Darmatt Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 Witam! Czy istnieje jakaś zależność między szer. opony a wagą ciała? Mamy 2 osoby, jedna z nich waży 72kg (jak ja) a druga 92kg. Czy na ten sam teren, aby otrzymać tę samą przyczepność i trakcję wystarczy zastosować te same opony, czy może osoba cięższa powinna mieć szersze opony? Kupuję nowe laczki na ten sezon. Jeżdżę głównie po lasach, asfalt to tylko do dojazdów lub powrotów, gdy już nie ma czasu. Można powiedzieć, ze 85-90% to las/drogi piaskowe, lubię ostre podjazdy. Od czasu do czasu startuję w zawodach xc/maratony. Czy wybór: przód Rocket Ron 2,25 evo, tył racing ralph 2,1 będzie będzie O.K., czy może te opony będą dla mnie za szerokie? z góry dzięki za opinie. Darmatt P.s. czytałem już wątki o oponach na tym forum, ale przyznam, że nie do końca rozwiały moje wątpliwości.
Mod Team michuuu Napisano 4 Lutego 2011 Mod Team Napisano 4 Lutego 2011 Wielkość balona to większa albo mniejsza możliwość operowania ciśnieniem. Co za tym idzie osoba cięższa powinna jeździć na wyższym ciśnieniu co by nie ciąć oponki. Ilość miejsca pomiędzy obręczą a podłożem przy tym samym ciśnieniu jest różna dla różnej wagi rowerzysty, upraszczając większy balon dla większej wagi lub wyższe ciśnienie przy takiej samej oponie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.