Micusek Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Witam, wiem że było to milion razy, ale ja wymiary jakieś tam posiadam, problem natomiast z kalkulatorem od dt swiss - moj angielski jednak wymięka Otóż mam problemy praktycznie ze wszystkim co najważniejsze: 1. Pitch circle diameter, 2. Flange distance, 3. No. od intersections. Jestem na 70% pewien gdzie jaką liczbę wpisać, ale nie jest to 100%. I tutaj pytanie - czy takie liczby dla: 1. le. 58mm, ri. 45mm 2. le. 27mm, ri. 35mm (to wzięte z tego tematu -> http://www.forumrowerowe.org/topic/71072-szprychy-dlugosc-przy-dt-42d-i-nt-d711/) 3. le. 3, ri. 3 będą chociaż trochę logiczne ? Z tego wychodzi mi 261 dla lewej i 264 dla prawej przy obręczy XC717 disc oraz piaście Novatec D711. 3. to podejrzewam że jest to sposób zaplotu - słoneczko, 2 krzyże, 3 i co tam jeszcze jest. No i 3/3 będzie dobre dla koła na tych komponentach i przy hamplach tarczowych? Dane piasty mam >stąd<, natomiast dla obręczy są automatycznie w programie. Pozdrawiam.
Gothic Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 (...) Otóż mam problemy praktycznie ze wszystkim co najważniejsze: 1. Pitch circle diameter, 2. Flange distance, 3. No. od intersections. (...) Ad. 1 Pitch circle diameter - to średnica kołnierzy między środkami otworów na szprychy mierzona w średnicy. Ad. 2 Flange distance - odległość między środkiem piasty a środkami kołnierzy. Ad. 3 Tu powinno być : No. of intersections - jest to ilość zastosowanych w zaplocie miejsc w których szprychy się krzyżują.
Rulez Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 Właściwie rozgryzłeś kalkulator jedynie: 2. le. 27mm, ri. 35mm (to wzięte z tego tematu to wróżenie z fusów, ale nie powinno to mieć znaczącego wpływu na właściwy wynik. Ponieważ nie są u nas dostępne szprychy nieparzyste, właściwe będzie 260 mm dla lewej i 264 mm dla prawej strony.
Micusek Napisano 4 Lutego 2011 Autor Napisano 4 Lutego 2011 Pytanie - policzyłeś to sam? To na pewno dobre długości dla Novatec D711, Mavic XC717 disc ? Nyple to raczej uniwersalne ... Ale jeśli jesteś pewien że to będą dobre długości, to było by fajnie - Centrumrowerowe.pl aktualnie nia ma "na stanie" zaplatania koła (pewnie z racji sezonu zimowego nie mają ludzi?), a zapewne właśnie tam będę zamawiał. Więc ew. zamówię w częściach i zaplotę w Warszawie. To przy okazji - zna ktoś dobry serwis gdzie za przystępną cenę dobrze zaplotą koła? W Wawie oczywiście.
Rulez Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 Tak, policzył dobrze dla 32 szprych z nyplami 12 mm zaplot na 3 krzyże.
Micusek Napisano 7 Lutego 2011 Autor Napisano 7 Lutego 2011 Narobiłem hałasu ... a doszedłem do wniosku, że w cr.pl kupuję piastę i obręcz a szprychy i nyple mi gdzieś w Warszawie dopasują - przynajmniej będzie im można szybko jakieś nieprawidłowości zgłosić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.