Grand231 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witam w tym sezonie planuje zdobyć sobie odznaki KOT - a że bardzo dużo jeżdżę nie sądzę że będzie z tym jakiś problem, jednakże mam kilka pytań do osób które owe odznaki zdobyły jak wygląda zarejestrowanie trasy w książeczce, pieczątki trzeba przybijać na początku i końcu trasy? oraz czy trasy mogą nakładać się na siebie czyli stricte ich pewne odcinki mogą się powtarzać?. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 PTTK to organizacja starego typu mocno sformalizowana . Aby zdobywać kolejne KOTy trzeba poznać Regulamin, zakupić Książeczkę KOT a następnie wypełnioną książeczkę trzeba wysłać do weryfikatora. W książeczce uzyskujemy potwierdzenie odwiedzanych miejsc. Tu znajdziesz Regulamin :http://www.pttk.com.pl/Pl/regulaminy/reg_KOT.htm Przebyte trasy można potwierdzać przez internet wysyłając własne zdjęcia z rowerkiem na tle... http://www.pttk.com.pl/Pl/show_ksiazeczka.php?ksiazeczka=4 .Tu adres Forum wybitnych znawców tematyki odznakowej i teoretyczno-regulaminowej http://www.forum.ekspedycja.org/index.php? Ja dużą złotą KOT zdobywałem parę lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Na początek celuje w małą brązową oraz małą srebrną - powiedz mi jak wygląda sprawa tras - bo często robię pętle po 100 km wyjeżdżam z Rybarzowic i tak jadę przed siebie, piszesz że trzeba robić fotki tylko gdzie ja mam im niby trzaskać te fotki przy każdej ważniejszej budowli?. Do tej pory zbierałem pkt do książeczki GOT i tam wystarczyła pieczątka ze schroniska, jak ma się sprawa z KOT muszę chcąc udokumentować trasę zbierać pieczątki na końcu i początku trasy z jakiś sklepów spożywczych?, nie za bardzo rozumiem sposobu dokumentowania trasy w KOT. Dzięki z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 2 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Gdy zdobywałem GOT i jej wersję nizinną to weryfikatorzy honorowali pieczątki sołtysów, sklepów czy schronisk PTSM Dowiedz się jak to jest obecnie bo od zdobycia małej złotej GOT minęło kilkanaście lat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fert Napisano 3 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Gdy zdobywałem GOT i jej wersję nizinną to weryfikatorzy honorowali pieczątki sołtysów, sklepów czy schronisk PTSM Dowiedz się jak to jest obecnie bo od zdobycia małej złotej GOT minęło kilkanaście lat... Nadal tolerują. Nie trzeba mieć nawet specjalnych książeczek, można założyć własny zeszyt i tam zbierać pieczątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Do weryfikacji trasy wystarczy ci jeden stempel/rachunek/zdjęcie na którym jesteś ty rower i tabliczka z nazwą miejscowości. Nic więcej nie trzeba. Moim zdaniem mógłby zarząd pttk wprowadzić jakieś bardziej cywilizowane warunki potwierdzania swojego pobytu w miejscy x. Akceptować chociażby serwis rowerowy bikestats na którym jest pełen opis wycieczki wraz ze zdjęciami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 3 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Pieczątki, pieczątki... A co z weryfikacją pieczątek z wyprawy rowerowej po Chinach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 4 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Zainteresował mnie trochę ten temat, jednak myślę nad GOT, bo sporo śmigam po górach, więc i sporo schronisk się zalicza. Muszę się zagłębić w ten temat i może od przyszłego roku zacznę zbierać pieczątki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Ja mam kilka odznak GOT - do weryfikacji wystarczy schronisko bądź jeżeli na szlaku nie ma takowego zwykła pieczątka z jakiegoś sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 4 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dobrze a co jeśli jednego dnia, w książeczce znajdzie się kilka pieczątek ze schronisk? Skoro jednego dnia taki dystans jest nie do przejścia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 4 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Nieśmiało przypominam że temat dotyczy KOT - Kolarskiej Odznaki Turystycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dobrze a co jeśli jednego dnia, w książeczce znajdzie się kilka pieczątek ze schronisk? Skoro jednego dnia taki dystans jest nie do przejścia ? Jak nie do przejścia np trasa kozia górka - szyndzielnia - klimczok - skrzyczne na rowerku ok 3,5h masz zaliczone 4 schroniska - po prostu masz 4 pieczątki i w opisie trasy opisujesz jak jechałeś(dla GOT szedłeś) i patrzysz ile pkt za trasę zdobyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozaczyna Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Dziękuje Ci Grand231 za link, wiesz ja to wszystko już wiem i opisałem w artykule. Zależy mi jednak na opinii rowerzystów, które mógłbym po jednym dwóch zdaniach zacytować. Bez zgody uczestnika forum nie mogę tego uczynić. Jeśli byłbyś tak miły to chętnie poznam twoje zdanie na temat odznak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartkos Napisano 14 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Temat co prawda trochę już stary, ale w googlu dosyć wysoko, więc nadal może być źródłem wiedzy. Tak więc dla małego sprostowania - na Kolarską Odznakę Turystyczną, zgodnie z obowiązującym od 1 stycznia 2008 r. regulaminem, nie zaliczane jest już potwierdzenie przejazdu za pomocą zdjęcia. "Potwierdzeń przejazdu mogą dokonywać: 1.Przodownicy turystyki kolarskiej potwierdzający przejazdy (podpis oraz numer legitymacji przodownika bądź odcisk pieczątki p.t.kol. z numerem legitymacji), w których osobiście uczestniczyli, jak również te, w których nie brali udziału o ile nie mają wątpliwości, że zapis jest zgodny z rzeczywistością. Przodownik może także potwierdzać własne przejazdy tras wycieczkowych. 2.Instytucje państwowe, spółdzielcze, samorządowe lub społeczne, urzędy pocztowe, placówki handlowe itp. Do uznania ważności potwierdzenia wymagany jest odcisk pieczątki instytucji z nazwą miejscowości. 3.Na imprezach szkolnych dopuszcza się potwierdzenie uczestnictwa podpisem wychowawcy i pieczątką szkoły organizującej imprezę." Wyjątkiem są parki narodowe i obiekty krajoznawcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 14 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ..., jak również te, w których nie brali udziału o ile nie mają wątpliwości, że zapis jest zgodny z rzeczywistością. koniec cyt. Przodownicy są mądrzejsi od tego który układał Regulamin i na podstawie zdjęć pozytywnie weryfikują. Po zdobyciu Dużej Złotej KOT zdobywam odznakę Za wytrwałość, wysyłam Przodownikowi zdjęcia i bez problemu uzyskałem weryfikację w Książeczce KOT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartkos Napisano 14 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Oczywiście jest taka możliwość, jednak jest to pewna "furtka" w regulaminie. Na ogólnych zasadach powinno się zdobywać pieczątki. Możliwość potwierdzania przejazdów zdjęciami została wyrzucona z wcześniejszej wersji regulaminu. Jeśli zdobywasz już punkty na odznakę za wytrwałość, Przodownik na pewno zdążył Cię poznać i po prostu zaufać Osoby, które rozpoczynają zbieranie punktów na KOTa, mogą mieć niemiłą niespodziankę, gdy nie uznają ich zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Prawda jest taka, że to jest czepialstwo. Często chętnie bym wpisał wycieczkę do książeczki, ale akurat jej nie mam przy sobie. Aparat w większości przypadków mam przy sobie. Robię sobie zdjęcie z moją charakterystyczną twarzą na tle tabliczki z nazwą miejscowości, parku etc. i ktoś mi powie, że tam nie mogłem być... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartkos Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To prawda. Tym bardziej dziwi to, że ten punkt został zlikwidowany... Przy wielu innych odznakach jest to dozwolone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.