bo sam mam Meride. :P

Napisano

No właśnie polemizowałbym z tą bogatą oferą:( Jak dla mnie w Polsce mam co wybrać. Nawet za 2000PLN. A tyle moge wydać.

Oczywiście nie mam czego wybrać :)

Napisano

Sporo zdrożały , ja za swoją 2 lata temu dałem 430 Euro, co do wykonania - nie mama zastrzeżeń, bardzo podobna do Rockmachine - nieco na plus , tylko cena dużo wyższa, dlatego jej nie polecałem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...