Skocz do zawartości

[hamulec] Jaki hamulec zamiast Auriga Comp ?

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie o taka regulacje mi chodzi. Regulacja klamki nic mi nie daje. Tylny prawie przy samej kierownicy. 75% drogi jaka trzeba pociagnac klamke to "dead zone" . Hamulec łapie dopiero pod sam koniec. Nie mam zastrzeżeń do jakości hamowania bo hamuje dobrze i mocno. Ale pod sam koniec. Nie wiem jak to wyregulować, a nawet jeśli sie da to pewnie i tak niedlugo je wymienie.

Skoro hamuje dobrze i mocno to po co wymieniać? Dolej trochę płynu i będzie łapać wcześniej.

Popieram przedmówcę. Jeśli jednak będziesz usilnie chciał zmienić to polecę Ci coś co sam właśnie kupiłem - Hayes Stroker Carbon, myślę że cena mówi sama za siebie, normalnie kosztują 2 razy tyle :icon_wink: Lepiej się sprężać z wyborem bo jak mi zamawiali to zostały jeszcze 4 komplety :bye2:

senjiro nie róbmy sobie jaj z poważnych ludziwink.gif

Ja bym celował w:

• Elixiry 5
  • Formula Oro K18.
  • Juicy 5
  • Shimano SLX

Przy czym formule będą najlepszym i najlżejszym wyborem thumbsup.gif

Skoro hamuje dobrze i mocno to po co wymieniać? Dolej trochę płynu i będzie łapać wcześniej.

Nie każdy lubi duży skok jałowy klamki... A jak wbije za dużo płynu to mu z kolei mogą pójść uszczelki bo to przecież Auriga :P W sumie w związku z tym Shimano SLX mogą mu nie podpasować

senjiro nie róbmy sobie jaj z poważnych ludziwink.gif

Myślę że jaj sobie tutaj nikt nie robi, bo jak wejdziesz kilko postów wyżej na test hamulców tarczowych to Hayesy (akurat model Trail, a Carbon to to samo) wypadają równie dobrze. Nie chodzi tutaj oczywiście o porównanie bezpośrednie, które jest co najmniej wątpliwe, a recenzje na samej stronie bikeradar i opinie użytkowników pod recenzjami :rolleyes:

Tylny prawie przy samej kierownicy. 75% drogi jaka trzeba pociagnac klamke to "dead zone" . Hamulec łapie dopiero pod sam koniec. Nie mam zastrzeżeń do jakości hamowania bo hamuje dobrze i mocno. Ale pod sam koniec. Nie wiem jak to wyregulować, a nawet jeśli sie da to pewnie i tak niedlugo je wymienie.

U mnie łapie przy około 40%, może trochę więcej. Przecież jest to kwestia regulacji śrubą - ewentualnie ponownego ich zalania. Jak będziesz miał kijowo zalane hamulce to każde będą łapały przy 75% skoku klamki do kierownicy. Z takim podejściem kupno nowych hamulców to strata kasy ;) Tym bardziej, że jak napisałeś hamują mocno i dobrze...

Założyłem ten temat bo chciałem żebyście podali mi hydrauliki godne uwagi. Nie napisałem ze obecne hamulce chce wymienić już i teraz. Teraz one są nowe i jest ok, ale miałem raz nieprzyjemne akcje z tym wlasnie hamulcem w drugim rowerze i wymienilem je po kilku miesiacach na jakieś mechaniczne. Teraz mam lepszego bajka i chce zainwestowac w lepszy sprzet i wiem ze bede patrzyl na hayesy (do gustu przypadły mi Ace) przy kupnie nowych. Ale póki co chyba zaleje od nowa tylny hamulec. Znalazlem jakiś olej mineralny Alligator. Miał ktoś z tym coś wspólnego ?

Znalazlem info na forum że ten olej LHM jest sprawdzony i bardzo dobry do tarczówek hydraulicznych. Żeby nie zakladać niepotrzebnie nowego tematu to jeszcze zapytam szybciutko tutaj.Rozumiem że spokojnie i bez obaw moge nim zalać Tektro Auriga? Czy to ten olej ? Total LHM Plus ? http://moto.allegro.pl/total-lhm-plus-1l-i1406521677.html

I czy on jest berdziej gęsty czy rzadszy ?

Z góry dzięki za odp. Jeśli to ten to kupie go, i póki co zaleje Aurigi, pochodzą jakiś czas i wymienie na Hayesy, nawet jeśli mialbym wymienić jedynie dla czystej satysfakcji. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...