Skocz do zawartości

[hamulec]Julie Magura-pisk BEZ hamowania

skrzydlaty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, dosyć spory. Nie jeździłem na rowerze ok 6 m-cy z powodu operacji kolana. Zanim odstawiłem rower oddałem go do przeglądu, powodem były m.in. piszczące hamulce- raz piszczały, raz nie, zwykle po przejechaniu jakiegoś tam odcinka przechodziło. Odpowietrzono, wyregulowano itp. 2 dni temu wsiadłem na tenże rower i pisk jaki się z nich dobywał, wprawiał w osłupienie wszystkich, których mijałem. Dźwięk ten dobywa się z przedniego koła, gdy hamuję- jest cicho. Puszczam hamulec- masakra. Zrobiłem ok 20 km i chwil bez pisku było kilka, wczoraj zawróciłem z trasy bo się nie dało wytrzymać. Co mam z tym zrobić? Potraktować klocki papierem ściernym? W serwisie mówili, że te hamulce tak mają, co mnie nie pociesza. Z góry dziękuję.

Ale kolega pisze, że podczas hamowania jest cicho.

Może jest zacisk źle wyregulowany i z jednej strony ociera.

Ponoć pasta miedziana pomaga na drgające klocki, to też może wywoływać piszczenie podczas lekkiego kontaktu tarczy z klockiem, no i smaruje się nie okładzinę tylko miejsce styku klocka z tłoczkiem.

Stawiał bym raczej przez lekkie ocieranie o tarczę

Skoro jest napisane, że BEZ hamowania to jak zacisk może ocierać?! Niewykluczone, że może ocierać. A masz może możliwość sprawdzenia czy piszczy z inną tarczą? Na twoim miejscu przeczyściłbym wszystko jeszcze raz.

A może by tak po prostu zacząć od lekkiego poluzowania zacisku i ustawienia go?

Dokładnie tak.

Nie co tam czyścić, czy odtłuszczać

Skoro jest napisane, że BEZ hamowania to jak zacisk może ocierać?

No właśnie tak. Przez źle wyregulowany zacisk, po naciśnięciu klamki jest OK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...