Skocz do zawartości

[siodło] Cross crow meadow - problem

pablo1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem z siodłem w mojej krosówce CROSS CROW MEADOW. Lata mi siodełko, próbowałem juz dokrecić śruby i nie dało to efektu. Siodełko w tym modelu jest amortyzowane między siodłema "rurką" i tam właśnie lata na boki.

Mam pytanie: Czy próbować oddawać je do serwisu czy lepiej kupić nowe siodło? Jeżeli kupić to jakie? Amortyzowane czy nie i jakie (firma i typ)? Jeżdże dość często i długie dystanse zwykle po asfalcie.

Pozdrawiam :)

Napisano

mam budzet do 200 zl, ale jak bedzie cos dobrego w wyzszej cenie to jestem w stanie to kupić. To co polecasz? jakbyś mogł model odrazu też podać

Napisano

Sztyca za 200zł do takiego roweru? Przerost formy nad treścią.

Gdybyś podał średnicę sztycy, byłoby prościej czegoś szukać. Jeśli nie masz czym zmierzyć, po prostu wyjmij ją, a poniżej wskaźnika wysunięcia będzie wybita średnica. na razie takie bezpiecznie typy, ponieważ produkowane są w wielu rozmiarach: Accent SP-495 lub SP-408 (o tej sam sporo myślę) w zależności, czy chcesz offset, czy nie

Napisano

Offset czy też setback to przesunięcie jarzemka (elementu trzymającego pręty siodełka). Na tych fotkach nieźle to widać:

bez offstetu: sztyca (lub inaczej "z zerowym offsetem")

z offsetem: sztyca

Służy to do regulacji pozycji na rowerze. Jeśli dotąd jeździłeś na sztycy z offestem lub bez niego i było to dla Ciebie ok, nie zmieniaj typu.

Napisano

Zależy, co rozumiesz przez poprawę pozycji. Mając sztycę:

bez offsetu - automatycznie siodełko jest bliżej kierownicy,

z offsetem - siodełko będzie cofnięte.

Cytując z wrower.pl:

wysokość - gdy pedał znajduje się w najniższej pozycji, kolano rowerzysty powinno być minimalnie zgięte.

położenie w poziomie - siodełko powinno leżeć prosto - czyli linia siodełka powinna przebiegać prostopadle do pionu. Obniżenie nosa może podnieść komfort siedzenia, ale będzie powodowało zsuwanie się do przodu. Po zajęciu wygodniej pozycji na siodełku pion spuszczony z powierzchni kolana - rzepki powinien przeciąć oś pedału.

Oczywiście od wszystkiego są pewne odstępstwa związane z tym, że każdy jest inaczej zbudowany i ma inne preferencje.

Napisano

To nie tak, że mogę bardziej polecić jedno czy drugie rozwiązanie. Sam wiesz lepiej jaką masz teraz pozycję na rowerze i jak Ci się jeździ.

Ale żeby uprościć Ci może jakoś wybór posłużę się moim przykładem. Długo jeździłem na sztycy z offsetem, ale tyłek, niezależnie od pozycji siodełka, ciągle chciał do przodu. A skoro tak, pozostaje wymiana rurki. I faktycznie, tymczasowo zmieniłem na sztycę z mniejszym cofnięciem, jest lepiej. A teraz szukam czegoś już z kompletnie zerowym offsetem.

Oczywiście w przypadku za małej/dużej ramy to nie jest rozwiązanie, ale jeśli rama jest ok, można kombinować.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...