Skocz do zawartości

[2500-3000] MTB XC

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższych dniach planuję kupić rower do 3000zł.Mam 175 cm wzrostu i ważę 59 kg.Startuję w Maratonach z 8 razy na rok na Mazovii.

Na daną chwilę postawiłem na:

-Merida matts tfs 500-V 2011

-Kross Level A6 disc 2010

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie komentarze odnośnie tych roweruch.

Czekam również może na inne propozycje .

Mi się wydaje, że najlepszą propozycją będzie ten level. A jeśli musi być do równo 3 tys. To ten level. Tylko chyba rama 17, 5 będzie za mała. Ale niech inni się wypowiedzą.

Pierwszy Kross ma 18 cali, i pod twój wzrost będzie odpowiedni. Kolejny to nie jest 17,5 cala jak podaje sprzedawca w tytule, a 17 i możliwe że będzie ciut za mały, ale również może być idealny. Moim zdaniem warto dołożyć to tego nowszego modelu.

Chyba można by było się zastanowić nad expertem też. Jest tańszy, a nie wiele gorszy od a8. Tu jest coś innego lepszego a w expercie co innego np. hamulce. Mam levela a6 2009r. 20"( rama taka sama jak w a8) i 180 cm i wygodnie mi się jeździ, zależy też co kto lubi...

Mam jeszcze pytanie Czy ta A8 jest w kilku specyfikacjach??

Na jednym ogłoszeniu przerzutka przednia to SLX ,a na drugim Obie są XT..

a więc?

-http://allegro.pl/kross-level-a8-discbrake-hit-obnizka-i1440849455.html

-http://www.abcdomu24.pl/prod_det/kross-level-a8-2010_66155

No rzeczywiście..Chyba jednak wole dołożyć 200 zł na A8..

A Rama w A8 jest lepsza niż w Meridzie?

Hymm, trudno mi samemu powiedzieć bo nie jeździłem na ramie Meridy, natomiast na ramie Krosa owszem. Z negatywnych rzeczy jakie zauważyłem to troszkę (naprawdę troszeczkę) mało sztywności w okolicach suportu. Przy mocnym deptaniu na pedały można było usłyszeć obcieranie łańcucha o wodzik przerzutki przy pewnych przełożeniach. I to jedyne moje zastrzeżenie co do tej ramy, bo ogólnie jestem z niej zadowolony.

U mnie w a6 też tak ociera. Czy to jakaś wada czy po prostu źle wyregulowana przerzutka ?

Mam jeszcze pytanie Czy ta A8 jest w kilku specyfikacjach??

Na jednym ogłoszeniu przerzutka przednia to SLX ,a na drugim Obie są XT..

a więc?

To chyba po prostu inne roczniki :)

U mnie w a6 też tak ociera. Czy to jakaś wada czy po prostu źle wyregulowana przerzutka ?

To również może być powód źle wyregulowanej przerzutki, ale u mnie to występuje tylko gdy silnie cisnę po pedałach. Dodatkowo korba może się wyginać i nasilać ocieranie łańcucha.

Wiem że Mazovia płaska, ale nietypowo zaproponuje Ci lekkiego fullika czyli Kellys Wandal. Trasy na pewno długie i męczą plecy, a na rowerze z pełnym zawieszeniem siedzisz i deptasz nie martwiąc się o nic. Osprzętowo też nie wypada najgorzej. Zamiast Cuba z allegro rozważ tego, napęd całkiem przyzwoity i Reba :icon_mrgreen: więc chyba więcej nie trzeba przekonywać. I na sam koniec coś na czym sam jeżdżę czyli Author Instinct, osprzęt na Sramie i RST First który naprawdę dzielnie sobie radzi, o samej ramie możesz przeczytać w teście, który pisałem już na forum.

Czy ja wiem czy ta rama ładniejsza :P w sumie o gustach się nie dyskutuje :)jak Ci sie podoba kross to bierz krossa, sam zmierzam kupi a8 ale to dopiero na jesieni :) mam nadzieje ze ceny a8 2011 będą tak samo korzystne :)

Na początek i tak wyrzucisz pancerną tore zeby chociaz lekko odciążyć przód. Coś takiego może:

http://allegro.pl/hi...1439281337.html

Rama i lżejsza i ładniejsza, lepszy amor, osprzet porównywalny, koła także. No i na maratonach niewiele tego lata.

Fajny ten rowerek i amorek z pewnością lepszy od Tory :icon_wink: Ale skoro koledzy wolą Krossa to ich na siłę przekonywać nie będziemy :icon_mrgreen:

W sumie racja, gust - rzecz spaczona mniej lub bardziej :) Widzialem i to żywe "aluminium" robi wrazenie. W kazdym razie niech będzie ze rama A8 jest i dobra i ładna. Waga jednak Elite 1500 z groszem vs 1800 to mówi juz sama za siebie i jesli popatrzymy trzeźwo na liczby to za 12,5 kg jakie wazy A8 cena 3k nie jest już żadną promocja - biorąc oczywiscie przeznaczenie czyli maratony. Geometria to samo - jednak A8 jest któtki niz Elite itd. Można jeździć Skoda jak "wszyscy" albo za podobne $$$ kupić samochód który przynajmniej jest ładny a nie tylko tani i praktyczny.

CarNeezA może późną jesienią lub zimą pojawia się jakieś promocje, wyprzedaże ( mam taka nadzieje ) co do wagi, technika się rozwija, nie długo 10 kg to będzie dużo ;) niech wybierze to co mu się podoba i tyle :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...