pablo1992 Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 Witam! Mam problem z siodłem w mojej krosówce CROSS CROW MEADOW. Lata mi siodełko, próbowałem juz dokrecić śruby i nie dało to efektu. Siodełko w tym modelu jest amortyzowane między siodłema "rurką" i tam właśnie lata na boki. Mam pytanie: Czy próbować oddawać je do serwisu czy lepiej kupić nowe siodło? Jeżeli kupić to jakie? Amortyzowane czy nie i jakie (firma i typ)? Jeżdże dość często i długie dystanse zwykle po asfalcie. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 Wymień sztycę na sztywną. Te amortyzowane łapią luzy i dzieje się właśnie to, o czym mówisz.
pablo1992 Napisano 5 Lutego 2011 Autor Napisano 5 Lutego 2011 Dzięki wielkie za pomoc. A jaką sztyce polecacie?
Fenthin Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 Zależy jaki masz budżet. Dobre i tanie są produkty Accenta.
pablo1992 Napisano 5 Lutego 2011 Autor Napisano 5 Lutego 2011 mam budzet do 200 zl, ale jak bedzie cos dobrego w wyzszej cenie to jestem w stanie to kupić. To co polecasz? jakbyś mogł model odrazu też podać
Fenthin Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 Sztyca za 200zł do takiego roweru? Przerost formy nad treścią. Gdybyś podał średnicę sztycy, byłoby prościej czegoś szukać. Jeśli nie masz czym zmierzyć, po prostu wyjmij ją, a poniżej wskaźnika wysunięcia będzie wybita średnica. na razie takie bezpiecznie typy, ponieważ produkowane są w wielu rozmiarach: Accent SP-495 lub SP-408 (o tej sam sporo myślę) w zależności, czy chcesz offset, czy nie
pablo1992 Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 nie mam jeszcze takiego doświadczenia jak Ty Fenthin, więc czym się różni sztyca z offset od normalnej?
Fenthin Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 Offset czy też setback to przesunięcie jarzemka (elementu trzymającego pręty siodełka). Na tych fotkach nieźle to widać: bez offstetu: sztyca (lub inaczej "z zerowym offsetem") z offsetem: sztyca Służy to do regulacji pozycji na rowerze. Jeśli dotąd jeździłeś na sztycy z offestem lub bez niego i było to dla Ciebie ok, nie zmieniaj typu.
pablo1992 Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 a poprzez to moge poprawic pozycje na rowerze?
Fenthin Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 Zależy, co rozumiesz przez poprawę pozycji. Mając sztycę: bez offsetu - automatycznie siodełko jest bliżej kierownicy, z offsetem - siodełko będzie cofnięte. Cytując z wrower.pl: wysokość - gdy pedał znajduje się w najniższej pozycji, kolano rowerzysty powinno być minimalnie zgięte. położenie w poziomie - siodełko powinno leżeć prosto - czyli linia siodełka powinna przebiegać prostopadle do pionu. Obniżenie nosa może podnieść komfort siedzenia, ale będzie powodowało zsuwanie się do przodu. Po zajęciu wygodniej pozycji na siodełku pion spuszczony z powierzchni kolana - rzepki powinien przeciąć oś pedału. Oczywiście od wszystkiego są pewne odstępstwa związane z tym, że każdy jest inaczej zbudowany i ma inne preferencje.
Fenthin Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 To nie tak, że mogę bardziej polecić jedno czy drugie rozwiązanie. Sam wiesz lepiej jaką masz teraz pozycję na rowerze i jak Ci się jeździ. Ale żeby uprościć Ci może jakoś wybór posłużę się moim przykładem. Długo jeździłem na sztycy z offsetem, ale tyłek, niezależnie od pozycji siodełka, ciągle chciał do przodu. A skoro tak, pozostaje wymiana rurki. I faktycznie, tymczasowo zmieniłem na sztycę z mniejszym cofnięciem, jest lepiej. A teraz szukam czegoś już z kompletnie zerowym offsetem. Oczywiście w przypadku za małej/dużej ramy to nie jest rozwiązanie, ale jeśli rama jest ok, można kombinować.
pablo1992 Napisano 7 Lutego 2011 Autor Napisano 7 Lutego 2011 A w jakich sklepach moge się zaopatrzyć w sztyce Accenta ? Bo mieszkam w Katowicach
Fenthin Napisano 7 Lutego 2011 Napisano 7 Lutego 2011 Jestem pewien, że mbike ma w ofercie produkty Accent, a pełną listę sklepów znajdziesz tu: Velo
pablo1992 Napisano 14 Marca 2011 Autor Napisano 14 Marca 2011 średnica wynosi 27,2 to co teraz polecacie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.