Usiu Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Witam, w ciepłe dni śmigam Meridą Urban 7.7, jednak w zimie kompletnie się nie sprawdza - ma duże 28' calowe cienkie koła, opony slicki, przez co bardzo łatwo traci przyczepność. Meridą nie pojeżdżę również w terenie. Dlatego zdecydowałem się na składanie jakiegoś roweru górskiego, którym będę mógł w miarę wygodnie poruszać się po asfalcie ale i w terenie mnie nie zawiedzie. Nie mam zamiaru rowerem skakać ani wykonywać trików. Rowerem będę jeździł po asfalcie i czasem w lekkim terenie (drogi kamieniste, ścieżki w lesie itp.). Na czasie mi raczej nie zależy, mam zamiar kupować części na bieżąco, czyli jeśli wpadnie jakaś gotówka to przeznaczam ją na kolejną część. Ogólnie jestem zielony w markach wykonujących podzespoły rowerowe, dlatego chciałem poradzić się ludzi doświadczonych. Aktualnie mam ok 200zł, myślę, że starczy na nadającą się do jazdy ramę? Jeszcze nie wiem ile chcę przeznaczyć pieniędzy na rower - na pewno nie więcej niż 1300. Rower w większości chcę złożyć z części używanych (pomijając napęd i inne zużywające się elementy). Mój wzrost to 187cm, ważę ok 70kg. Jeśli byście się natknęli przypadkowo na jakąś ramę po okazyjnej cenie proszę podać link. Pozdrawiam, Usiu.
Schwefel Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Za 200zł to tylko używki. http://allegro.pl/rama-unibike-expert-19-stan-bdb-okazja-i1433684744.html http://allegro.pl/rockrider-8-1-i1428946749.html http://allegro.pl/unibike-evolution-17-dodatki-i1438613289.html http://allegro.pl/rama-giant-atx-7-rozmiar-m-nowa-super-stan-i1442495014.html
ProEvolution Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Tylko ta rama z ostatniego linka "mogłaby" być trochę za mała hehhe Od siebie poleciłbym http://allegro.pl/rama-mtb-ktm-sedona-race-waga-1530g-i1439495881.html
BbartekK Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 ja mam na sprzedaż ramę, która mogłaby Cię zainteresować - Author Traction, rozmiar 21", tutaj masz kilka zdjęć: http://img130.imageshack.us/g/img8280i.jpg/ rozmiar powinien być ok, bo to dość krótka rama jak na ten rozmiar. Oddam ją za 250zł w komplecie ze sztycą accenta 31,6x400, z którą na tej ramie jeździłem Jeśli byłbyś zainteresowany, mam też dużo innych, ciekawych części w dobrych cenach na sprzedaż Pisz na pw, albo na gg5747798, to na pewno jakoś się dogadamy
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Będę polował dziś na tego Rockrider'a 8.1 - co możecie powiedzieć na temat tej ramy? Nie będzie później problemów z dopasowaniem pozostałych części pod tą ramę? No i czy 19' jest odpowiednia pod moje 187cm wzrostu? http://allegro.pl/rockrider-8-1-i1428946749.html
grubymtb Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Będę polował dziś na tego Rockrider'a 8.1 - co możecie powiedzieć na temat tej ramy? Nie będzie później problemów z dopasowaniem pozostałych części pod tą ramę? No i czy 19' jest odpowiednia pod moje 187cm wzrostu? http://allegro.pl/rockrider-8-1-i1428946749.html moim zdaniem trochę za mała, będzie Ci nie wygodnie. Jak dla Ciebie to okolo 21. Ja mam 197cm wzrostu i jezdziłem na 21 cali, było nie wygodnie i dziwnie wyglądałem, teraz mam 24 cale.
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Hm.. a czy 21' nie będzie za duża na różnego typu jazdy w terenie?
Damiano Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 21 będzie raczej za duża, mam 186 cm, Authora Visiona i 19 cali pasuje, jeżeli mam sztycę z setback'iem. Przy zwykłej sztycy jest już trochę gorzej, choć może to wynika z tego, że jeżdżę bardziej siłowo.
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Póki co jeszcze nic nie mam :E Byłem teraz na szybko obliczyć wielkość ramy w mojej Meridzie, wyszło jakieś 19,5 cala, siodełko mam trochę podwyższone no i jeździ mi się dosyć wygodnie(noga wyprostowana przy wychyleniu pedała w dół). Więc myślę, że 19' raczej powinna wystarczyć do MTB.
zeflo Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Jak na twój wzrost 19" wystarczy spokojnie! Jakis czas temu też składałem rower. Wyszedł mnie 1200zł(części w większości używane). Możesz zerknąć (link mam w podpisie). Na allegro kupiłem Authora Tractiona + stery za 200zł razem z wysyłką. Co sądze o ramie napisze za jakiś czas,bo na razie tylko jeździłem po podwórku(ahhhh ta zima ) Powodzenia w składaniu roweru!
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 A właśnie... takie pytanie mam - co brać używane, a co nowe? Napęd raczej na 100% nowy, a reszta chyba może być używana? Jak z hamulcami? Będą to tarcze, bo rama nie ma uchwytu na V-ki, myślę, że w 250zł jakieś używki hamujące znajdę? Ale dobra, o hamulce będę się martwił chyba pod koniec składania...
zeflo Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Za 250 zł na pewno wyrwiesz jakiś komplet hamulców tarczowych. Co do części używanych to nie ma reguły. Możny by rzec używany używanemu nierówny Kupuj tylko używane części w naprawde dobrym stanie! Kupując wytyrane , będziesz zadowolony , ale raczej nie na długo
grubymtb Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 co do uzywek... jak Cie stac na nowe to kup nie będziesz na pewno żałować, a jak nie to używka ale wtedy może się stać wszystko bo nie wiadomo jak kto jezdził, każda prawie rama amor koła itp nie ma luzów tylko 100 km przejechane... także trzeba uważać, sam się o tym przekonałem. Teraz wszystko kupowałem nowe i wiem co mam, no ale kosztowało to troche. Co do rozmiaru ramy to dalej myśle że 19 to będzie mało, ale to nie ja składam tylko Ty, ja już złożyłem. A jesli chodzi o hample to za tą cene nie kupował bym hydraulicznych. Poszukaj avid bb7 mechaniczne naprawde rewelacyjne hamulce. smiem powiedzieć ze najlepsze mechaniki
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 No i niestety - dawałem max 170zł, poszła za 182.. Czekam na dalsze okazje. Jakbyście coś znaleźli to bardzo proszę o podanie linku.
senjiro Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Aw 250zł jakieś używki hamujące znajdę? Znajdziesz, np u mnie:) Niebawem będę miał do sprzedania komplecik Hayes Stroker Ryde w super stanie Co do ramki to zastanów się nad tą co proponuję BbartekK. Jak sobie wejdziesz na stronę czechów to na dole masz rozmiarówkę, 21 cali jest optymalny do 185-200cm, a z tego co pisałeś masz 187cm
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Znajdziesz, np u mnie:) Niebawem będę miał do sprzedania komplecik Hayes Stroker Ryde w super stanie Co do ramki to zastanów się nad tą co proponuję BbartekK. Jak sobie wejdziesz na stronę czechów to na dole masz rozmiarówkę, 21 cali jest optymalny do 185-200cm, a z tego co pisałeś masz 187cm Hamulce będę kupował prawdopodobnie pod koniec składania roweru, więc póki co tak tylko się rozglądam. Co do ramki BbartkK'a - bardzo fajna ale.. no własnie - 250zł. Ja aktualnie mam 180zł, a tutaj potrzeba co najmniej 100zł więcej (30zł wysyłka). Nic mi nie zostało jak sprawdzać codziennie Alledrogo i szukać jakiś fajnych okazji. : )
Artro Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Ja bym uzbierał jeszcze trochę $$$ i zapolował na ramę Krossa Level z 2008r, ale to wydatek rzędu 330zł (z wysyłką)
senjiro Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Ja bym uzbierał jeszcze trochę $$ i zapolował na ramę Krossa Level z 2008r, ale to wydatek rzędu 330zł (z wysyłką) A od 330zł to już blisko do 399zł i za tyle można mieć Authora Visiona Disc (też z wysyłką)
Jarek7 Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Witam , również szukam ramy MTB do ok 250zł.Mam 186cm i 76kg. Chciałbym ramę składać częsci ze starego roweru . Stary rower miał koła 26x1.95 , hamulce v-brake , rama była chyba 16'-17' i sie jezdzilo bardzo nie wygodnie. Myślę że 19' by starczyła
Usiu Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 Ja bym uzbierał jeszcze trochę $$$ i zapolował na ramę Krossa Level z 2008r, ale to wydatek rzędu 330zł (z wysyłką) Nie no, co Wy ludzie Ja mam zamiar za cały rower dać ok 1000-1200zł z części w większości używanych a wy mi tutaj ramy po 400zł proponujecie.. A gdzie reszta? jak za same hamulce z 250, koła z oponami, dętkami i piastami pewnie w granicach 300zł, jeszcze widełki, napęd, przerzutki, kierownica.. to by mi >2k wyszło za całość... - może i by było dobre ale mam zamiar śmignąć jeszcze moim nowym rowerkiem w 2011r. Póki co z propozycjami ponad 200zł się wstrzymajcie, no chyba, że będę miał jakiś nagły zastrzyk gotówki to wtedy może i bym więcej przeznaczył na ramę. Pozrawiam
senjiro Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Oj tam, oj tam, od razu 2tyś. Poszukasz dobrze na allegro to kupisz tanio inne części. A na ramie nie ma oszczędzać. Przerzutkę, kierownicę czy siodełko zawsze można łatwo wymienić na inne, albo przemęczyć się jakiś czas, a z ramą jak kupisz to już potem pozamiatane
ProEvolution Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 A na ramie nie ma oszczędzać. Zgadzam się. Warto poświęcić trochę więcej pieniędzy i czasu, na wybór odpowiedniej ramy.
zeflo Napisano 5 Lutego 2011 Napisano 5 Lutego 2011 Nawet z tego wzgledu że pod ramę kupujesz stery , zacisk podsiodłowy i sztycę. Niekiedy nawet i amortyzator(dłogosć rury sterowej).Także ramę kupić juz raz a dobrze , bo potem wymiana ramy moze wiązac sie także z wymianą innych podzespołów.
Usiu Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 Z czasem problemów nie mam, bo mi się nie spieszy - gorzej z pieniędzmi Po przeglądnięciu różnych aukcji i skalkulowaniu wszystkiego wychodzi na to, że taniej jest kupić cały rower używany niż składać... Teraz to ja już sam nie wiem co robić
zeflo Napisano 6 Lutego 2011 Napisano 6 Lutego 2011 Kupując cały wychodzi taniej. Nawet i z tego wzgledu że płacisz jedną wysyłkę. Składając samemu rower,masz to co chcesz. I jaka satysfakcja gdy złozysz cos konkretgnego Także już sam zdecyduj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.